Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat leon mokry dywanik

Featured Replies

Napisano

witam, po deszczowych dniach w leonie z 2003r pod nogami kierowcy jest mokro, jak poprawi sie pogoda zastanawiam sie aby zobaczyc czy nie jest odklejona folia na drzwiach lub czy rynienki na podszybiu odprowadzajace wode sa drozne.

Ma ktos jakies wskazowki gdzie zajrzec najpierw:)?

z gory wielkie dzieki.

Napisano

A na progach po deszczu zbiera Ci się woda? i jak otworzysz drzwi to wylewa się?

Nie ma folii pod tapicerką, jest blacha.

Jeśli tak to zrób tak ewentualnie blachę poluzuj i uszczelnij silikonem cały dół i dokręć

Napisano
  • Autor

> A na progach po deszczu zbiera Ci się woda? i jak otworzysz drzwi to wylewa się?

> Nie ma folii pod tapicerką, jest blacha.

> Jeśli tak to zrób tak ewentualnie blachę poluzuj i uszczelnij silikonem cały dół i dokręć

No wlasnie zbiera sie, dlatego pomyslalem o drzwiach, dzieki za link:)

Napisano

Jak kolega wyżej napisał. Trzeba blachę poluzować silikonem posmarować i dokręcić. To samo przerabiałem w zeszłym roku przy drzwiach kierowcy a dzisiaj zobaczyłem to samo przy drzwiach pasażera.

Napisano
  • Autor

> A na progach po deszczu zbiera Ci się woda? i jak otworzysz drzwi to wylewa się?

> Nie ma folii pod tapicerką, jest blacha.

> Jeśli tak to zrób tak ewentualnie blachę poluzuj i uszczelnij silikonem cały dół i dokręć

Wczoraj padla cewka zaplonowa, naszczescie szybko udalo mi sie usunac usterke, ale przygladajac sie autu odkryl;em ze sprawa wyglada powazniej niz myslalem i mam mala powodz w aucie.

wiec auto juz sie suszy, a ja zabieram sie za drzwi w tym tygodniu. Postanowilem ze sprawe zalatwie kompleksowo i zajrze do wszystkich drzwi. Ze stronki sciagnalem plik ze stronki leonclub polska.

a teraz drufgie pytanie, czy znalaz ktos manual jak zdemontowac boczki aby moc nie uszkodzic ani nie urwac.

No i ta blacha jest nitowana czy przykrecana do drzwi i czy wystarczy faktycznie tylko dokrecic i dac silikon czy zgodnie z instrukcja naprawy zakladac folie?

Napisano

> No i ta blacha jest nitowana czy przykrecana do drzwi i czy wystarczy faktycznie tylko dokrecic i

> dac silikon czy zgodnie z instrukcja naprawy zakladac folie?

Przy foli będziesz musiał rozebrać całe drzwi...

Polecam zalogować się na forum Leona - mam nadzieje, że kolega Gajdar się nie obrazi za udostępnienie jego opisu

Napisano
  • Autor

> Przy foli będziesz musiał rozebrać całe drzwi...

> Polecam zalogować się na forum Leona - mam nadzieje, że kolega Gajdar się nie obrazi za

> udostępnienie jego opisu

Dzieki za link, forum leona nie mialem czasu poczytac auto bede mial krotko, ale chcialbym usunac to niedociagniecie:)

Rozumiem ze na moje potrzeby wystarczy tylko ta blache pod tapicerka dobrze zabezpieczyc silikonem:)?

Napisano

Tak ewentualnie jakieś pasty uszczelniające, albo coś w tym stylu może nawet jakaś uszczelka...

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Tak ewentualnie jakieś pasty uszczelniające, albo coś w tym stylu może nawet jakaś uszczelka...

Dzis pogoda sprzyjalala i zabralem sie do roboty, faktycznie woda przedostawala sie do auta pod blacha w okolicy glosnika i to zarowno w drzwiarz przednich od kierowcy jak i pasazera.

Do uszczelnienia uzylem kleju Soudal HT.

Zobaczymy jak sie sprawdzi narazie nic nie przecieka a jak zacznie to poprawie.

Mam jeszcze jedno pytanie czy ktos posiada manual sciagania plastiku tylnej klapy w leonie:) cos na duzych dziurach tam drzy i chialbym rozebrac sprawdzic czy sa wszystkie spinki i zlozyc aby nastala juz calkowita cisza.

