Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Wygłuszenie - gdzie?

Featured Replies

Napisano

> Gdzie to jest zamontowane w Astrze?

się mi majaczy że to jest wygłuszka tej blachy trzymającej pedały, a ta z kolei zamontowana jest w otworze ściany grodziowej,

brat

EDIT:

zobacz to foto,

283715369-wnetrze_rozbiorka.jpg

Napisano
  • Autor

> To jest dokładnie ta część, o której Brad napisał

Czyli to standard? We wszystkich wersjach astry? brat zawsze na posterunku jeśli mowa o wygłuszeniu. zeby.GIF

Napisano

> Czyli to standard? We wszystkich wersjach astry? brat zawsze na posterunku jeśli mowa o

> wygłuszeniu.

hehe cóż, różne ludzie mają zboczenia wink.gif

myślę że to standard jeżeli chodzi o G (nawet u mnie było to seryjnie), ale niewykluczone, że nie ma tego w G Classic, tam rezygnowali z każdej wydawałoby się błahostki :/

brat

Napisano
  • Autor

> ma tego w G Classic, tam rezygnowali z każdej wydawałoby się błahostki :/

Czyli musze dac nura i poszukac... ehh zeby.GIF

aha, pochwale sie ze po wielu miesiacach wreszcie kupilem mate grodzi... teraz jeszcze spinki zeby.GIF

EDIT:

- mam, dobrze, że nie kupiłem

- co do wygłuszki grodzi, jak to się montuje? brak dziur na spinki, jedynie jakies wystajace wkręty na ktore nakrecone mam uchwyty do rurek. Ale to i tak tylko część, do wielu otworów w wygłuszcze brak jakiegokolwiek śladu po mocowaniu. A widać że orginalnie wygłuszka była przykręcana w tych miejscach bo jest odgnieciona... Muszę jakiś oryginał pooglądać...

Napisano

> aha, pochwale sie ze po wielu miesiacach wreszcie kupilem mate grodzi...

ok.gif

> teraz jeszcze spinki

może nie tyle spinki co nakrętki smile.gif

> EDIT:

> - mam, dobrze, że nie kupiłem

ok.gif

> - co do wygłuszki grodzi, jak to się montuje? brak dziur na spinki, jedynie jakies wystajace wkręty

> na ktore nakrecone mam uchwyty do rurek. Ale to i tak tylko część, do wielu otworów w

> wygłuszcze brak jakiegokolwiek śladu po mocowaniu. A widać że orginalnie wygłuszka była

> przykręcana w tych miejscach bo jest odgnieciona... Muszę jakiś oryginał pooglądać...

generalnie jest tak że ta mata przylega bezpośrednio na ścianę grodzi, przez nią przechodzą te wystające z niej wkręty i zakręca się te nakrętki, bez specjalnej ingerencji można ją zamontować na większość grodzi za jednym wyjątkiem - niestety kłopotliwym - a mianowicie węże klimatyzacji (jeżeli takową posiadasz), ja rozpinałem układ klimatyzacji w miejscu gdzie wchodzą węże do zaworu rozprężnego,

jeżeli tego nie chcesz robić pozostaje chyba? rozciąć ją w części i założyć,

gdybym teraz robił wyciszenie grodzi położyłbym maty bitumiczne, a na to dwie warstwy wyciszenia fabrycznego spineyes.gifscrewy.gif

brat

Napisano
  • Autor

> może nie tyle spinki co nakrętki

Tak, tylko coś mało jest tych szpilek wystających z grodzi... na jakieś 50% dziur. frown.gif

> klimatyzacji (jeżeli takową posiadasz), ja rozpinałem układ klimatyzacji w miejscu gdzie

> wchodzą węże do zaworu rozprężnego,

Widziałem, rozkręcenie tego o spuszczenie gazu rozumiem? teoretycznie do przecięcia nie ma dużo, chyba nie ma sensu tego rozkręcać.

> gdybym teraz robił wyciszenie grodzi położyłbym maty bitumiczne, a na to dwie warstwy wyciszenia

> fabrycznego

Coś stoi na przeszkodzie? zeby.GIF Chyba aż tak daleko nie pójdę... i tak jeszcze będe w tyle za Tobą z wyciszeniem od środka zeby.GIF

Napisano

> Tak, tylko coś mało jest tych szpilek wystających z grodzi... na jakieś 50% dziur.

hmm, wydaje mi się będzie OK, kilka z nich jest nisko, w zagięciu grodzi - tam gdzie jest miejsce na przekładnię kierowniczą, poza tym pewnie ta wygłuszka jest przygotowana na różne wersje silnikowe, w tym te które miały np gaz na lince, stąd więcej otworów niż Ty będziesz potrzebował,

> Widziałem, rozkręcenie tego o spuszczenie gazu rozumiem?

ja podłączyłem maszynę do klimy, wyciągnąłem gaz i napełniłem na powrót po zamontowaniu wszystkiego,

> teoretycznie do przecięcia nie ma dużo,

myślę że można się o to pokusić,

> chyba nie ma sensu tego rozkręcać.

