Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzypiące sprzęgło

Featured Replies

Napisano

Witam, nie wiem czy się to już komuś przytrafiło, ale nie mogłem znaleźć postu na ten temat.

tak więc piszę o mojej bolączce związanej z:

Fiat Uno 2001 roku silnik 0,899 cm3

Otóż ostatnio coś mi się stało ze sprzęgłem, zaczęło brać na górze, a do tego słychać skrzypienie w czasie wciskania pedału, problem cięgna sprzęgła wyeliminowałem ponieważ wymieniłem je. Ale skrzypienie nie ustało, wydobywa się z wewnątrz miejsca, w którym znajduje się sprzęgło. Mam też pewien problem z wbiciem jedynki(nie wchodzi tak często jak kiedyś), a na wstecznym czasem tryby zazgrzytaja.

Bede bardzo wdzięczny za pomoc.

Dodam, że sprzęgło było wymienione w zeszłym roku w sierpniu.

Ma przejechane około 10 000...

Pozdrawiam

Napisano

> Witam, nie wiem czy się to już komuś przytrafiło, ale nie mogłem znaleźć postu na ten temat.

> tak więc piszę o mojej bolączce związanej z:

> Fiat Uno 2001 roku silnik 0,899 cm3

> Otóż ostatnio coś mi się stało ze sprzęgłem, zaczęło brać na górze, a do tego słychać skrzypienie w

> czasie wciskania pedału, problem cięgna sprzęgła wyeliminowałem ponieważ wymieniłem je. Ale

> skrzypienie nie ustało, wydobywa się z wewnątrz miejsca, w którym znajduje się sprzęgło. Mam

> też pewien problem z wbiciem jedynki(nie wchodzi tak często jak kiedyś), a na wstecznym czasem

> tryby zazgrzytaja.

> Bede bardzo wdzięczny za pomoc.

> Dodam, że sprzęgło było wymienione w zeszłym roku w sierpniu.

> Ma przejechane około 10 000...

> Pozdrawiam

No to niestety wymiana się nie udała albo sprzęt był lichy bo to raczej awaria samego sprzęgła.

Napisano

Prawdopodobnie siedzi wycisk sprzęgła, skoro nie wysprzęgla, skrzypi i sprzęgło bierze na górze. Wszystko na to wskazuje. Jakiej firmy było sprzęgło założone? I czy był wymieniany komplet, może ktoś tylko tarczę zmienił bo i takie przypadki się zdarzają?

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie siedzi wycisk sprzęgła, skoro nie wysprzęgla, skrzypi i sprzęgło bierze na górze.

> Wszystko na to wskazuje. Jakiej firmy było sprzęgło założone? I czy był wymieniany komplet,

> może ktoś tylko tarczę zmienił bo i takie przypadki się zdarzają?

Sprzęgło LUK'a było założone... na pewno docisk był wymieniony bo mechanik mi pokazywał, bo właśnie to walneło mi w zeszłym roku...

da się osobno do sprzęgła kupić docisk, jeśli tarcza będzie ok?

śmieszne jest to, że jak sprawdzalem to sprzęgło to mi beną zaleciało i tak od niechcenia zajrzałem pod samochód, i co bak już się od spodu poci, spod ramki:P... zawsze tak mam, jak się coś psuje to konkretnie:)...

Napisano

> Sprzęgło LUK'a było założone... na pewno docisk był wymieniony bo mechanik mi pokazywał, bo właśnie

> to walneło mi w zeszłym roku...

> da się osobno do sprzęgła kupić docisk, jeśli tarcza będzie ok?

> śmieszne jest to, że jak sprawdzalem to sprzęgło to mi beną zaleciało i tak od niechcenia zajrzałem

> pod samochód, i co bak już się od spodu poci, spod ramki:P... zawsze tak mam, jak się coś

> psuje to konkretnie:)...

Docisk sam da się wymienić, jeśli tylko tarcza i łożysko sprzęgłowe jest dobre. To już trzeba ocenić jak się widzi. Któraś firma sprzęgła to padło, tylko nigdy nie mogę zapamiętać które, na pewno nie sasch i valeo. Chyba Glaca pisał które. Ja mam na razie fabrykę przy 170 tyś, czasem uślizguje ale daje radę.

