Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

padniety reduktor lpg?

Featured Replies

Napisano

witam, zastanawiam sie jakie objawy są przy padnietym reduktor (brc at90e) obie mebrany są miekkie jak nowe a krecąc odpowiednio śróbkami ustawia sie wolne obroty silnik chodzi ok , dodając gazu dławi sie i mieszanka znika , ustawiając na wysokich obrotach mieszanka jest dosc bogata a pusczając noge z gazu auto natychmiat gaśnie bo przelewa go na wolnych , czy jest to jedna z objaw padnietego reduktora ??

Napisano

a elektronika jakaś jest? Czy to I generacja?

Napisano
  • Autor

> a elektronika jakaś jest? Czy to I generacja?

I gen

Napisano

> I gen

czym sprawdzasz skład mieszanki? Może być jakaś wada reduktora, warto spojrzeć w elektrozawory i filtr LPG. Może lewe powietrze.

Napisano

> Dobrze ten reduktor poskładałeś?

> http://autogas.hit.bg/Reductor%20AT90E.pdf

No fakt, jak badał stan membran organoleptycznie to musiał co nieco rozebrać. wink.gif Całkiem prawdopodobne, że zły montaż jest powodem takich objawów. W lovato np wystarczy źle ustawić membranę żeby nie było luzu na zaczepie i reduktor nie będzie prawidłowo pracował. I tak powstają legendy, że regeneracja się czasem nie udaje. Przy zakupie membran jest broszurka z opisem z wykrzyknikami na co zwrócić szczególna uwagę. Ale kto czyta broszurki wink.gif zwłaszcza w języku włoskim. Tylko że mamy coś takiego jak google z jego narzędziami językowymi którym można się podeprzeć. Nawet kiedyś w odczytaniu chińskich krzaczków się przydał. 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> czym sprawdzasz skład mieszanki? Może być jakaś wada reduktora, warto spojrzeć w elektrozawory i

> filtr LPG. Może lewe powietrze.

hmm skład sprawdzam wskaźnikiem AFR , ale dla pewnosci podjechałem na analizator spalin sprawdzic czy czasem sonda nie padła bo to jak wiadomo wieczne nie jest ale wskazania z mojej sondy w aucie pokrywają sie z wskazaniami analizatora

wada reduktora hmm, był kupiony niecale 2 lata temu w sklepie i chodzil ok, az do teraz tzn miesiaca wzczesniej bo od tamtej pory niemoge sobie poradzic z regulacją , a reduktor jak to reduktor mysle ze aluminiowa bryła raczej sie nie psuje jedynie co to moglem go zle poskladac ale "próbowałem" to robic najlepiej jak potrafie i wszystko co było zabrudzone lub zaklajstrowane tym super lepikiem zlosnik.gif zdarłem w miare mozliwosci.

Hmm elektrozawory , jeden jest na filtrze pół metra od reduktora w sumie go nie badałem tylko filtr i wydaje sie na oko sprawny bo gaz puszcza wtedy co trzeba, a w reduktorze elektrozawor odkrecilem wyczyscilem i lekko przesmarowalem wszystko.

O jakim lewym powietrzu mówisz ? pod przepustnicą czy gdzies w reduktorze ?

Napisano

> hmm skład sprawdzam wskaźnikiem AFR ,

nie szkoda ci silnika z LPG I gen. Masz sondę może warto wstawić sterownik II generacji. Nie jest to duży koszt apraca silnika lepsza, diagnostyka i regulacja łatwiejsza.

> miesiaca wzczesniej bo od tamtej pory niemoge sobie poradzic z regulacją , a reduktor jak to

> reduktor mysle ze aluminiowa bryła raczej sie nie psuje jedynie co to moglem go zle poskladac

> ale "próbowałem" to robic najlepiej jak potrafie i wszystko co było zabrudzone lub

> zaklajstrowane tym super lepikiem zdarłem w miare mozliwosci.

no tu już nie pomogę bo tez nie wiem czy dobrze złożyłeś

> O jakim lewym powietrzu mówisz ? pod przepustnicą czy gdzies w reduktorze ?

szczelnie musi być od miksera do zaworów. Przewód odmy nie pękł albo nie wypadł?

Napisano
  • Autor

> No fakt, jak badał stan membran organoleptycznie to musiał co nieco rozebrać. Całkiem

> prawdopodobne, że zły montaż jest powodem takich objawów. W lovato np wystarczy źle ustawić

> membranę żeby nie było luzu na zaczepie i reduktor nie będzie prawidłowo pracował. I tak

> powstają legendy, że regeneracja się czasem nie udaje. Przy zakupie membran jest broszurka z

> opisem z wykrzyknikami na co zwrócić szczególna uwagę. Ale kto czyta broszurki zwłaszcza w

> języku włoskim. Tylko że mamy coś takiego jak google z jego narzędziami językowymi którym

> można się podeprzeć. Nawet kiedyś w odczytaniu chińskich krzaczków się przydał.

a kolega zna te opisy z wykrzyknikami ? i na co zwrocic szczególną uwage? jak tak to bardzo prosze o wskazówki bo w sumie robilem to pierwszy raz wiec wszystko mogło pójść nie tak jak trzeba

z drugiej strony szczeze mówiąc to bardzo poważnie zastanawiam sie nad zakupem sekwencji ,ale bylem u znajomego gazownika kazał przyjechac w nastepnym tygodniu podmienimy reduktor i sie okaze czy to on jest winny ale skoro auto jezdzilo bez zadnych problemów na I gen znaczy ze było i jest ok a szkoda pakowac kase w sekwencje do auta wartego 3tys bo wiadomo jak to teraz gazownicy robią smile.gif na sekwencji wieksza kasa a potem niema babrania jak sie cos spitoli tylko laptop i wszystko wiadomo , NO ALE jak tego z znajomym nie zrobimy to chyba trzeba bendzie załozyc jednak tą sekwencje w własnym zakresie tylko niewiadomo co wybrac do fiatowskiego silnika 1.2 8vmpi na full grupie + turbo, szacowana moc to raczej grubo powyzej 120km (no ale sekwencja to ostatecznosc bo nielubie i raczej nie polubie elektroniki w aucie i raczej stosuje proste rozwiązania)

Napisano

Pisałem o LOVATO, nie znam twojego reduktora. Tam było ważne prawidłowe ustawienie membrany aby ustawić centrycznie w zaczepie zaworka, żeby jak membrana się przemieszcza nie klinowało się.

Skoro to stary samochód to po co pchać się sekwencję równą jego wartości. Dlatego proponuję II generację ze sterownikiem za 2-3 stówki i też masz regulację i diagnostykę z laptopa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.