Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F x16xel- kompresja

Featured Replies

Napisano

Witam,

koledzy jakiś czas temu zrobiłem u mechanika ( dobrego mechanika) pomiar sprężania, wyniki mnie rozłożyły:

283781855-ScreenShot033.jpg

Autko bezproblemowo odpala, przy dużym mrozie nawet -25C

Więc tak niska kompresja była dla mnie zaskoczeniem, od samego zakupu autko nie było za mocne , ja osobiście nie odczułem spadku mocy wiec tak już musiało być przed zakupem.

Małymi kroczkami szykowałem się na mały remont silnika( związany ze zwiększonym apetytem na olej ), a mianowicie chciałem wymienić pierścienie tłokowe, uszczelniacze na zaworach oraz dotrzeć zawory. Ale jeszcze chciałem zasięgnąć Waszej opinii, czy moje rozumowanie jest prawidłowe?.

Co według kolegów może być przyczyną takiego stanu rzeczy,

Jakoś boje się szukać innej używanej głowicy do tego silnika, bo każdy nieco obeznany wie ze ten model silnika to porażka opla i prawdopodobieństwo kupienia takiej samej jest wysokie. hmm.gif

będę wdzięczny za wskazówki

post-79099-14352508153786_thumb.jpg

Napisano

Przedstawione wyniki sugeruja, ze silnik jest w bardzo slabym stanie technicznym. Reanimacja tej jednostki pochlonie co najmniej 2kPLN...Coz, wiele by dalo zdjecie glowicy, wtedy mozna ocenic stan cylindrow i przede wszystkim samej glowicy...Wyniki sugeruja duza utrate szczelnosci zaworow lub nawet czesciowego ich wypalenia lub wyklepania gniazd zaworowych. Moglbym napisac wiele, ale kojarzy mi sie tylko z setkami PLN...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przedstawione wyniki sugeruja, ze silnik jest w bardzo slabym stanie technicznym. Reanimacja tej

> jednostki pochlonie co najmniej 2kPLN...Coz, wiele by dalo zdjecie glowicy, wtedy mozna ocenic

> stan cylindrow i przede wszystkim samej glowicy...Moglbym napisac wiele, ale kojarzy mi sie

> tylko z setkami PLN...

> Pozdrawiam

Witam,

Czyli sama wymiana pierścieni i dotarcie zaworów nie wiele zmieni?

Mechanik który przeprowadził pomiar stwierdził podobnie że naprawa będzie kosztowała słono, zaproponował wlanie gęstszego oleju i jeździć dalej- czyli zbierać na drugi samochód wink.gif

Szlak mnie trafia jak wiezie mnie kolega 16 letnią astrą 1,4 8V i auto zbiera się jak rakieta a moje z większym silnikiem jeździ bo jeździ.

pozdrawiam

Napisano

Szlak mnie trafia jak wiezie mnie kolega 16 letnią astrą 1,4 8V i auto zbiera się jak rakieta a moje z większym silnikiem jeździ bo jeździ.

Witam,

kolega Tosh kiedyś dokonywał pomiaru kompresji mnie w silniku (X14NZ), wyniki oscylowały w okolicy 12 na każdym cylindrze zero pobierania oleum (ostatnio przesiadłem się z 15W40 na 10W30), a na gazie przelatane mam ponad 110 kkm. Myślę, że tak jak kolega Tosh powiedział - prawie kapitalny remont silnika. Taniej może by było znalezienie dobrej jednostki i zamiana silnika.

PZDR VEN

Napisano

> Witam,

> Czyli według Twojej opinii sama wymiana pierścieni i dotarcie zaworów nie wiele zmieni?

Coz, moze inaczej...Wszystko zalezy od oceny realnego stanu technicznego silnika, ale do tego niestety wypadaloby zdjac glowice, ocenic jej stan, stan gladzi cylindrowych i td. No, chyba ze ktos dysponuje endoskopem...