Co do baku to obejrzyj dokładnie uszczelkę przy rurze wlotowej do baku często ona puszcza, nawet niedawno chyba był temat o tym.

Napisano
  • Autor

> Docisk sam da się wymienić, jeśli tylko tarcza i łożysko sprzęgłowe jest dobre. To już trzeba

> ocenić jak się widzi. Któraś firma sprzęgła to padło, tylko nigdy nie mogę zapamiętać które,

> na pewno nie sasch i valeo. Chyba Glaca pisał które. Ja mam na razie fabrykę przy 170 tyś,

> czasem uślizguje ale daje radę.

> Co do baku to obejrzyj dokładnie uszczelkę przy rurze wlotowej do baku często ona puszcza, nawet

> niedawno chyba był temat o tym.

Przedwczoraj podjechałem do znajomego mechanika, który stiwerdził, że na pewno łożysko do wymiany będzie bo słychać szmerrry. ale ocenimy jak obejrzymy całe sprzęgło, czyli w przyszłym tygodniu... Na pewno napisze co złego się stało. Może komuś szukającemu porady to się przyda.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Przedwczoraj podjechałem do znajomego mechanika, który stiwerdził, że na pewno łożysko do wymiany

> będzie bo słychać szmerrry. ale ocenimy jak obejrzymy całe sprzęgło, czyli w przyszłym

> tygodniu... Na pewno napisze co złego się stało. Może komuś szukającemu porady to się przyda.

Wszysstko wyszło na jaw:)... Padło słoneczko, dwa promienie wygięte... łożysko hałasujee... a na tarczy nawet sprężynom się dostało...

Ale już jest wymienione i chodzi jak masełko...

Dziękuje wszystkim, którzy starali się pomóc:)

Napisano

> Witam, nie wiem czy się to już komuś przytrafiło, ale nie mogłem ...

> Pozdrawiam

Miałem dokładnie to samo, aż sprzęgło całkowicie pier**neło.

Wymiana całości i... teraz jest jeszcze gorzej przy gwałtownym ruszaniu lub przy cofaniu samochód zachowuje sie jakby miał jedynkę i wsteczny wrzucony na raz, trzepie się cały i zgrzyta. Męczy mnie to już któryś dzień. Jutro zawożę Zbyszka do mechaniola.

Macie może jakieś diagnozy?

Napisano

> Miałem dokładnie to samo, aż sprzęgło całkowicie pier**neło.

> Wymiana całości i... teraz jest jeszcze gorzej przy gwałtownym ruszaniu lub przy cofaniu samochód

> zachowuje sie jakby miał jedynkę i wsteczny wrzucony na raz, trzepie się cały i zgrzyta. Męczy

> mnie to już któryś dzień. Jutro zawożę Zbyszka do mechaniola.

> Macie może jakieś diagnozy?

Poduszki skrzyni/silnika?

Napisano

> Poduszki skrzyni/silnika?

A może być to z winy mechanika, który zmieniał sprzęgiełko?

Tzn czy mógł sie przyczynić do szybszego wyekspolatowania.

Napisano

> A może być to z winy mechanika, który zmieniał sprzęgiełko?

> Tzn czy mógł sie przyczynić do szybszego wyekspolatowania.

Piach, brak smaru na wałku/łożysku, odwrotnie coś założone...? Niby tak ale te sprzęgła często padają niestety sick.gif

Napisano

Hmmm mam podobny problem ...

Od kiedy kupiłem mojego unacza 1.0 fire 94r gaźnik ,mam problem z sprzęgłem a dokładniej

-Wysoko bierze

- skrzypi przy wysprzęglaniu

-ciężko wchodzi 1 oraz wsteczny a 3 zawsze wchodzi z lekkim zgrzytem

- podczas jazdy pod jakieś większe wzniesienie słuchać metaliczny klank dochodzący z skrzyni biegów

I teraz mam takie pytanko czy to raczej coś nie tak z sprzęgłem czy raczej skrzynia sie sypie? (jak skrzynia to na złom jeszcze za jade zeby.GIF)

Napisano

Mechaniol stwierdził, że to przegub. Podczas wymiany sprzęgła silnik wraz ze skrzynią przemieściły się, co z kolei spowodowało "wyje**nie" przegubu. Usterka z jego winy więc nie musiałem nic płacić.

Jednakże...