I wtedy bede mogl powiedziec ze auto jest dopieszczone

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam. prawdopodobnie telepie się cięgno łączące zamek z klamką - przy obecnych temperaturach też zaczęło sie to to u mnie odzywać. Jak zrobi się cieplej będę z tym walczył a na ten czas zapodaję pomocniczego linka wink.gif

http://www.leon-concept.com/astuce/L1/4_corrigerlesdefaults/garniture_coffre/index.php

powodzenia i daj znać jak ogarniesz temat smile.gif

Napisano

> Dzieki za link, forum leona nie mialem czasu poczytac auto bede mial krotko, ale chcialbym usunac

> to niedociagniecie:)

> Rozumiem ze na moje potrzeby wystarczy tylko ta blache pod tapicerka dobrze zabezpieczyc

> silikonem:)?

Przy okazji naprawy podnośnika szyby od strony kierowcy, zabezpieczyłem drzwi na około szczelnie silikonem. Po ostatniej ulewie nic nie ciekanie. Od poniedziałku zaczynam z drzwiami pasażera bo widać krople wody, natomiast od strony pasażera miałem małą powódź.

Przy zabezpieczaniu folią jest więcej roboty. U mnie na razie silikon zdaje egzamin.

Napisano
  • Autor

> Przy okazji naprawy podnośnika szyby od strony kierowcy, zabezpieczyłem drzwi na około szczelnie

> silikonem. Po ostatniej ulewie nic nie ciekanie. Od poniedziałku zaczynam z drzwiami pasażera

> bo widać krople wody, natomiast od strony pasażera miałem małą powódź.

> Przy zabezpieczaniu folią jest więcej roboty. U mnie na razie silikon zdaje egzamin.

Wiecej roboty ale pewniejsza sprawa, zamierzam tak to zrobic w ta sobote, wymieniam glosniki na nowe i dobrze aby byly zabezpieczone

Napisano
  • Autor

> Witam. prawdopodobnie telepie się cięgno łączące zamek z klamką - przy obecnych temperaturach też

> zaczęło sie to to u mnie odzywać. Jak zrobi się cieplej będę z tym walczył a na ten czas

> zapodaję pomocniczego linka

> http://www.leon-concept.com/astuce/L1/4_corrigerlesdefaults/garniture_coffre/index.php

> powodzenia i daj znać jak ogarniesz temat

Dzieki za link, wyglada ze po odkreceniu 2 wkretow trzeba pociagnac zdecydowanie bo tam same zatrzaski sa

Napisano

tylko cos mi sie wydaje, ze one strasznie mocno trzymaja. kolega z leonclub.pl zastosował inny patent - wykrecil swiatła z klapy i tamtedy wypchnął jakimś kijem smile.gifspinki bez uszczerbku dla całego tego plastiku.

Napisano
  • Autor

> tylko cos mi sie wydaje, ze one strasznie mocno trzymaja. kolega z leonclub.pl zastosował inny

> patent - wykrecil swiatła z klapy i tamtedy wypchnął jakimś kijem spinki bez uszczerbku dla

> całego tego plastiku.

no to pobawie sie w sobote jak pogoda pozwoli zlosnik.gif

Napisano

> no to pobawie sie w sobote jak pogoda pozwoli

Więc byłem pierwszy 270751858-jezyk.gif

rozbebeszyłem klapę w weekendzik. Obyło się bez demontażu lamp. Wystarczyło z czuciem szarpnąć plastik jednocześnie podważając po kolei zatrzaski dość dużym,płaskim śrubokretem. Winny okazuje się pret lączący zamek z klamką otwierania bagażnika. Ja załatwiłem ten problem poprzez delikatne ściśnięcie go wraz z precikiem od silownika centralnego zamka za pomocą opaski zaciskowej. Wystarczy je delikatnie spiąć i jes cisza. Zaznaczam że nie upośledza to w absolutnie żaden sposób działania ani jednego z ww. Dodatkowo profiaktycznie przesmarowałem zamek i mechanizm klamki i obecnie delektuję się błogą ciszą 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

Ja mam nadzieje znajde na to czas jeszcze w tym roku zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Przy okazji naprawy podnośnika szyby od strony kierowcy, zabezpieczyłem drzwi na około szczelnie

> silikonem. Po ostatniej ulewie nic nie ciekanie. Od poniedziałku zaczynam z drzwiami pasażera

> bo widać krople wody, natomiast od strony pasażera miałem małą powódź.

> Przy zabezpieczaniu folią jest więcej roboty. U mnie na razie silikon zdaje egzamin.

