Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie na wlascicieli jtd / mj (aku)

Featured Replies

Napisano

Jaki w kropkach seryjnie montowany byl aku ( chodzi o pojemnosc ) w mk2 , mk2fl , gp ? Z tego co widze w gp dawali bosha 65ah , natomiast w sklepie mowili ze to za maly i powinien byc 75ah , moim zdaniem do klekota powinien byc 75 ale czy bez problemu doladuje go gp ?

Napisano

> Jaki w kropkach seryjnie montowany byl aku ( chodzi o pojemnosc ) w mk2 , mk2fl , gp ? Z tego co

> widze w gp dawali bosha 65ah , natomiast w sklepie mowili ze to za maly i powinien byc 75ah ,

> moim zdaniem do klekota powinien byc 75 ale czy bez problemu doladuje go gp ?

Ojciec w PII 1.9 JTD z klima mial 50Ah, wg Epera w GP 1.9 powinno siedziec 60Ah. Dla mnie to za malo, bo audio prad zjada zlosnik.gif

Napisano

jak mnie pamiec nie myli to w kropku mam 55 a w stilo 75 ale moge sie mylic , zaloz taki jak ma byc w instrukcji i nie kombinuj ...chyba ze lubisz przeplacac za wiekszego klamota

Napisano
  • Autor

> jak mnie pamiec nie myli to w kropku mam 55 a w stilo 75 ale moge sie mylic , zaloz taki jak ma

> byc w instrukcji i nie kombinuj ...chyba ze lubisz przeplacac za wiekszego klamota

troche wiekszy by sie przydal , teraz mam 60ah takze 65 trzeba bedzie wlozyc ok.gif

Napisano

> troche wiekszy by sie przydal , teraz mam 60ah takze 65 trzeba bedzie wlozyc

glupio spytam... poco ?

Aku to jest potrzebny do rozruchu i paru zarowek kiedy silnik nie pracuje.

Masz problemos z odpaleniem auta to szukaj na lini urzadzen ktore sa odpowiedzialne za ten stan... np kiblowatych swiec

No chyba ze planujesz puszczac radio 24/7 wink.gif

Planujesz wymienic alternator i 90% instalacji w aucie ?:D

Z elektryki to ja noga jestem ale na chlopski rozum majac wieksza baterie mozesz ja naladowac na 2 sposoby :

- dluzsze (czas) ladowanie

- "wiekszy" prad

Czasy ci sie wydluza ? Nie sadze - bedziesz jezdzil jak jezdzisz czyli teoretycznie jestes w lesie.

- nowy altek z "wiekszym " pradem ? cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

niby racja , myslalem ze do klekota przydalby sie wiekszy troszke , problemow z samym rozruchem mocnych nie mam , jednak te bledy temp i swiec chce wykluczyc poprzez aku ok.gif

Napisano

> Jaki w kropkach seryjnie montowany byl aku ( chodzi o pojemnosc ) w mk2 , mk2fl , gp ? Z tego co

> widze w gp dawali bosha 65ah , natomiast w sklepie mowili ze to za maly i powinien byc 75ah ,

> moim zdaniem do klekota powinien byc 75 ale czy bez problemu doladuje go gp ?

Na odpowiednim dystansie nawet 125Ah naładuje. Siostra w 1.1 ma 50Ah Centre bo 45 akurat nie mieli. Przy -20 tej zimy się nie zająknął. Jak zwiększysz te 5 - 10 Ah niż jest napisane w instrukcji, to nic mu nie bedzie. Wyzej juz nie ma sensu.

Napisano
  • Autor

> Na odpowiednim dystansie nawet 125Ah naładuje. Siostra w 1.1 ma 50Ah Centre bo 45 akurat nie mieli.

> Przy -20 tej zimy się nie zająknął. Jak zwiększysz te 5 - 10 Ah niż jest napisane w

> instrukcji, to nic mu nie bedzie. Wyzej juz nie ma sensu.

okey dzieki ok.gifbow.gif

Napisano

> niby racja , myslalem ze do klekota przydalby sie wiekszy troszke , problemow z samym rozruchem

> mocnych nie mam , jednak te bledy temp i swiec chce wykluczyc poprzez aku

to sprawdz stan czystosci polaczenia klema/zacisk na aku, jedz do jakiegos machera niech zmierzy prad ladowania z altka.

No chyba ze masz akumulator na zasadzie "byle co wsadzim i tak auto na sprzedaz" .

Przy prawidlowo pracujacej instalacji zasilajacej aku (czyli altek) i przy niekombinowanej instalacji po stronie odbiornikow pradu wartosc aku z manuala do konkretnego auta winna byc wystarczajaca.

reasumujac :

- jesli stan polaczen ok

- altek prawidlowo laduje

- nie wydziwiasz z audio itp ( odbiorniki )

to ten diesel nie jest dla ciebie sick.gif

Jezdzisz na ujemnym bilansie pradowym i zabijasz baterie.

Kupowanie w takim wypadku wiekszej baterii to strzal w kolano bo w zimie zamiast ladowac swoj aku przez noc, ten nowy wiekszy bedziesz ladowal dwie noce no.gif

Napisano
  • Autor

> to sprawdz stan czystosci polaczenia klema/zacisk na aku, jedz do jakiegos machera niech zmierzy

sam mierzylem , laduje ok i napiecie spada przy odpaleniu tez ok , nizej niz 9V nie spadnie

> prad ladowania z altka.

