Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Kody błędów w C16NZ

Featured Replies

Napisano

Witam

Jako,że mam trochę czasu pobawiłem się trybami diagnostycznymi w MID. W Diag1 wyświetliło mi trochę błędów, a mianowicie:

121 - czujnik położenia przepustnicy lub Sonda lambda 2. lub jej obwód, uboga mieszanka

122 - czujnik położenia przepustnicy(zwarcie do masy) lub Sonda lambda 2. lub jej obwód, bogata mieszanka

167 - uszkodzony obwód grzania sondy(rząd cylindrów 2)

168 - ?

169 - ?

171 - uboga mieszanka dla pełnych obciążeń

173 - nieprawidłowy skład mieszanki(rząd cylindrów 2), mieszanka za bogata lub uboga

Dodam, że z wydechu śmierdzi jak z dwu suwa, na analizie spalin też jakieś wartości były za wysokie (niestety nie pamiętam, które bo robione jakiś czas temu przy okazji przeglądu). Sonda lambda wymieniona gdzieś pół roku temu. Nie zauważyłem żeby auto więcej paliło czy też straciło na dynamice. Co mogę sam sprawdzić, ewentualnie wymienić? Posprawdzać kabelki przy czujniku położenia przepustnicy, przeczyścić ją niewiem.gif ?

Napisano

> Jako,że mam trochę czasu pobawiłem się trybami diagnostycznymi w MID. W Diag1 wyświetliło mi trochę

> błędów,

to nie są te błędy, o których myślisz ;-)

edit:

w skrócie: te błędy to błędy wyświetlacza i jego osprzętu

a konkretnie:

121 - błąd komunikacji z radiem (pewnie masz niefabryczne?)

122 - błąd w obwodzie czujnika zuzycioa klocków hamulcowych (jeśli nie podłączałeś powinieneś zewrzeć odpowiedni pin do masy)

167 - błąd związany z czujnikiem poziomu paliwa w zbiorniku

168 - j.w.

169 - błąd związany z czujnikiem temp. zewnętrznej

171 - j.w.

173 - j.w.

przejrzyj instalację "okołomidową"

wszystkie funkcje działają prawidłowo?

Napisano
  • Autor

> to nie są te błędy, o których myślisz ;-)

O widzisz to nawet dobrze wink.gif

> 121 - błąd komunikacji z radiem (pewnie masz niefabryczne?)

Zgadza się mam niefabryczne radio...

> 122 - błąd w obwodzie czujnika zuzycioa klocków hamulcowych (jeśli nie podłączałeś powinieneś

> zewrzeć odpowiedni pin do masy)

Zwarty jest (a przynajmniej był) do masy,

> 167 - błąd związany z czujnikiem poziomu paliwa w zbiorniku

> 168 - j.w.

Jak temu zaradzić? Trzeba będzie zerknąć do zbiornika?

> 169 - błąd związany z czujnikiem temp. zewnętrznej

> 171 - j.w.

> 173 - j.w.

Temperaturę zewn. pokazuje mi ok...

> przejrzyj instalację "okołomidową"

> wszystkie funkcje działają prawidłowo?

Wszystko działa jak powinno...

Napisano

> Wszystko działa jak powinno...

najprawdopodobnie błędy są "stare", być może z etapu podłączania mid-a

jeśli wszystko działa ok, to możesz jedynie je skasować diagnoskopem ok.gif

Napisano
  • Autor

> najprawdopodobnie błędy są "stare", być może z etapu podłączania mid-a

Może tak być, bo uruchamiałem MID`a bez podłączania wszystkich czujników...

> jeśli wszystko działa ok, to możesz jedynie je skasować diagnoskopem

Czyli znowu czeka mnie wycieczka do panów z TECH`em. Ale skoro wszystko działa ok, to może to poczekać.

Dzięki azja na ciebie zawsze można liczyć 20.GIF

Napisano

> Może tak być, bo uruchamiałem MID`a bez podłączania wszystkich czujników...

> Czyli znowu czeka mnie wycieczka do panów z TECH`em. Ale skoro wszystko działa ok, to może to

> poczekać.

> Dzięki azja na ciebie zawsze można liczyć

Musisz wgrać program, który nie obsługuje radia, ja do tego samego silnika wgralem program 46 (na 90 % bo na 100 nie jestem pewien) przejrzyj tabelkę z kodami i na pewno znajdziesz. Pozdrawiam

Napisano

> Musisz wgrać program, który nie obsługuje radia,

ojtam ojtam :-D

co mu szkodzi mieć ukryty błąd na MID-zie?

> ja do tego samego silnika wgralem program 46 (na

> 90 % bo na 100 nie jestem pewien) przejrzyj tabelkę z kodami i na pewno znajdziesz.

w innym wątku doradzałem mu 43 lub 46, wybrał 43 żeby w razie potrzeby bezproblemowo wrócić do fabrycznego radia ok.gif

Napisano

> ojtam ojtam :-D

> co mu szkodzi mieć ukryty błąd na MID-zie?

