Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F-ka, C16NZ - układ zapłonowy

Featured Replies

Napisano

Witajcie...

jak w temacie: Astra F 1993, układ zapłonowy mechaniczny z kopułką i palcem...kable i świece wymienione jakieś 2 miesiące temu...wracałem z weekendu 400km trasy i zaczęły sie pojawiać dziwne zachowania silnika...jakby chwilowe zaniki iskry, przerwy w pacy sinika...

Wróciłem do domu i zmieniłem kopułkę i palec na nowe...niestety efektu brak...na zimnym silniku auto zapala jakby na 3 cylindry...

czyżby padała cewka zapłonowa?

nie chciałbym wydać kasy nie mając pewności...

ktoś mi doradzi?...

Napisano

> czyżby padała cewka zapłonowa?

Może być i cewka lub też moduł zapłonowy

> nie chciałbym wydać kasy nie mając pewności...

> ktoś mi doradzi?...

Jak nie masz pewności, skorzystaj z tego manuala lub też znajdź jakąś na podmianę.

PZDR VEN

Napisano

Kolego jakby cewka padła to nie odpalałby chyba wcale, raczej żyje w takim przekonaniu biglaugh.gif

A "wymrygałeś" błędy?

Dodam kolejny wątek: może wilgoć? Ostatnio mocno lało może jest to spowodowane wilgocią?

Moja też ostatnio nie paliła jak trzeba, rozebrałem palec i kopułke, wysuszyłem i teraz gitara - zobaczymy na jak długo 20.GIF

Napisano

> Witajcie...

> jak w temacie: Astra F 1993, układ zapłonowy mechaniczny z kopułką i palcem...kable i świece

> wymienione jakieś 2 miesiące temu...wracałem z weekendu 400km trasy i zaczęły sie pojawiać

> dziwne zachowania silnika...jakby chwilowe zaniki iskry, przerwy w pacy sinika...

> Wróciłem do domu i zmieniłem kopułkę i palec na nowe...niestety efektu brak...na zimnym silniku

> auto zapala jakby na 3 cylindry...

> czyżby padała cewka zapłonowa?

> nie chciałbym wydać kasy nie mając pewności...

> ktoś mi doradzi?...

Jak jest kopułka i palec w układzie zapłonowym to do wszystkich 4rech cylindrów jest ta sama jedna cewka i do tego jest palec rozdzielacza w kopułce żeby sterował zapłonem na poszczególnych cylindrach więc cewkę wyklucz.

Może przewody WN albo UPG powiedziała dosyć po takiej trasie... Sprawdź przewody, zamień świece zapłonowe miejscami - ustal na który cylinder nie pali na końcu zmierz kompresję i wszystko będzie jasne....

Napisano

Kiedys znajomy mial podobno sytuacje w VW golfie na takim samym typie zaplonu o ile dobrze pamietam okazalo sie ze uszkodzeniu ulegl czujnik halla w aparacie zaplonowym, zaplony wypadaly w calkiem przypadkowy sposob tak jak u Ciebie

Pozdro

Napisano

Potwierdzam. U mnie było to samo, na początku wariował tylko powyżej 2500 obrotów, a potem padł całkiem. Błąd , o ile pamiętam to 42 ( przerwa w ukł. zapłonowym).Tylko że to nie jest czujnik Halla. bo takowego tam nie ma, ale zastępujący go czujnik indukcyjny(taka ceweczka).Po wymianie jak ręką odjął. Koszt : 69 zł w zwykłym sklepie.

Napisano

ceweczka czy czujnik halla w ukladzie zaplonowym dzialaja bardzo podobnie. Ja pisalem o ukladzie zaplonowym golfa i cytowalem mniej wiecej to co uslyszalem od znajomego a on od mechanika niemniej jednak mam nadziej ze to pomoze rozwiazac problem zlosnik.gif

Pozdro

Napisano

Czy zimny silnik pracuje rzeczywiscie tylko na 3 cylindry, a w miare rozgrzewania praca sie normuje?

Czy po uruchomieniu zimnego silnika z rury wydechowej nie wydostaja sie spaliny o okreslonej barwie, a praca silnika zaraz po uruchomieniu nie normuje sie?

Nie ubywa plynu chlodzacego?

Sugestie ode mnie, poza powyzszymi sugestiami kolegow: podczas pracy zinego silnika (nierownomiernej, na 3 cylindry) postaraj sie namierzyc niepracujacy cylinder sciagajac (oczywiscie przez izolowane szczypce) przewody zaplonowe ze swiec-sciagniecie przewodu ze swiecy niepracujacego cylindra nie pogorszy pracy silnika, zdjecie przewodu z pracujacego cylindra zdecydowanie pogorszy prace .

Jesli namierzysz niepracujacy cilinder, zamien swiece na taka z pracujacego cylindra i obserwuj, czy usterka nie przenosi sie na cylinder, z ktorego wziales sprawna swiece. Jesli nie, wina tkwi w samym cylindrze, jesli tak, uszkodzona jest swieca zaplonowa.

Obejrzyj dokladnie swiece po wykreceniu. Swieca ktora nie pracowala, bedzie mokra lub jej wyglad bedzie wyraznie odstawac od reszty swiec.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

wykluczyłem cewkę...z przyczyn, o których koledzy mówią ...

kable WN też zostaly wykluczone...

dzis po pracy podmienię miejcami świece...bo już zdiagnozowałem któy to cylinder... mam nadzieję, że to akieś jednak świeca coś świruje...

ale jednak minimalne ubytki plynu chłodniczego są...ale nie zaobserwowalem wzrostu poziomu oleju...więc z cylindrem powinno być wszystko ok...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.