Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Problemy na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Witać,

Mój Astrolot to model z roku 2008, niewielki 26kkm przebieg. Zauważyłem/poczułem, że gdy rano odpalam auto i ruszam, to bardzo szarpie. Niby ssanie jest, bo obroty około 1000 rpm ... po przejechaniu 150, 200 metrów jak staje na światłach, ssania już nie ma ... obrotu około 750-800 rpm. Problem z szarpaniem znika, jak się auto trochę rozgrzeje ... ruszy się wskazówka. Problem w ogóle nie występuje jak jest super ciepło na dworzu, lub jak auto jeździ po kilku godzinach postoju, a nie po nocy lub 8 godzinach. Jak wyjeżdżam z roboty po 8 godzinach ... problem występuje (przy np 10 stopniach na dworzu).

HELP !!! Co to może być.

Napisano

Powstaje w takim razie pytanie czy zanim ruszysz slychac, ze silnik chodzi nierowno, czy tylko przy ruszaniu nim szarpie? Takie zachowanie zwykle jest spowodowane wilgocia.

Napisano
  • Autor

Zanim ruszę chodzi równo ... ale czemu tak szybko schodzi ze ssania. Miałem kiedyś Swifta i ten rogrzewał się stopniowo, a nie przez 100-200 metrów.

Napisano

Teraz jest coraz cieplej, wiec silnik bedzie sie szybciej nagrzewal. Nie mam astry II, ale jesli tak szybkie "nagrzewanie" silnika jest nienaturalne wg Twoich odczuc to nalezaloby sprawdzic czujnik temperatury cieczy chlodzacej do komputera. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie sa wlasnie 2 takie czujniki - jeden do zegarow, a drugi do kompa. Jesli ten czujnik do kompa jest walniety to np. daje sygnal do kompa, ze silnik jest juz cieply, a w rzeczywistosci wcale nie jest i "ssanie" sie wylacza za wczesnie i silnik szarpie.

Nie wiem czy wartosci sie zgadzaja, ale byc moze to pomoze:

czujnik

Napisano

o Kolega ma ten sam rocznik co ja.

u mnie nigdy nie szarpie, a nawet odważę się podkreślić że na zimny lepiej chodzi, mniejsze wibracje, ale to już historia inna.

jedyne co to rankiem głośno odpala (wchodzi na obroty i zatelepie mocniej) i nieraz wskazówka obrotów pomyszkuje sobie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.