No u mnie zonk niestety, drzwi uszczelniono i nie widac aby tam cos zaciekalo, bo na nadprozach sucho a po 2 nocah opadow w aucie znowu mokro icon_eek.gif

Niestety biore sie za sprawdzanie odplywow na podszybiu czy sa drozne. Czy ktos ma pomysl gdzie zajrzec jeszcze?

Szyba wyglada na oryginal wiec jej nawet niepodejrzewam. Ale ma odprysk wiec bede ja wymienial za jakis czas.

Wiec dzis biore sie popoludniu za oglediny a w sobote do roboty, odrazu wycisze ta tylnia klape.

Edit:

poczytałem troszke i dzis jeszcze sprawdze czy na podszybiu nie mam lisci i czy otwory odprowadzajace wode sa drozne bo ponoc moze cieknac przez filtr ppylkowy lub linke otwierania maski.

Jezeli ktos ma inny pomysl z checia wyslucham.

Napisano

> No u mnie zonk niestety, drzwi uszczelniono i nie widac aby tam cos zaciekalo, bo na nadprozach

> sucho a po 2 nocah opadow w aucie znowu mokro

> Niestety biore sie za sprawdzanie odplywow na podszybiu czy sa drozne. Czy ktos ma pomysl gdzie

> zajrzec jeszcze?

> Szyba wyglada na oryginal wiec jej nawet niepodejrzewam. Ale ma odprysk wiec bede ja wymienial za

> jakis czas.

> Wiec dzis biore sie popoludniu za oglediny a w sobote do roboty, odrazu wycisze ta tylnia klape.

> Edit:

> poczytałem troszke i dzis jeszcze sprawdze czy na podszybiu nie mam lisci i czy otwory

> odprowadzajace wode sa drozne bo ponoc moze cieknac przez filtr ppylkowy lub linke otwierania

> maski.

> Jezeli ktos ma inny pomysl z checia wyslucham.

Jeżeli dalej leci Ci na dywanik kierowcy to tylko mi przychodzi do głowy podszybie, a dokładniej stojąc przodem do silnika pod podszybiem po prawej stronie jest taki gumowy kołnierz przez który do kabiny wchodzi wiązka kabli z silnika. Zdejmij podszybie i przyjrzyj się tej wizce i gumowemu kołnierzowi. Możesz to nawet wyjąć oczyścić wysuszyć i uszczelnić silikonem.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli dalej leci Ci na dywanik kierowcy to tylko mi przychodzi do głowy podszybie, a dokładniej

> stojąc przodem do silnika pod podszybiem po prawej stronie jest taki gumowy kołnierz przez

> który do kabiny wchodzi wiązka kabli z silnika. Zdejmij podszybie i przyjrzyj się tej wizce i

> gumowemu kołnierzowi. Możesz to nawet wyjąć oczyścić wysuszyć i uszczelnić silikonem.

No dzis wlasnie tam zajrze bo w sumie glupio zrobilem, ze odrazu tam niezajrzalem.

Napisano

> No dzis wlasnie tam zajrze bo w sumie glupio zrobilem, ze odrazu tam niezajrzalem.

To, że uszczelniłeś drzwi to akurat nie zaszkodzi smile.gif, ale to miejsce mi już tylko zostaje w przemyśleniach. Tam idzie też chyba gumowy kołnież od linki otwierania macy.

Sprawdź najlepiej wszystkie te połączenia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To, że uszczelniłeś drzwi to akurat nie zaszkodzi , ale to miejsce mi już tylko zostaje w

> przemyśleniach. Tam idzie też chyba gumowy kołnież od linki otwierania macy.

> Sprawdź najlepiej wszystkie te połączenia

To chyba fałszywy alarm, gdy wstawalem rano bylo jeszcze ciemno i macajac dywaniki myslalem ze pod nimi chlupie, popoludniu wybralem sie do auta i ku mojemu zaskoczeniu w srodku sucho tak przynajmniej mi sie wydaje.

Ale niestety 2 drzwi delikatnie popuszczaja, wiec w sobote zrobie drzwi jak nalezy.

czyli zdejme ta blache, roznituje mechanizm opuszczania szyb i zaloze tam specjalny material, ktory nie gnije oslonie glosnik i wpuszcze go w drzwi aby wszystko co leci wpadalo wprost do kanalilow odprowadzajacych. to powinno zalatwic sprawe na wieki wiekow.

Przy okazji zajrze na podszybie chociaz z przodu suchutko.

Napisano

> To chyba fałszywy alarm, gdy wstawalem rano bylo jeszcze ciemno i macajac dywaniki myslalem ze pod

> nimi chlupie, popoludniu wybralem sie do auta i ku mojemu zaskoczeniu w srodku sucho tak

> przynajmniej mi sie wydaje.