Wczoraj wracając z uczelni, jakieś 10 km od domu pękła mi linka od sprzęgła tuż przy pedale. Na szczęście trzymała jeszcze na kilku nitkach i udało się dojechać do domu zeby.GIF

Te auto codziennie mnie zaskakuje spineyes.gif

Napisano

> Mechaniol stwierdził, że to przegub. Podczas wymiany sprzęgła silnik wraz ze skrzynią przemieściły

> się, co z kolei spowodowało "wyje**nie" przegubu. Usterka z jego winy więc nie musiałem nic

> płacić.

> Jednakże...

> Wczoraj wracając z uczelni, jakieś 10 km od domu pękła mi linka od sprzęgła tuż przy pedale. Na

> szczęście trzymała jeszcze na kilku nitkach i udało się dojechać do domu

> Te auto codziennie mnie zaskakuje

Nie wiem jak silnik wraz ze skrzynią mogą się przemieścić? spineyes.gif

Ktoś coś tu ściemnia.

• 10 miesięcy później...
Napisano

Na początek przepraszam że odkopuję taki stary temat, ale skoro już jest, nie chciałem zakładać nowego a mam podobny problem.

Sprzęgło wymienione ok. 1000 km temu (Valeo) razem z linką.

Wszystko działa jak należy, biegi wchodzą dobrze, sprzęgło łapie jak trzeba, ale... no właśnie, zaczęło mi skrzypieć przy wysprzęglaniu.

Sytuacja ma miejsce dopiero po przejechaniu kilkunastu/kilkudziesięciu (różnie) kilometrów, jak silnik jest zimny, skrzypienie nie występuje.

Czy to skrzypienie może być objawem awarii, jakiegoś braku smarowania, samego pedału?

Zupełnie się na tym nie znam, a chciałbym zasięgnąć jakiejś opinii zanim wrócę do mechanika.

Z góry dziękuję za wszelkie opinie

Napisano

> Na początek przepraszam że odkopuję taki stary temat, ale skoro już jest, nie chciałem zakładać

> nowego a mam podobny problem.

> Sprzęgło wymienione ok. 1000 km temu (Valeo) razem z linką.

> Wszystko działa jak należy, biegi wchodzą dobrze, sprzęgło łapie jak trzeba, ale... no właśnie,

> zaczęło mi skrzypieć przy wysprzęglaniu.

> Sytuacja ma miejsce dopiero po przejechaniu kilkunastu/kilkudziesięciu (różnie) kilometrów, jak

> silnik jest zimny, skrzypienie nie występuje.

> Czy to skrzypienie może być objawem awarii, jakiegoś braku smarowania, samego pedału?

> Zupełnie się na tym nie znam, a chciałbym zasięgnąć jakiejś opinii zanim wrócę do mechanika.

> Z góry dziękuję za wszelkie opinie

Najprawdopodobniej linka sprzęgła ok.gif Można wyjąć, nasmarować i na jakiś czas pomoże. Do tego nasmaruj sworzeń, do którego przymocowany jest koniec linki waytogo.gif

Napisano

> Najprawdopodobniej linka sprzęgła Można wyjąć, nasmarować i na jakiś czas pomoże. Do tego nasmaruj

> sworzeń, do którego przymocowany jest koniec linki

Dzięki, zanotuję sobie smile.gif

Sam robił nie będę, bo skoro już mechanik wymieniał (linkę też), to niech poprawi, tylko chcę wiedzieć jak najwięcej, żeby mi czegoś nie pościemniał wink.gif

Piszesz że na jakiś czas frown.gif

Stare sprzęgło i linka przejechały prawie 210 tys. km. i coś takiego nigdy się nie zdarzyło, mam jednak nadzieję, że nie trzeba będzie tego robić cyklicznie frown.gif

Napisano

> Piszesz że na jakiś czas

> Stare sprzęgło i linka przejechały prawie 210 tys. km. i coś takiego nigdy się nie zdarzyło, mam

> jednak nadzieję, że nie trzeba będzie tego robić cyklicznie

Niby linka jest dodatkowo w takiej osłonie z jakiegoś tworzywa sztucznego i nie powinno być skrzypienia, ale jeśli to tworzywo już gdzieś popękało to po jakimś czasie znów zacznie skrzypieć... icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.