Z praktyki wynika, iz rozebranie akurat tego nieszczesnego modelu silnika zwykle nie wrozy nic dobrego.

Pomoglby prawdziwy remont silnika, czyli powazny remont glowicy (wymiana prowadnic, prawdopodobnie zaworow i innych drobiazgow), szlifowanie cylindrow, wymiana tlokow, szlifowanie walu i tak dalej...

Koszt rosnie do ok 3,5 kPLN...

W przypadku polsrodkow, czyli: szlifowanie zaworow i wymiana uszczelniaczy, wymiana pierscieni tlokowych, rezultaty moga byc bardzo rozne, od znaczacej poprawy na dluzszy czas (co malo prawdopodobne dla tego silnika), lub, co bardziej realne, poprawa nastapi tylko "na chwile"....

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dziękuje, napisałeś smutną prawdę

Nie mogę pozwolić sobie na remont za 3,5tyś.

Liczyłem że zamknę się w 1 tyś. , ale tak jak napisałeś efekt bardziej niż nie pewny.

Chyba pojeżdżę ile się da i raczej pozbędę się autka. frown.gif

pozdrawiam

Napisano

W 1kPLN zamyka sie calkowity koszt zdjecia i zalozenia glowicy z jej czesciowa tylko naprawa (nowe uszczelniacze i docieranie zaworow, o ile jest co docierac)...

Dzisiaj wlasnie poleciala do wyceny naprawy glowica z VW Passat B4 1,8 8V: wytluczone gnazda zaworowe (zapadniete), bardzo zuzyte zawory i prowadnice, o drobiazgach typu uszczelniacze nie wspominajac...Koszt naprawy takiej glowicy: wymiana gniazd zaworowych, zaworow i prowadnic przekroczy 600 PLN...A gdzie reszta kosztow: uszczelki, drobiazgi, robocizna...Ale silnik ma przebieg prawie 500 kkm...

Pozdrawiam

Napisano

Dzisiaj wlasnie poleciala do wyceny naprawy glowica z VW Passat B4 1,8 8V: wytluczone gnazda zaworowe (zapadniete), bardzo zuzyte zawory i prowadnice, o drobiazgach typu uszczelniacze nie wspominajac...Koszt naprawy takiej glowicy: wymiana gniazd zaworowych, zaworow i prowadnic przekroczy 600 PLN...A gdzie reszta kosztow: uszczelki, drobiazgi, robocizna...Ale silnik ma przebieg prawie 500 kkm...

Czyli znowu potwierdza się nasze zdanie, że silniki 8V są jednak najlepszą konstrukcją.

PZDR VEN

Napisano

Jeśli Ci to nie przeszkadza, to zalej bardziej lepki olej i tak zostaw. Kompresję ma równą, więc nie będzie problemów z nierówną pracą. A jak masz zamiar jeszcze nią pojeździć, blachy ma zdrowe to zbierz kasę i zrób swapa.

Napisano

> zbierz kasę i zrób swapa.

Na C20NE...Jak wlozy sporo swojej pracy, to zmiesci sie w 2 kPLN...

Pozdrawiam

Napisano

> Szlak mnie trafia jak wiezie mnie kolega 16 letnią astrą 1,4 8V i auto zbiera się jak rakieta a

> moje z większym silnikiem jeździ bo jeździ.

jeżeli dla Ciebie F-ka 1.4 -8V zbiera się jak rakieta to polecam Ci przejechać się F-ką ze sprawnym X16XEL-em - tylko obawiam się że braknie Ci określeń na zachwyty cool.gif

brat

Napisano

> polecam Ci przejechać się F-ką ze sprawnym

> X16XEL-em

To takie występują? wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> To takie występują?

hehe, złośliwiec wink.gif

ale nie mów, wiem że nie lubisz tego modelu silnika ale w F-ce daje radę i na prawdę przyzwoicie jeździ ok.gif

natomiast w G jest jakoś dziwnie bo w moim odczuciu zaczyna jechać powyżej 4 tys obr/min,

brat

Napisano

> ale nie mów, wiem że nie lubisz tego modelu silnika ale w F-ce daje radę i na prawdę przyzwoicie

> jeździ

Trafialem niestety tylko na zajezdzone egzemplarze...

