Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 2.2Dti problem z turbina - nie pompuje

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj wieczorem wpadlem w duza kałuze a w zasadzie to mozna powiedziec ze w rzeke przy predkosci okolo 70 km woda wytworzyla duzy opor ze potrzaskalem cała obudowe pod silnikiem. Auto po wjechaniu w kałuze zesłablo ( myslalem ze to normalny objaw oporu wody ) jednak gdy wyjechalem okazalo sie ze stracilo sporo na dynamice teraz jezdzi jak 50 kony klekot. Po przekroczeniu 3500obr wysakuje w tryb awaryjny ( samochodzik z kluczykiem ) Podpiąłem komputer i zczytaalem błedy wyszło p0234 Zajrzalem pod maske i sprawdzzilem przewody ktore ida od intercoolera do przepustnicy i jak kiedys przy dodawaniu gazu zwiekszały swoja obietasc tak teraz zero nic nie pecznieje. Czy brak doladowania moze byc spowodowany niedzałaaca dzwigienka przy turbine ktora steruje zaworek podcisniena w jakiej pozycji powina i jak powina dzialac wypychac wciagac do srodka ta dzwgnie z gory dzieki za pomoc i sugestie co z tym zrobic

Napisano

Nie ma doładowania. Albo nie działa wastegate, albo masz nieszczelność między sprężarką, a kolektorem ssącym.

Wastegate i zaworek, który nim steruje są osłonięte silnikiem, w przeciwieństwie do intercoolera. Sprawdź najpierw szczelność dolotu.

Siłownik wastegate'a jest podciśnieniowy, więc ciągnie dźwigienkę po osiągnięciu znamionowego ciśnienia.

Napisano
  • Autor

Dziekuje za pomnoc znalazłem przyczyne powstania tego problemu ta dzwigienka przy turbo sie zaciela w pozycji normalnej jak nia poruszalem to auto działa juz normalnie:) Mam jeszcze małe pytanko donosnie tej dzwigienki jak i czym ja najlepiej przesmarowac bo mam wrazenie ze moze sie jeszcze czasem przyciac bo auto ma juz przelatane ponad 230 tys Pozdrawiam i jeszcze raz slicznie dziekuje bo juz ktorys raz mi tyłek od kosztow uratowałes smile.gif

Napisano

Niczym nie smaruj. Żaden (cywilny) smar nie wytrzyma warunków jakie tam panują. Wystarczy dobrze rozruszać. A jak się będzie powtarzać, to lepiej wymontować klapkę i wyczyścić ośkę i otwór.

230tyś dla diesla to kwiat wieku wink.gif.

Napisano
  • Autor

Oka to ja jutro sproboje porzadnie rozruszac a jak bedzie sie dalej tak dzialo to sie w wolnej chwili wyczysci jeszcze raz dziekuje za pomoc i zycze miłego wieczoru:) temat uwazam za zamkniety

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.