Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy jest na sali lakiernik?

Featured Replies

Napisano

Mamy uszkodzenie jak na poniższym rysunku; rysy + wgniotki.

Lakier metalic.

Naprawa w ASO.

Czerwone krzyżyki to uszkodzenia/rysy/wgniotki.

1. Zakładając

-naprawę błotnika (lakier na całym błotniku + głębsze rysy uzupełnione szpachlą)

i

-wymianę drzwi kierowcy (lakier na całych drzwiach)

Które elementy zostaną polakierowane

2. Zakładając

-naprawę błotnika (lakier na całym błotniku + głębsze rysy uzupełnione szpachlą)

i

-naprawę drzwi kierowcy (lakier na całych drzwiach + głębsze rysy uzupełnione szpachlą)

Które elementy zostaną polakierowane

3. Zakładając

- naprawę błotnika (lakier do listwy odbojowej + głębsze rysy uzupełnione szpachlą)

i

- naprawę drzwi kierowcy (lakier do listwy odbojowej + głębsze rysy uzupełnione szpachlą)

Które elementy zostaną polakierowane?

283777196-naprawa.JPG

Poproszę o odpowiedzi w formie np.:

"Opcja 1 = A, B, D, E"

post-3756-14352508142365_thumb.jpg

Napisano

> Mamy uszkodzenie jak na poniższym rysunku; rysy + wgniotki.

> Lakier metalic.

> Naprawa w ASO.

> Czerwone krzyżyki to uszkodzenia/rysy/wgniotki.

> 1. Zakładając

> -naprawę błotnika (lakier na całym błotniku + głębsze rysy uzupełnione szpachlą)

> i

> -wymianę drzwi kierowcy (lakier na całych drzwiach)

> Które elementy zostaną polakierowane

> 2. Zakładając

> -naprawę błotnika (lakier na całym błotniku + głębsze rysy uzupełnione szpachlą)

> i

> -naprawę drzwi kierowcy (lakier na całych drzwiach + głębsze rysy uzupełnione szpachlą)

> Które elementy zostaną polakierowane

> 3. Zakładając

> - naprawę błotnika (lakier do listwy odbojowej + głębsze rysy uzupełnione szpachlą)

> i

> - naprawę drzwi kierowcy (lakier do listwy odbojowej + głębsze rysy uzupełnione szpachlą)

> Które elementy zostaną polakierowane?

> Poproszę o odpowiedzi w formie np.:

> "Opcja 1 = A, B, D, E"

na technologię naprawy w ASO nie masz żadnego wpływu ,gdyż obowiązują ich standardy producenta auta i standardy producenta linii lakierowej ,która ma tak zwane "aprobaty", to znaczy że producent linii i technologii lakierniczej spełnia warunki gwarancji jakiej udziela producent samochodu na stosowane powłoki lakierowe i że zastosowane w czasie naprawy technologia i materiały zapewniają kontynuację gwarancji na powłoki lakierowe.

dotyczy to również koloru , gdyż inne lakiery są stosowane w trakcie produkcji(w 100% podkłady ,kolor i klar to produkty wodorozcieńczalne)a inne w naprawie ( podkład i klar to produkty rozcieńczalnikowe chemoutwardzalne,kolor to produkt wodorozcieńczalny), inaczej maluje automat inaczej człowiek , dlatego przy wymianie jakiegoś elementu cieniuje się kolor na sąsiednich elementach, tylko i wyłącznie taka technologia zapewnia brak różnic kolorystycznych.

warunkowi temu nie podlegają małe elementy takie , jak klamki,listwy,zaślepki do zderzaków czy spoilery.

w twoim przypadku do głosu dochodzi T.U. które raczej przyzna naprawę uszkodzonych elementów niż wymianę , ale mogę się mylić gdyż nie widziałem uszkodzeń , a i ASO może się upierać przy wymianie ze względów gwarancyjnych ...

grubość powłok fabrycznych na nowym aucie wacha się od 70 do 150 mikronów i nie ma szans na uzyskanie takich wartości w naprawach , więc po testach i badaniach ustalono w "audatexcie" dopuszczalne grubości powłok na 250 do 350 mikronów

Napisano

[..]

> w twoim przypadku do głosu dochodzi T.U. które raczej przyzna naprawę uszkodzonych elementów niż

> wymianę , ale mogę się mylić gdyż nie widziałem uszkodzeń , a i ASO może się upierać przy

> wymianie ze względów gwarancyjnych ...

[...]

Zapewne chodzi o uszkodzenia z tego wątku KLIK

Napisano

> [..]

> [...]

> Zapewne chodzi o uszkodzenia z tego wątku KLIK

Co prawda lakiernik nie jestem, ale patrząc po tych uszkodzeniach do lakierowania 2 elementy. Nie ma co wymieniać na nowe. Moim zdaniem wystarczająca ilość miejsca do cieniowania przy lakierowaniu całego elementu.

Pozostaje kwestia czy odcinać lakier pod listwą. Wtedy można zrobić po taniości a resztę kasy przeznaczyć na inne cele.

Doczytałem, że tylko ASO. Jeżeli będzie to robił fachowiec to na 2 elementach się zmieści i różnicy nie będzie.