> natomiast w G jest jakoś dziwnie bo w moim odczuciu zaczyna jechać powyżej 4 tys obr/min,

> brat

Ani jeden sie nie trafil...Nawet X18XE1 w moim odczuciu byl mulowaty...Cos tam sie dzialo powyzej 4000 rpm, ale bez rewelacji...

Bardzo przyzwyczailem sie do dynamiki silnikow 8V roznych pojemnosci i przy tym zostane...

Pozdrawiam

Napisano

> Trafialem niestety tylko na zajezdzone egzemplarze...

no tak, ja nieraz jeździłem nówkami z 8km przebiegu na blacie.. ach co to były za czasy old.gif

> Ani jeden sie nie trafil...Nawet X18XE1 w moim odczuciu byl mulowaty...Cos tam sie dzialo powyzej

> 4000 rpm, ale bez rewelacji...

hmm, zależy co kto lubi, X18XE1 w G zaczyna już jeździć miło jak dla mnie, X20XEV to jest to co tygryski lubią najbardziej - szczególnie powyżej 4 tys obr kiedy skraca się kolektor ssący,

natomiast Z22SE to porażka, Z20LET wiadomo - lata, ale to już turbo benzyna,

dla mnie osobiście największym funem było by zrobienie swapa w G na X30XE - ale to tylko miłe marzenia, sam tego nie zrobię a pewnie nikt przy zdrowych zmysłach się tego nie podejmie wink.gif

> Bardzo przyzwyczailem sie do dynamiki silnikow 8V roznych pojemnosci i przy tym zostane...

ja wiem, sam mam mieszane uczucia* ze względu na swoją Astrę, no ale takiego mega muła sobie kupiłem więc trudno, nie cierpię tego auta ze względu na osiągi, ale kocham za niezawodność, ma >207kkm i między wymianami co 15kkm dolewam 0,5L Mobila 5W-50 - a i to dla bezpieczeństwa niż z realnej potrzeby bo pewnie bym objeździł bez dolewki między wymianami,

brat

* wiem że mieszane uczucia są wtedy jak teściowa wpadnie Twoim nowym autem w przepaść grinser006.gif ale poprzysiągłem sobie że to jest moje ostatnie słabe auto angryfire.gif

Napisano

jak silnik nie pochłania ci kosmicznych ilości oleju, to wlej jakiś 15w50 (gęsty i stosunkowo tani, do dostania np w grene, jeśli takie sklepy są u ciebie w okolicy w cenie 60zł/4 litry lub z beczki sporo taniej) i jeździj.

edit

spojrzałem w profil i patrze, że masz gaz, wiec może tylko głowica będzie miała powypalane gniazda a dół jeszcze całkiem ok. Dobrzeby było ją ściągnąć i zobaczyć jak wyglądają bebechy. Być może będziesz miał farta

Napisano
  • Autor

> jak silnik nie pochłania ci kosmicznych ilości oleju, to wlej jakiś 15w50 (gęsty i stosunkowo tani,

> do dostania np w grene, jeśli takie sklepy są u ciebie w okolicy w cenie 60zł/4 litry lub z

> beczki sporo taniej) i jeździj.

> edit

> spojrzałem w profil i patrze, że masz gaz, wiec może tylko głowica będzie miała powypalane gniazda

> a dół jeszcze całkiem ok. Dobrzeby było ją ściągnąć i zobaczyć jak wyglądają bebechy. Być może

> będziesz miał farta

Hej, autko ma LPG założone 4tata temu, nie żałowałem gazu wiec wypalone zawory gazem odpadają, a auto na gazie przejechało ok 32tys km.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.