Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy - Suzuki Wagon R+

Featured Replies

Napisano

Na początek kilka faktów - pacjent to Suzuki Wagon R+, rocznik 2001 z silnikiem 1298ccm 76KM G13BB.

Objawy - po rozgrzaniu silnika obroty co jakiś czas falują na biegu jałowym (nominalnie 750RPM), ale nie zawsze. Dodanie gazu lub jego odjęcie podczas jazdy skutkuje lekkim szarpaniem. Przykładowa sytuacja - jadę, silnik ładnie się nagrzewa, osiąga temperaturę ~90 oC (gdy jest zimny to obroty nie falują są w normie). Zbliżam się do świateł, korka i muszę hamować. Zatrzymuję się i obroty spadają do ok. 650-700RPM, by po chwili wrócić i lekko zaczynają falować (lub nie - zależy od pory dnia?). Już 3 razy się tak zdarzyło, że obroty spadły do ~400-500RPM, silnik się zdusił i zgasł, wyskoczył check. Po podpięciu do kompa okazało się, że wyskoczył błąd P0340 - błąd czujnika położenia wałka rozrządu. W piątek czujnik wymieniłem, polepszyło się pod tym względem, że przy dodawaniu gazu już tak mocno nie szarpie, natomiast przy odejmowaniu jest tak samo jak było. Spadanie obrotów poniżej 750RPM też występuje, tylko że w mniejszym stopniu - spadnie i od razu wraca. Silnik chodzi równo, chociaż czasami zdarzy mu się na chwilę pofalować.

Dodatkowa informacja - świece wymieniłem tydzień temu.

Zastanawiam się czy to jest:

- luźny pasek rozrządu lub napinacz - były wymieniane 30kkm wcześniej na komplet pasek Mitsuboshi i napinacz GMB,

- czujnik położenia wału korbowego (chociaż w tym przypadku powinien wyskoczyć błąd P0335 i nie mógłbym odpalić auta). Auto na zimnym i ciepłym odpala normalnie,

- przepustnica lub też czujnik TPS,

- silnik krokowy,

- coś innego.

Ktoś może miałby jakiś pomysł od czego zacząć sprawdzać, tak żeby nie wymienić połowy auta? zlosnik.gif

-

Napisano
  • Autor

> Nie masz przewidzianej procedury adaptacji przepustnicy/czujnika TPS?

W service manual nie znalazłem tego. Chociaż poszukam jeszcze raz... jedyne co robię to odpinam klemę - na minutę i komp się kasuje.

Napisano

> W service manual nie znalazłem tego. Chociaż poszukam jeszcze raz... jedyne co robię to odpinam

> klemę - na minutę i komp się kasuje.

U mnie to dosyć złożona procedura przy użyciu stacyjki, gazu i wtyczki na przepustnicy. zlosnik.gif Ewentualnie zrób to z pomocą komputera. Prawdopodobny jest też IMO krokowiec.

Objawy są niezależne od pogody? Bo gdyby nasilało się to w deszczowe dni stawiałbym na elektrykę (np. stare przewody WN jeśli są).

Rozrząd mechanik raczej wykluczy oglądając pasek i napinacz.

Napisano
  • Autor

> U mnie to dosyć złożona procedura przy użyciu stacyjki, gazu i wtyczki na przepustnicy.

czytam jak to się ustawia w swifcie GTI - wyższa szkoła jazdy wink.gif

> Ewentualnie zrób to z pomocą komputera. Prawdopodobny jest też IMO krokowiec.

Krokowca ( a w zasadzie kanał powietrza z zaworkiem) mniej więcej przeczyściłem, na tyle ile mogłem

> Objawy są niezależne od pogody? Bo gdyby nasilało się to w deszczowe dni stawiałbym na elektrykę

> (np. stare przewody WN jeśli są).

dzieje się to niezależnie od pogody, najczęściej po dłuższej jeździe - 30-40km

> Rozrząd mechanik raczej wykluczy oglądając pasek i napinacz.

Mnie się też wydaje że to nie rozrząd.

Chyba, po objawach wypada sprawdzić TPS zlosnik.gif

[edyta] koszt nowego TPS - 760PLN (nie w ASO) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dobra, mości panowie.

Chyba wyczaiłem co jest nie tak. Sprawdziłem wężyki gumowe co idą do kolektora ssącego i jeden wężyk idący od pompy hamulcowej jest ułamany, w sumie trudno się skapnąć nie wiedząc czego szukać - przerwa jest przy tej harmonijce idącej prosto do cylindra (rurka gumowa poz. 9):

2q9gw8i.jpg

Napisano

Miałem podobne objawy w G13BB, także tylko po rozgrzaniu. Dodatkowo u mnie przy obrotach poniżej 3000 silnik przerywał na jednym garze i poszarpywał przy przyspieszaniu. Problemem okazały się cewki zaplonowe. Nie wiem czy Twój silnik ma mechaniczną regulację zapłonu (jedną cewkę na wałku i od niej kable zapłonowe), czy elekteroniczną (dwie cewki przykręcone do dekla -u mnie tak było). Problem wykryłem podmieniając na próbę cewki z innego auta. Roboty na 5 min. Pozdrawiam,

Jurek.

Napisano
  • Autor

> Miałem podobne objawy w G13BB, także tylko po rozgrzaniu. Dodatkowo u mnie przy obrotach poniżej

> 3000 silnik przerywał na jednym garze i poszarpywał przy przyspieszaniu. Problemem okazały się

> cewki zaplonowe. Nie wiem czy Twój silnik ma mechaniczną regulację zapłonu (jedną cewkę na

> wałku i od niej kable zapłonowe), czy elekteroniczną (dwie cewki przykręcone do dekla -u mnie

> tak było). Problem wykryłem podmieniając na próbę cewki z innego auta. Roboty na 5 min.

> Pozdrawiam,

> Jurek.

ok.gif

Jak na razie to odkryłem, że przyczyną spadania obrotów jest na odcinku między serwo a kolektorem ssącym, tylko nie wiem czy to jest wina gumowego króćca, zaworka czy samego serwo.

Ceny - serwo - 630zł (z zaworkiem, minus rabat), sam zawór 100zł.

Poszarpywanie przy puszczaniu, dodawaniu gazu rozwiązałem czyszcząc TPS.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.