> Coś stoi na przeszkodzie? Chyba aż tak daleko nie pójdę... i tak jeszcze będe w tyle za Tobą z

> wyciszeniem od środka

wewnątrz nie mam dużo wyciszeń - niestety wink.gif

brat

Napisano

było by super gdybyś zrobił kilka fotek np samego wyciszenia i prac nad jego upchnięciem i zamocowaniem do ścianki grodziowej - byłby to hit z działu wygłuszenia.

Napisano
  • Autor

> było by super gdybyś zrobił kilka fotek np samego wyciszenia i prac nad jego upchnięciem i

> zamocowaniem do ścianki grodziowej - byłby to hit z działu wygłuszenia.

Żadnej filozofii tu nie ma. Fotki na aukcji: KLIK

A jak juz to masz w rece to bardzo ładnie widac jak to sie montuje. Poza nożem chyba nawet narzędzi żadnych nie będzie trzeba.

Napisano

> Żadnej filozofii tu nie ma. Fotki na aukcji: KLIK

> A jak juz to masz w rece to bardzo ładnie widac jak to sie montuje. Poza nożem chyba nawet narzędzi

> żadnych nie będzie trzeba.

przypuszczalnie trzeba by przeciąć w miejscu czerwonej linii i wsuwać pod węże klimatyzacji zgodnie z zieloną strzałką, w miejscu jej grotu wygłuszenie jest przez nie dociskane, problemem właśnie może być to że dość ciasno ta mata wchodzi pod węże klimy, do tego mata wchodzi pod węże wspomagania i przekładnię w rejonach strzałek niebieskich, trzeba odpiąć zaciski węży wspomagania [edit2: a może to były wężyki sztywne układu hamulcowego], odkręcić je z tych wkrętów grodzi, założyć matę i poskładać z powrotem,

myślę że bez podnośnika/kanału i dwóch par rąk będzie ciężko sobie z tym poradzić niestety,

283730535-wygluszenie_grodzi_2.JPG

brat

EDIT: tak sobie jeszcze patrzę na to foto i wydaje mi się, że ja miałem wszystkie wkręty mocujące tę matę na grodzi, u Ciebie ich nie ma tyle?

post-98214-14352507953621_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> EDIT: tak sobie jeszcze patrzę na to foto i wydaje mi się, że ja miałem wszystkie wkręty mocujące

> tę matę na grodzi, u Ciebie ich nie ma tyle?

Napewno nie mam tego środkowego, ale chyba tez innych. Ogolnie przygladalem sie temu wczoraj i kiepsko z tym wezem klimy. Wygluszka jest dosyc sztywna, weze tez... frown.gif

Napisano

> Napewno nie mam tego środkowego, ale chyba tez innych. Ogolnie przygladalem sie temu wczoraj i

> kiepsko z tym wezem klimy. Wygluszka jest dosyc sztywna, weze tez...

cóż, przechodziłem to i wiem, że nie jest łatwo,

dlatego pisałem o tym, że bez kanału/podnośnika i dwóch par rąk będzie to ciężkie do zrobienia, no i jednak przydało by się odpiąć te węże klimatyzacji przy zaworze rozprężnym, do tego u Ciebie jest silnik bardziej rozbudowany w osprzęt i zajmujący więcej miejsca w komorze silnika niż u mnie,

na pocieszenie jest to, że tą wygłuszkę na prawdę "słychać" - w pozytywnym sensie- po zamontowaniu,

brat

Napisano
  • Autor

> i jednak przydało by się odpiąć te węże klimatyzacji przy zaworze rozprężnym, do tego u Ciebie

> jest silnik bardziej rozbudowany w osprzęt i zajmujący więcej miejsca w komorze silnika niż u

Odniosłem przeciwne wrażenie, że w przypadku mojego twinporta mam tam całkiem sporo miejsca. Wydaje mi się że poza tymi wężami nie powinno być problemu. Przyglądne się temu jeszcze w weekend narazie kiepsko z czasem.

Odkręcenie tych węży to ta jedna śruba?

Napisano

> Odniosłem przeciwne wrażenie, że w przypadku mojego twinporta mam tam całkiem sporo miejsca. Wydaje

> mi się że poza tymi wężami nie powinno być problemu.

hmm to pewnie mi się popinkoliło ze starszymi 16V,

> Przyglądne się temu jeszcze w weekend

> narazie kiepsko z czasem.

> Odkręcenie tych węży to ta jedna śruba?

tak, ten jeden torx, ja wymieniłem też oringi chociaż mechanik się dziwił że wymieniam, a jak dla mnie koszt niewielki a wolałem uniknąć możliwych późniejszych problemów szczególnie, że moje auto wtedy miało te 7-8lat,

w razie czego oringi są (6.60 X 2.62) OE18 50 870, i (13.87 X 3.53) OE18 50 711,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.