Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Poziom oleju a kontrolka

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanie czy zbyt niski poziom oleju jest jakoś sygnalizowany ? Miałem grubo poniżej minimum i i nic nie sygnalizowało z wyjątkiem kontrolki z kluczykiem i autko do 3 tys obrotów i nic więcej , po dolaniu objawy znikły , rzecz działa się w trasie. Wiem należy sprawdzać poziom oleju i sam to mówię i uczę kursantów (sam to robię średnio co tyś km) i nagle niespodzianka, olej był zmieniony 4 tys temu (10w40 GM) kod wymigałem ale nie ma go na żadnej liście 106107 czyli 0607 ma ktoś listę do mojego silnika?

Napisano

W Corsie z silnikiem Z16XE kod 0607 - usterka w obwodzie sygnału czujnika spalania stukowego. Bardzo możliwe że u Ciebie wystąpił ten problem.

Napisano

> Mam takie pytanie czy zbyt niski poziom oleju jest jakoś sygnalizowany ? Miałem grubo poniżej

> minimum i i nic nie sygnalizowało z wyjątkiem kontrolki z kluczykiem i autko do 3 tys

> obrotów i nic więcej , po dolaniu objawy znikły , rzecz działa się w trasie.

jeżeli nie masz MIDa to nie ma kontroli, a próg zadziałania czujnika ciśnienia jest znacznie niżej niż nominalne ciśnienie na biegu jałowym, więc jeżeli ktoś czeka aż zaświeci się kontrolka to oznacza ona raczej że to już zgon silnika bliski :/

u Ciebie tłukły się pewnie popychacze i pewnie złapało błąd od czujnika spalania stukowego,

pilnuj teraz oleju i sprawdzaj max co 1kkm, jeżeli będzie żarł bez opamiętania to pewnie pierścienie tłokowe powiedziały papa,

brat

Napisano

Jeśli nie masz MID-a i podłączonego do niego czujnika poziomu oleju to nie będzie żadnej informacji o stanie oleju.

Błąd może wynikać z tego, że przy braku oleju zaczynają stukać kompensatory luzu zaworowego. ECU mógł potraktować to jako spalanie stukowe. Pewnie próbował opóźniać zapłon, a gdy to nie przyniosło skutku uznał, że czujnik jest uszkodzony i wywalił błąd.

Chwilkę za późno wink.gif

Napisano
  • Autor

zeżarł w ciągu 4 tys jakieś 1,5 litra 10W40 hmmm przebieg mam 120tys wiec chyba troszkę wcześnie na padnięte pierścienie

Napisano

chyba troszkę wcześnie

> na padnięte pierścienie

Ale w sam raz na uszczelniacze zaworowe, krore mogly po prostu spasc z prowadnic...Taki urok tych silnikow...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

hmmm jaki koszt wymiany ? głowice trzeba będzie? ściągnąć , nigdzie wycieków nie ma , Czy olej zmienić na mineralny 15W40 ?

Napisano

Co wy z tym zdejmowaniem glowicy do wymiany uszczelniaczy...?

W tym manualu zaprezentowalem wymiane w silniku 8-zaworowym, analogicznie jest dla 16-zaworowych...

Nie, glowicy zdejmowac nie trzeba, koszt wymiany (robocizna) to ok 200 PLN plus czesci (uszczelka pokrywy zaworow, uszczelniacze, simmeringi walkow rozrzadu)...

Pozdrawiam

Napisano

> to na pewno o ten manual chodzi?

No nie, dobrze ze zauwazyles ok.gif. Juz poprawilem...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

spoko skapciłem się smile.gif

Napisano

> zeżarł w ciągu 4 tys jakieś 1,5 litra 10W40 hmmm przebieg mam 120tys wiec chyba troszkę wcześnie

> na padnięte pierścienie

niekoniecznie musiały się wypracować,

pierścienie 'zgarniające olejowe' mogły się "zakleić" szlamem który powstaje przy rzadkich wymianach oliwy (co 30kkm) i stąd ten efekt,

brat

EDIT: dla pasjonatów -> tak sobie jeszcze pomyślałem, że gdyby komuś się chciało pobawić to można zrobić kontrolę poziomu oleju ale wiązało by się to ze zmianą misy olejowej na wersję przygotowaną pod czujnik poziomu (no chyba, że ta bez czujnika jest taka sama i ma miejsce a wystarczy zrobić otworowanie), zamontować czujnik, kawałek instalacji, zrobić prosty układ np zaświecający diodę umieszczoną gdzieś na konsoli (trzeba by popatrzeć na schematy czy ten czujnik podaje masę lub co chyba bardziej prawdopodobne ma styk?), całość do zrobienia, a koszty w zależności od dostępu do części /np używanych/ od kilkudziesięciu do kilkuset złotych spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Po Kupnie autka w październiku zmieniłem olej i jeździłem ok15tys. zrobiłem wymianę i po 4 tys 1,5 l łyknoł, będę obserwował teraz co kilka dni by sprawdzić co jest grane

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.