Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stycznik centrlanego zamka

Featured Replies

Napisano

Mam następujący problem. Jakiś czas temu zamontowałem sobie centralkę na pilot do fabrycznego zamka. Ostatnio jednak centralka nie domyka mi przednich drzwi kierowcy (z klucza domykają sie wszystkie). Dzwoniłem do firmy sprzedającej te centralki i miły pan wytłumaczył mi, że spaleniu uległ stycznik i do wymiany jest cały siłownik centralnego zamka. Może ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie?

Napisano

> Mam następujący problem. Jakiś czas temu zamontowałem sobie centralkę na pilot do fabrycznego

> zamka. Ostatnio jednak centralka nie domyka mi przednich drzwi kierowcy (z klucza domykają sie

> wszystkie). Dzwoniłem do firmy sprzedającej te centralki i miły pan wytłumaczył mi, że

> spaleniu uległ stycznik i do wymiany jest cały siłownik centralnego zamka. Może ktoś miał

> jakieś doświadczenia w tym temacie?

a centralke masz podłączona pod każdy siłownik drzwi osobno??

Napisano
  • Autor

> a centralke masz podłączona pod każdy siłownik drzwi osobno??

Centralka jest podłączona jednym kablem do brązowo-białego kabla w wiązce progowej, nie jestem pewien na 100% ale chyba to jest kabel który idzie do wszystkich siłowników. Od centralki idzie jeszcze kabel, który jest podłączony do brązowo-czerwonego, ale funkcji tego kabla nie pamiętam

Napisano

> Centralka jest podłączona jednym kablem do brązowo-białego kabla w wiązce progowej, nie jestem

> pewien na 100% ale chyba to jest kabel który idzie do wszystkich siłowników. Od centralki

> idzie jeszcze kabel, który jest podłączony do brązowo-czerwonego, ale funkcji tego kabla nie

> pamiętam

to jeżeli zpilota otwiera pozostałe drzwi a tylko jednych nie otwiera to raczej centralka jest ok, bo podaje sygnał na wszystkie siłowniki i przyczyny szukałbym gdzie indziej. Ale to sa tylko moje domysły, niech sie wypowiedza bardziej doswiadczeni... wink.gif

Napisano
  • Autor

> to jeżeli zpilota otwiera pozostałe drzwi a tylko jednych nie otwiera to raczej centralka jest ok,

> bo podaje sygnał na wszystkie siłowniki i przyczyny szukałbym gdzie indziej. Ale to sa tylko

> moje domysły, niech sie wypowiedza bardziej doswiadczeni...

No właśnie otwiera i zamyka pozostałe drzwi ale tych moich akurat nie. Pan ze sklepu mówił, że do wymiany jest siłownik z moich drzwi, bo ten stycznik jakoś prądu nie przepuszcza. A z klucza wszystko działa.

Napisano

20.GIF

Dobrze powiedział Pan ze sklepu. W oplowskich siłownikach wysiadają właśnie styczniki w drzwiach kierowcy. Nowy siłownik jest dość drogi, ale stary można zregenerować. Najpierw trzeba otworzyć "nierozbieralny" siłownik za pomocą piłki do metalu. Tuż za gniazdem należy delikatnie przeciąć plastik obudowy od brzegu do brzegu, nie naruszając wnętrzności. Potem go zdjąć do góry, i ukaże nam się wnętrze, czyli podstawa gniazda i 2 styczniki po bokach. Wszystko zalane żywicą, ale jest dostęp do pinów.Za pomocą kontrolki sprawdzamy, który stycznik jest uszkodzony( przy zamykaniu z pilota na skrajnym pinie pokaże się napięcie). Mostkujemy skrajne piny i sprawdzamy czy działa. Powinno.

Można też dołożyć siłownik uniwersalny typu Master, odłączyć zasilanie siłownika oryginalnego i dopasować przewody do Mastera. Jest to szybsze i pewniejsze. Ale nie będzie ryglowania, jeżeli wcześniej było. Można zrobić żeby było, ale trzeba pokombinować , i wtedy wystarczy siłownik typu Slave. Wtedy kable zamykająca/otwierające odcinamy i podłączamy di siłownika uniwersalnego, a pozostałe zostawiamy jak były.Siłownik oryginalny jest wtedy sterownikiem jak przy zamykaniu z kluczyka, a siłownik dołożony wykonuje fizycznie zam/otwieranie.

A najpierw należy sprawdzić czy nie przełamał się któryś przewód w przelotce do drzwi. Czasami najprostsze robimy na końcu i potem śmiejemy się sami z siebie.

Powodzenia.

Napisano

> Dobrze powiedział Pan ze sklepu. W oplowskich siłownikach wysiadają właśnie styczniki w drzwiach

> kierowcy. Nowy siłownik jest dość drogi, ale stary można zregenerować. Najpierw trzeba

> otworzyć "nierozbieralny" siłownik za pomocą piłki do metalu.

Siłowniki są rozbieralne. Od strony wtyczki mają dwa piny metalowe które trza wyjąć i siłownik się rozłoży

i nic żywicą nie jest zalane, przynajmniej u mnie nie było.

Trzeba poszukać na forum bo było już wałkowane kilkarazy np: >>tutaj<< gdzieś pod koniec nawet zdjęcia są

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.