> w innym wątku doradzałem mu 43 lub 46, wybrał 43 żeby w razie potrzeby bezproblemowo wrócić do

> fabrycznego radia

Ojoj icon_rolleyes.gif

Ale o tym to nie pomyślałem, nie przyszło mi do głowy, żeby kiedykolwiek wracać do fabrycznego radia hmm.gif

Zresztą nie lubię mieć żadnych błędów, nawet ukrytych... zakrecony.gif

Napisano

> Ojoj

> Ale o tym to nie pomyślałem, nie przyszło mi do głowy, żeby kiedykolwiek wracać do fabrycznego

> radia

widzisz, a mi do głowy nie przychodzi wymiana fabrycznego na żadne inne zlosnik.gif

ok, przyznaję, że w AF zmieniłem, ale w VB nie mam zamiaru

> Zresztą nie lubię mieć żadnych błędów, nawet ukrytych...

sowa_osd nie wiedziałby o nich, gdyby nie kombinował za dużo zlosnik.gif

Napisano

> widzisz, a mi do głowy nie przychodzi wymiana fabrycznego na żadne inne

> ok, przyznaję, że w AF zmieniłem, ale w VB nie mam zamiaru

Ja także nie lubię wynalazków, dokładam troszkę wyposażenia elektrycznego, wszystko według schematów, tak jak u Adama Opla przewidziano, choć z mp3 ciężko by mi się było pożegnać.

> sowa_osd nie wiedziałby o nich, gdyby nie kombinował za dużo

każdy musi jakoś się z daną materią zderzyć. Przy moich modernizacjach nigdy nie było tak, żeby wszystko działało cacy. Przekonałem się o tym niedawno przy tempomacie, chyba po 20-stym kursie doszedłem do właściwego rozwiązania.

Choć muszę przyznać, że to właśnie dzięki AK i takim ludziom jak

Ty Azja bow.gif zacząłem myśleć m. in. o założeniu mid-a. Choć wiele przedtym naczytałem się że to nieopłacalne drogie a co najważniejsze praktycznie niewykonalne. a jednak... Pozdrawiam yay.gif

Napisano
  • Autor

> sowa_osd nie wiedziałby o nich, gdyby nie kombinował za dużo

Bo mnie zawsze coś podkusi jak mam wolny czas grinser006.gif ale to dobrze bo przynajmniej dowiaduję się więcej pożytecznych rzeczy na temat mojej asteroidy...

Napisano

> Bo mnie zawsze coś podkusi jak mam wolny czas ale to dobrze bo przynajmniej dowiaduję się więcej

> pożytecznych rzeczy na temat mojej asteroidy...

Ja tak samo, cały czas myślę co by tu jeszcze dołożyć do mojego astrolota. A to blenda a to lotka itd. itd., Co ja od ojca dostałem lepszych, jak lusterka z bratem zakładaliśmy gdy zobaczył skrzynkę bezpieczników na wierzchu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Jak mam czas to przeglądam alledrogo w poszukiwaniu fantów do auta. W najbliższym czasie pewnie elektrykę szyberdachu zakupie i też was będę męczył co gdzie i jak heh hehe.gif

Napisano

> Jak mam czas to przeglądam alledrogo w poszukiwaniu fantów do auta. W najbliższym czasie pewnie

U mnie jaczęściej wpisywanym hasłem do wyszukiwarki na alledrogo jest "astra gsi" zakrecony.gif

> elektrykę szyberdachu zakupie i też was będę męczył co gdzie i jak heh

Może zrobię reklamę, ale szybru poszukaj u konyo232 (coś takiego chyba). Ma parę fantów do asterki. Ja od niego kupiłem komplecik (osłonkę, przycisk i silnik), nie było potem problemu z udzieleniem informacji na temat podłączenia szyberka bo na samym początku coś pokręciłem i paliło cały czas bezpiecznik. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie jaczęściej wpisywanym hasłem do wyszukiwarki na alledrogo jest "astra gsi"

HEHE dokładnie ja tak samo to wpisuje do szukajki allegrowej

> Może zrobię reklamę, ale szybru poszukaj u konyo232 (coś takiego chyba). Ma parę fantów do asterki.

> Ja od niego kupiłem komplecik (osłonkę, przycisk i silnik), nie było potem problemu z

> udzieleniem informacji na temat podłączenia szyberka bo na samym początku coś pokręciłem i

> paliło cały czas bezpiecznik.

Widziałem jego fanty na allegro, zapewne się odezwę w sprawie szybru, ale najpierw blacharz pobawi się z progiem i błotnikiem sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.