Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

laguna III 2,0 benz-nowa

Featured Replies

Napisano

Rozważam zakup nowej Laguny 2,0 benz. i szukam opinii na temat tego auta i silnika. Szczególnie po fatalnej opinii na temat diesla 2,0 zamieszczonej w Motodyskusjach. Interesuje mnie awaryjność,spalanie, itp. Czy silnik (140 Km) nie jest za słaby jak na taka pjemność?

Napisano

> fatalnej opinii na temat diesla 2,0 zamieszczonej w Motodyskusjach.

Koledzy w Motodyskusjach "zapomnieli" napisać że problem dotyczy pierwszych wypustów. Potem Francuzi poprawili. To też było w tym artykule.

> Czy silnik (140 Km) nie jest za słaby jak na taka pjemność?

Nie. Jest niewysilony a jeździ całkiem fajnie.

Napisano
  • Autor

> Rozważam zakup nowej Laguny 2,0 benz.

mam 4 pytania:

1.czy silnik 2,0 benz ma jakieś słabości (podatność na awarie, zużycie pow 10 l/100 przy mieszanej jezdzie)?

2. czy skrzynia 6 -bieg nie jest awaryjna (podobno w Lagunie II była awaryjna)?

3. zawieszenie jak znosi polskie drogi (czy wahacz wytrzymuje np 60 kkm przy normalnej jezdzie?)

4. a może wybrać Peugeota 407 SW (silnik ma znacznie słabszy)?

Napisano

Tu jest chyba mało użytkowników tego auta. Ja swoją przejechałem 14 tys. km i na razie nie zamieniłbym na nic innego. Nie jest ścigantem, ale nie o to w niej chodzi. W mieście w korkach potrafi spalić 13 litrów, za miastem 8,5-9. Na razie nie było żadnych awarii, poza wymianą stukających amortyzatorów (wada fabryczna). Wczoraj przyszło pismo, że napinacze muszą wymienić.

Poza tym zajrzyj tu

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeżdżę tym samochodem od 2 lat i mam dopiero 32kkm. Doświadczenie takie sobie, ale to jeden z pierwszych egz w Polsce (2007 rocznik). Jak na razie 0 awarii.

> mam 4 pytania:

> 1.czy silnik 2,0 benz ma jakieś słabości (podatność na awarie, zużycie pow 10 l/100 przy mieszanej

Silnik jest rewelacyjny. Niewysilony, ma dobry dół (zawsze ciągnie). Ma rozrząd na łańcuchu (wymiana po 400 kkm grinser006.gif). Konstrukcja zupełnie nowa do spółki z Nissanem. Do spokojnej jazdy OK. Zużycie paliwa bardzo zależy od techniki jazdy. W W-wie pali mi ca 11l, w dojazdach do pracy spod miasta to jakieś 9,5 (ale jak się ostatnio zaparłem to 8,4 - tyle że raczej prawym pasem)

W trasie jadąc do 150 (potem jest głośniej) z włączoną klimą to max wychodzi 8,2. Zimą jak jeździłem wolniej do 120 to wyszło 7,6.

> jezdzie)?

> 2. czy skrzynia 6 -bieg nie jest awaryjna (podobno w Lagunie II była awaryjna)?

Skrzynia jest jak skrzynia. Raczej nie widzę problemów. Jakoś istotnie nie rózni się w eksploatacji od innych marek (awarii nie było, zastrzeżeń też nie).

> 3. zawieszenie jak znosi polskie drogi (czy wahacz wytrzymuje np 60 kkm przy normalnej jezdzie?)

Jeżdżę po dziurach często (bo innych dróg w okolicy nie ma sick.gif.) Jak na razie zawieszenie to jedna z mocniejszych stron samochodu. Chociaż mam zastrzeżenia przy wyższych prędkościach.

> 4. a może wybrać Peugeota 407 SW (silnik ma znacznie słabszy)?

Też tak rozważałem, ale długi nos 407 jednoznacznie go przekreślił (przy wjeździe na stromizny zawadzał dołem).

Jak dla mnie jedyną wadą tego samochodu jest mocowanie tablicy rozdzielczej na spinki. Na tarkach potrafi czasem wpaść w lekką wibrację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.