> Ale niestety 2 drzwi delikatnie popuszczaja, wiec w sobote zrobie drzwi jak nalezy.

> czyli zdejme ta blache, roznituje mechanizm opuszczania szyb i zaloze tam specjalny material, ktory

> nie gnije oslonie glosnik i wpuszcze go w drzwi aby wszystko co leci wpadalo wprost do

> kanalilow odprowadzajacych. to powinno zalatwic sprawe na wieki wiekow.

> Przy okazji zajrze na podszybie chociaz z przodu suchutko.

Nie chce Cie martwić ale delikatnie zdejmij plastik progu i pomacaj oink.gif ten filc który jest pod wykładziną bo on wchłania całą wodę.

Pozornie z przodu miałem sucho ale jak wybebeszyłem filc to był zwyczajnie wilgotny icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Nie chce Cie martwić ale delikatnie zdejmij plastik progu i pomacaj ten filc który jest pod

> wykładziną bo on wchłania całą wodę.

> Pozornie z przodu miałem sucho ale jak wybebeszyłem filc to był zwyczajnie wilgotny

tak wiem, suszylem go jeszcze jak bylo ladnie. I wczoraj popoludniu sprawdzilem go i sucho. Nie wiem co o 6 rano mi sie pomieszalo, ze stwierdzilem ze nadal cieknie mi woda.

Co nie zmienia faktu, ze wkoncu zrobie to porzadnie mam nadzieje i nie bede nic uszczelnial a sprawa bedzie pewna i wielokrotnego uzytku.

Napisano

> tak wiem, suszylem go jeszcze jak bylo ladnie. I wczoraj popoludniu sprawdzilem go i sucho. Nie

> wiem co o 6 rano mi sie pomieszalo, ze stwierdzilem ze nadal cieknie mi woda.

Może to już obsesja zeby.GIF

Ja po uszczelnieniu wszystkich drzwi z uporem maniaka po większym deszczu obserwuje zawsze progi i dywaniki zlosnik.gif czy nie ma wody.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Więc byłem pierwszy

> rozbebeszyłem klapę w weekendzik. Obyło się bez demontażu lamp. Wystarczyło z czuciem szarpnąć

> plastik jednocześnie podważając po kolei zatrzaski dość dużym,płaskim śrubokretem. Winny

> okazuje się pret lączący zamek z klamką otwierania bagażnika. Ja załatwiłem ten problem

> poprzez delikatne ściśnięcie go wraz z precikiem od silownika centralnego zamka za pomocą

> opaski zaciskowej. Wystarczy je delikatnie spiąć i jes cisza. Zaznaczam że nie upośledza to w

> absolutnie żaden sposób działania ani jednego z ww. Dodatkowo profiaktycznie przesmarowałem

> zamek i mechanizm klamki i obecnie delektuję się błogą ciszą

Ja wczoraj tez zdarlem poszycie tylnej klapy i zajalem sie tym ciegnem. Ciegno zaczepione jest na kulce a zaczep ma gwint. wiec wystarczy sciagnac zaczep z kuli i wkrecajac zaczep skrocic go.

Dzis dopiero bde skladal plastiki, ale od zonki dostalem fajna tasme materialowa i podkleje miejsca gdzie plastik styka sie z blacha. Narazie jazda bez plastikow i cisza nie ma juz dzwonienia z klapy.

Narazie chce sie zabrac jeszcze za wyciagniecie fotela kierowcy i wymiane slizgow bo fotel przy przyspieszaniu i hamowaniu wydaje takie puk.

Pozniej pewnie znajde znowu jakiegos swierszcza ale do wiosny bedzie cichutko;]

Napisano

No to gratuluję smile.gif

Ja u siebie też skręciłem to cięgno w taki sam sposób jak Ty, ale dla pewności ścisnąłem ją dodatkowo opaską samozaciskową z tym drugim cięgnem bo wciaż było to dość luźne i nie chciałem ryzykować powtórnego zrywania plastiku. Przy składaniu nie dawalem zadnych podkładek ani taśm, choc profilatycznie kupiłem uszczelkę do okien żeby podkleić plastik, jednak po rozbiórce okazało się że jest on firmowo podklejony na rantach taką gąbczastą taśmą. Oczywiście po złozeniu wszystkiego do kupy cisza jak makiem zasiał palacz.gif

Napisano
  • Autor

Ja tez zrezygnowalem z tasmy zlozylem wszystko i cisza. Teraz tylko musze jeszcze wymienic slizgi w swoim fotelu i chyba to na tyle;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.