Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z Check Engine w Peugeot 406 2.0 16V + Gaz

Featured Replies

Napisano

Siemka dziś zakupiłem nowe autko którym jest pug 406. I wracając do domu już po kupnie autko wyrzuciło kontrolkę check engine. Zatrzymałem się i zgasiłem silnik. Po ponownym rozruchu kontrolka nadal się paliła. Samochód nie wskazuje na tryb awaryjny ciągnie równo do końca obrotów. Obroty na biegu jałowym nie falują. Jedynie co zauważyłem to na panelu kompa tym środkowym w czasie kupna miałem nazwy stacji radiowych i nie tylko a teraz mam tylko godzinę i datę i nic więcej. Możliwe jest aby radio powodowało błąd kompa ?? Proszę o pomoc gdyż jutro muszę zrobić 120 km a autko mi jest niezbędne. Z góry thx za odpowiedzi.

PS: Autko jest na gazie STAG 4

Napisano

Kupujesz sobie fejs ELM327 za kilkadziesiat pln i odczytujesz sobie blad i wiesz o co chodzi smile.gif

Generalnie jak auto jedzie to nie pekaj , ja bym obszedl i zobaczyl czy wszystkie zarowki sie pala waytogo.gif

Napisano

> Siemka dziś zakupiłem nowe autko którym jest pug 406. I wracając do domu już po kupnie autko

> wyrzuciło kontrolkę check engine. Zatrzymałem się i zgasiłem silnik. Po ponownym rozruchu

> kontrolka nadal się paliła. Samochód nie wskazuje na tryb awaryjny ciągnie równo do końca

> obrotów. Obroty na biegu jałowym nie falują. Jedynie co zauważyłem to na panelu kompa tym

> środkowym w czasie kupna miałem nazwy stacji radiowych i nie tylko a teraz mam tylko godzinę i

> datę i nic więcej. Możliwe jest aby radio powodowało błąd kompa ?? Proszę o pomoc gdyż jutro

> muszę zrobić 120 km a autko mi jest niezbędne. Z góry thx za odpowiedzi.

> PS: Autko jest na gazie STAG 4

Bez odczytu błędu to można wróżyć bez końca.

Mnie na ten przykład padła sonda lambda i wywalało błędy. Auto na trasie paliło ok 11l/100km LPG. sciana.gif

Po pomiarach sondy u gazowników okazało się, że nie oscyluje.

Wymieniłem i auto śmiga aż miło. Teraz trasa wychodzi ok 8l/100km grinser006.gif

Napisano

Miałem kiedyś 406 tylko z silnikiem 1,8 i na zwykłym gazie. Kontrolka Check Engine świeciła praktycznie cały czas jak jeździłem na benzynie...na gazie nic się nie świeciło. Kumpel ma również 1,8 ale sekwencje i problem identyczny jak u mnie. Na gazie wszystko ok a benzyna świeci. On jeździ tak już jakieś 3 lata. Był u mechanika to stwierdził TTTM.

Wracają jeszcze do mojej 406, na gazie jak i benzynie chodziła idealnie równo, silnik ładnie pracował a spalanie na gazie wychodziło po mieście od 9,5 do max 12 litrów.

Napisano
  • Autor

Jutro jestem umówiony na kompa więc się wszystko okaże. Dzięki za pomoc smile.gif

Napisano

> Jutro jestem umówiony na kompa więc się wszystko okaże. Dzięki za pomoc

JAk podlaczenie i kasowanie drozej niz 50pln to przemysl sprawe - bo elma juz za 60+wysylka dorwiesz ok.gif

Napisano
  • Autor

ok wiec jestem już po diagnostyce i uszkodzeniu padł czujnik temperatury silnika, ale nie ten w zegarach, lecz ten w silniku.

Orientujecie się może jaki koszt jest takiego czujnika?

Aaa koszt podłączenia mnie wyniósł 50zł

Pozdro!

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sorry ze post pod postem, ale mam pytanko znów wyskoczył mi check engine obawiam się że znowu problem dotyczy czujnika temp silnika frown.gif

Zastanawiam się czy podłaczę do mojego autka takie urządzonko:

http://www.allegro.pl/item1039064450_elm_327_1_3a_1_5a_elm327_obd2_euroscan_po_polsku.html

Wtyczka jaką posiadam to:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c2b500a1b5906668.html

Pacjentem jest Peugeot 406 2.0 16v z 2000r z wyżej ukazanym gniazdem.

Bardzo proszę o pomoc. Z góry thx smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.