> No chyba ze masz akumulator na zasadzie "byle co wsadzim i tak auto na sprzedaz" .

seryjny bosh

> Przy prawidlowo pracujacej instalacji zasilajacej aku (czyli altek) i przy niekombinowanej

> instalacji po stronie odbiornikow pradu wartosc aku z manuala do konkretnego auta winna byc

> wystarczajaca.

> reasumujac :

> - jesli stan polaczen ok

ok

> - altek prawidlowo laduje

tak

> - nie wydziwiasz z audio itp ( odbiorniki )

tylko alarm dolozyony przez poprzedniego wlasciciela

> to ten diesel nie jest dla ciebie

> Jezdzisz na ujemnym bilansie pradowym i zabijasz baterie.

to kupie nowa grinser006.gif znam ludzi ktorzy jezdza duzo mniej km dziennie klekotami tdi innymi wymyslami i nie placza na aku ok.gif

> Kupowanie w takim wypadku wiekszej baterii to strzal w kolano bo w zimie zamiast ladowac swoj aku

> przez noc, ten nowy wiekszy bedziesz ladowal dwie noce

tez wlasnie o tym mowie ze to jest ta wada ok.gif

Napisano

> tylko alarm dolozyony przez poprzedniego wlasciciela

w takim razie zmierz obciazenie baterii w stanie wylaczonym .

W jednym z poprzednich pasci mialem "dokladany" alarm. Zamiast pobierac (caly system) 0.07A bralo 0.70A w stanie spoczynku. Cyfry moga byc kosmiczne ale z glowy , generalnie chodzi o rzad wielkosci. "dziesiatki" zabijaly auto na postoju.

Napisano
  • Autor

> w takim razie zmierz obciazenie baterii w stanie wylaczonym .

> W jednym z poprzednich pasci mialem "dokladany" alarm. Zamiast pobierac (caly system) 0.07A

> bralo 0.70A w stanie spoczynku. Cyfry moga byc kosmiczne ale z glowy , generalnie chodzi o

> rzad wielkosci. "dziesiatki" zabijaly auto na postoju.

i to sie zrobi ok.gifwink.gif

Napisano

> niby racja , myslalem ze do klekota przydalby sie wiekszy troszke , problemow z samym rozruchem

> mocnych nie mam , jednak te bledy temp i swiec chce wykluczyc poprzez aku

U mnie tez dzis pojawil sie blad temperatury oslabiony.gif. Pewnie przydalby sie aku z wiekszym pradem rozruchowym. Dzis rano mialem taka sytuacje, ze rozrusznik sie wylaczyl i pojawil sie blad temperatury. Podlaczylem aku pod prostownik, niech sie podladuje. Siedzi Bosch 60Ah, i chyba 340A pradu rozruchowego. Trzeba bedzie chyba zalozyc Centre Future zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie tez dzis pojawil sie blad temperatury . Pewnie przydalby sie aku z wiekszym pradem

> rozruchowym. Dzis rano mialem taka sytuacje, ze rozrusznik sie wylaczyl i pojawil sie blad

> temperatury. Podlaczylem aku pod prostownik, niech sie podladuje. Siedzi Bosch 60Ah, i chyba

> 340A pradu rozruchowego. Trzeba bedzie chyba zalozyc Centre Future

no to identyczny aku jak u mnie , blad tez ten sam grinser006.gif niedlugo dojdzie CI blad swiec do kompletu grinser006.gif ja w tym tyg. sprawdze aku u elektryka , swiece mechanior wykrecal i wygladaja good , wiec jak aku bedzie ok to zamawiam centralke swiec zarowych ok.gif

Napisano

> no to identyczny aku jak u mnie , blad tez ten sam niedlugo dojdzie CI blad swiec do kompletu

> ja w tym tyg. sprawdze aku u elektryka , swiece mechanior wykrecal i wygladaja good , wiec jak

> aku bedzie ok to zamawiam centralke swiec zarowych

A centralka moze sie posypac?? Bo u mnie czesto kontrolka do swiec gasnie bardzo szybko, za wczesnie oslabiony.gif

Sprawdz jaki masz pobor pradu w spoczynku samochodu.

Napisano
  • Autor

> A centralka moze sie posypac?? Bo u mnie czesto kontrolka do swiec gasnie bardzo szybko, za

> wczesnie

no to normalnie , jak posypie sie centralka to pokazuje blad od swiec ( tak na stilo mieli )

> Sprawdz jaki masz pobor pradu w spoczynku samochodu.

no wlasnie ok.gif

Napisano

> A centralka moze sie posypac??

moze

w stilo uzywka sprawna ~100zl.

Na przedniej scianie grodziowej ( w stilo ) plastikowa kostka 10x5cm) przykrecona srubkami na srodku nad silnikiem

a ja wam powiadam porzadnie drobnym papiurem sciernym zaciski na aku wypucowac i dobrze dokrecic zeby cala powierzchnia klemy lapaly. Fiat kaprysny na prad i pokazuje glupoty powodujac niepotrzebne wydatki. old.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.