Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prowadnice tylnego zacisku po raz n-ty

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu mam problem z piszczeniem tylnego lewego hamulca. Pewnego razu zdjąłem zacisk, wyczyściłem klocki, te blaszki, posmarowałem miedzianką i był spokój na jakieś 2 tygodnie, później znów pisk. Przy następnym podejściu przyjrzałem się bliżej prowadnicom zacisku - rozebrałem, przesmarowałem smarem do tłoczków i znów jakiś czas spokój, jednak nie na długo.

Teraz do rzeczy: Przy poprzednim rozbieraniu stwierdziłem, że jedna z prowadnic - ta z gumką - chodzi ciężko i to mimo czyszczenia i smarowania. Sporo ciężej niż ta bez gumy i ciężej niż obydwie przy drugim kole. Dzisiaj nabyłem z tej okazji zestaw naprawczy ze wszystkimi gumkami, powymieniałem, ale stwierdziłem że z nową gumką jest tak samo ciężko sciana.gif W ramach eksperymentu ściągnąłem całkiem tą gumkę, zamiast niej nałożyłem więcej smaru i chodzi jak ta lala.

Pytanie do mądrych kolegów i koleżanek brzmi: do czego konkretnego służy ta gumka na trzpieniu prowadnicy zacisku i co może się stać jak będę jeździł bez niej? confused.gif

I mały offtop: przy okazji zdejmowania koła stwierdziłem dodatkowo że urwała mi sie guma tylnego zaczepy tłumika. Tłukło sie coś już wczoraj, a ja głupi myslałem że to płyn do spryskiwacza sie obija w bagażniku mlot.gif

Napisano

tylko najdzie p yl i sie zatrze, generalnie kup zestaw regeneracyjny autofrena i pozakladaj nowe gumi

Napisano

> Od pewnego czasu mam problem z piszczeniem tylnego lewego hamulca. Pewnego razu zdjąłem zacisk,

> wyczyściłem klocki, te blaszki, posmarowałem miedzianką ..... <

Witam,

Tak przy okazji zapytam się Kolegi czy przy powyższych czynnościach trzeba na końcu (przy składaniu) wkręcać tłoczek ?, tylko czyszczenie.

Napisano
  • Autor

> tylko najdzie p yl i sie zatrze, generalnie kup zestaw regeneracyjny autofrena i pozakladaj nowe

> gumi

Mam zestaw autofrena i zmieniłem i jest to samo. Problem dotyczy tej gumki nałożonej na trzpień która wchodzi "do środka", harmonijki były w porządku ale je też wymieniłem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Tak przy okazji zapytam się Kolegi czy przy powyższych czynnościach trzeba na końcu (przy

> składaniu) wkręcać tłoczek ?, tylko czyszczenie.

Tłoczka na pewno nie trzeba wciskać (jak zszedł to wejdzie z powrotem, tym bardziej oczyszczony z rdzy/syfu), jednak przekręcać go raz musiałem bo przy składaniu okazało się że wycięcie nie trafia dokładnie na występ w klocku. Idealnie pasuje klucz do szlifierki kątowej.

Napisano

> do czego konkretnego służy ta gumka na trzpieniu

> prowadnicy zacisku i co może się stać jak będę jeździł bez niej?

Gumka ma tłumić drgania zacisku.Są samochody,które takich gumek nie posiadają.W jednym tylnym zacisku już ze cztery lata nie mam gumki i nic złego się nie dzieje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.