Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

naprawa sterownika pompy wtryskowej

Featured Replies

Napisano

Naprawiać sterownik pompy wtryskowej vp 44 w astra x17 dtl,czy czy do naprawy oddać całą pompę? Diagnoza: błąd danych na magistrali CAN. Pompa nie podaje na wtryski.Czy po ewentualnej naprawie sterownika/wymianie tranzystora -jak się domyślam/jest konieczność wgrania na nowo oprogramowania? Sprawa jest właściwie dość pilna.Dzięki za pomoc.

Napisano

> naprawie sterownika/wymianie tranzystora -jak się domyślam/jest konieczność wgrania na nowo

> oprogramowania? Sprawa jest właściwie dość pilna.Dzięki za pomoc.

To może nie być tylko kwestia wymiany tranzystora. Jeśli dobrze myślę, to chodzi Ci o tranzystor sterujący dawką paliwa. Pompa się przyciera no i za duży prąd pali driver. Gdyby to była kwestia tranzystorka to spodziewałbym się błędu właśnie od regulatora dawki. W takim wypadku sama wymiana tranzystora nie załatwia sprawy, bo raczej prędzej niż później spali się ponownie.

Tutaj wygląda to na problemy z komunikacją ze sterownikiem silnika. W Twoim przypadku to może być tylko kwestia zasilania sterownika pompy, albo coś z przewodami od CANu. W najgorszym razie to może być sterownik. Może już ktoś go kiedyś naprawiał (tranzystor??) no i coś nie poszło, albo poszło coś dalej.

Nie wiem jak jest w Oplu, ale w VP44 może być zaszyte immo.

Napisano
  • Autor

> To może nie być tylko kwestia wymiany tranzystora. Jeśli dobrze myślę, to chodzi Ci o tranzystor

> sterujący dawką paliwa. Pompa się przyciera no i za duży prąd pali driver. Gdyby to była

> kwestia tranzystorka to spodziewałbym się błędu właśnie od regulatora dawki. W takim wypadku

> sama wymiana tranzystora nie załatwia sprawy, bo raczej prędzej niż później spali się

> ponownie.

> Tutaj wygląda to na problemy z komunikacją ze sterownikiem silnika. W Twoim przypadku to może być

> tylko kwestia zasilania sterownika pompy, albo coś z przewodami od CANu. W najgorszym razie to

> może być sterownik. Może już ktoś go kiedyś naprawiał (tranzystor??) no i coś nie poszło, albo

> poszło coś dalej.

> Nie wiem jak jest w Oplu, ale w VP44 może być zaszyte immo.

Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedż.'Chyba czeka mnie sprawdzanie kabli, bo ta usterka wystąpiła po umyciu silnika i pompy wodą z szamponem nano

Napisano

X17DTL to za wcześnie na VP44. Tam siedzi VP29, coraz częściej się słyszy o awariach pomp w tych silnikach, naprawa ~2000 zł.

Napisano

> X17DTL to za wcześnie na VP44. Tam siedzi VP29, coraz częściej się słyszy o awariach pomp w tych

> silnikach, naprawa ~2000 zł.

No to teraz pytanie, czy VP29 ma diagnozę po CANie, czy po prostu K-line? To może być powodem błędu nieprawidłowej transmisji. No niestety regeneracja nie jest tania, ale sama wymiana tranzystorka to też lipa. Widziałem na allegro właśnie te "tranzystorki". Ceny są od 50 do 150 złotych za MOSFETa za pięć złotych. Przy regeneracji po ~2000 jest szansa, że cała pompa zostanie rozebrana, zacinające się elementy wymienione + uszczelnienie. Wtedy to ma sens. Ale kto to widział żeby pompa w dieslu ledwo dawała radę wytrzymać 200kkm.

Napisano

Na ile wiarygodne te 200 tys. km?

Złe paliwo załatwi pompę w 50 tys. km, nie ma reguły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.