Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Błąd 352 w X16XEL

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam mały problem, pożyczyłem auto od teścia i dojeżdżając już do pracy wywaliło mi check, po wymruganiu jest:

0352 Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 2 + 3 za niskie napięcie

Co to oznacza ?

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Mam mały problem, pożyczyłem auto od teścia i dojeżdżając już do pracy wywaliło mi check, po

> wymruganiu jest:

> 0352 Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 2 + 3 za niskie

> napięcie

> Co to oznacza ?

Pomogło czyszczenie wtyczek przy Dis-ie i poprawienie kabli zapłonowych.

Napisano

Coś mi się zdaje, że elektroniczny przestawiacz zapłonu oznacza DISa w tym wypadku. Cylindry 2 i 3 są na jednym uzwojeniu. Wygląda to na DIS, kabelki, albo coś nie tak ze sterowaniem tych cylindrów. Jakie objawy oprócz CE? Sprawdź, czy wtyczka w DISie dobrze siedzi, czy nie ma przebicia na uzwojeniach. Jeśli tam będzie wszystko OK to trzeba podejrzeć przebiegi sterujące pierwotną stroną układu zapłonowego. Niestety nie ma wielkiego doświadczenia z tym silnikiem. Może ktoś, kto ma X16XEL wypowie się jakie powinny być rezystancje uzwojeń i jak sprawdzić to ustrojstwo. Jeśli dobrze pamiętam, to w tym silniku stopień mocy zapłonu nie jest w ECU tylko występuje jako osobny moduł.

Edit: Za długo pisałem posta blush.gif ale wygląda na to, że miałem nosa.

Napisano

> 0352 Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 2 + 3 za niskie

Witaj w klubie. Po przejechaniu przez dość głęboką kałużę miałem to samo. Pomogło odkręcenie DIS-a, przejechanie styków WD-40, przetarcie szmatką oraz dmuchanie suszarką na wiązkę w okolicy wtyczki od DIS-a (mam tam trochę taśmy która nasiąkła wodą).

Za niskie napięcie sugerowało mi zwarcie do masy i jak będzie ciepło to zabawię się w szukanie spadków napięcia.

Napisano
  • Autor

No w sumie by nawet pasowało smile.gif Ja też jeździłem po kałużach smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.