Napisano
  • Autor

> inaczej człowiek , dlatego przy wymianie jakiegoś elementu cieniuje się kolor na sąsiednich

> elementach, tylko i wyłącznie taka technologia zapewnia brak różnic kolorystycznych.

W ASO dostałem info, że przy wymianie drzwi przednich polakierowane zostaną także drzwi tylne (cieniowanie). Z kolei przy naprawie drzwi przednich, tylne pozostaną nie ruszone (bez lakierowania) - prawda to? hmm.gif

> w twoim przypadku do głosu dochodzi T.U. które raczej przyzna naprawę uszkodzonych elementów niż

> wymianę ,

Mogę się upierać przy wymianie na nowe na podstawie k.c. i przywrócenia stanu fabrycznego* sprzed zdarzenia, sek w tym że przy opcji wymiany - jak mi powiedziano - cieniowane będa drzwi tylne, czyli tu będę miał niefabryczną grubość lakieru.

* fabryczna grubość lakieru na drzwiach.

ale mogę się mylić gdyż nie widziałem uszkodzeń , a i ASO może się upierać przy

> wymianie ze względów gwarancyjnych ..

ASO stoi na stanowisku wymiany, ale zaniepokoiła mnie technologia naprawy. Otóż zdzierają wszystko z uszkodzonego miejsca do gołej blachy razem z ocynkiem, którego oczywiście nie odtworzą. sick.gif

.

> grubość powłok fabrycznych na nowym aucie wacha się od 70 do 150 mikronów i nie ma szans na

> uzyskanie takich wartości w naprawach , więc po testach i badaniach ustalono w "audatexcie"

> dopuszczalne grubości powłok na 250 do 350 mikronów

Kiero ASO faktycznie operował wartościami 350-400 mikronów po naprawie.

Mając na uwadze powyższe jaką opcję naprawy byś polecił - minimalizacja ilości lakierowanych powierzchni i elementów oraz utrzymanie zabezpieczenia antykorozyjnego na przyzwoitym poziomie.

Skłaniam się do opcji z lakierowaniem tylko do listew. hmm.gif - wydaje mi się, że im mniej ingerencji w fabryczne powłoki lakiernicze tym lepiej.

Napisano
  • Autor

> [..]

> [...]

> Zapewne chodzi o uszkodzenia z tego wątku KLIK

Tak, chodzi o te uszkodzenia.

Napisano

> W ASO dostałem info, że przy wymianie drzwi przednich polakierowane zostaną także drzwi tylne

> (cieniowanie). Z kolei przy naprawie drzwi przednich, tylne pozostaną nie ruszone (bez

> lakierowania) - prawda to?

zdecydowanie tak

> Mogę się upierać przy wymianie na nowe na podstawie k.c. i przywrócenia stanu fabrycznego* sprzed

> zdarzenia, sek w tym że przy opcji wymiany - jak mi powiedziano - cieniowane będa drzwi tylne,

> czyli tu będę miał niefabryczną grubość lakieru.

> * fabryczna grubość lakieru na drzwiach.

> ale mogę się mylić gdyż nie widziałem uszkodzeń , a i ASO może się upierać przy

> ASO stoi na stanowisku wymiany, ale zaniepokoiła mnie technologia naprawy. Otóż zdzierają wszystko

> z uszkodzonego miejsca do gołej blachy razem z ocynkiem, którego oczywiście nie odtworzą.

ale by zachować właściwą ochronę antykorozyjna zastosują grunt epoksydowy lub grunt kwaśny tzw wash primer w obydwu przypadkach masz zapewnioną ochronę antykorozyjną na 3 lata

> Kiero ASO faktycznie operował wartościami 350-400 mikronów po naprawie.

> Mając na uwadze powyższe jaką opcję naprawy byś polecił - minimalizacja ilości lakierowanych

> powierzchni i elementów oraz utrzymanie zabezpieczenia antykorozyjnego na przyzwoitym

> poziomie.

> Skłaniam się do opcji z lakierowaniem tylko do listew. - wydaje mi się, że im mniej ingerencji w

> fabryczne powłoki lakiernicze tym lepiej.

uszkodzenia rzeczywiście nie są wielkie i kolor sprzyja naprawie miejscowej więc śmiało można na tym poprzestać , żeby była "pełnia szczęścia" malowałbym z progiem i dołem tylnych drzwi , wtedy na pewno nie będzie różnic pomiędzy elementami a szeroka listwa odetnie kolor od części górnej i będzie ok ok.gif

Napisano
  • Autor

> uszkodzenia rzeczywiście nie są wielkie i kolor sprzyja

Kolor to czarna-perła.

naprawie miejscowej więc śmiało można na

> tym poprzestać , żeby była "pełnia szczęścia" malowałbym z progiem i dołem tylnych drzwi ,

> wtedy na pewno nie będzie różnic pomiędzy elementami a szeroka listwa odetnie kolor od części

> górnej i będzie ok

Dzięki za info; na lakierowanie progu się nie zdecyduję - jest wywinięty w dół i nie tworzy płaszczyzny z drzwiami, zatem jeżeli się przyłożą do dobrania koloru nie powinno być widać różnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.