Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa C 2003 1,7 DTI brak mocy

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

piszę z sąsiedniego kącika. Chodzi o auto mojej mamy, w Corsie zapalił sie dzisiaj Check silnika i turbina się wyłączyła. Brak mocy, akurat jechaliśmy na trasie i taki zonk. Nie wiem co podpowiedzieć, i co zobaczyć. Będę wdzięczny za jakieś sugestie. Mam nadzieję że turbinka nie padła, auto ma dopiero 140 kkm.

Napisano

> Witajcie,

> piszę z sąsiedniego kącika. Chodzi o auto mojej mamy, w Corsie zapalił sie dzisiaj Check silnika i

> turbina się wyłączyła. Brak mocy, akurat jechaliśmy na trasie i taki zonk. Nie wiem co

> podpowiedzieć, i co zobaczyć. Będę wdzięczny za jakieś sugestie. Mam nadzieję że turbinka nie

> padła, auto ma dopiero 140 kkm.

Podpiąć pod Techa i będzie wiadomo. To może być zwykły drobiazg w postaci urwanego wężyka, albo coś poważniejszego. Niestety nie mam kawy na stole więc nie powróżę z susów.

Napisano

> Witajcie,

> piszę z sąsiedniego kącika. Chodzi o auto mojej mamy, w Corsie zapalił sie dzisiaj Check silnika i

> turbina się wyłączyła. Brak mocy, akurat jechaliśmy na trasie i taki zonk. Nie wiem co

> podpowiedzieć, i co zobaczyć. Będę wdzięczny za jakieś sugestie. Mam nadzieję że turbinka nie

> padła, auto ma dopiero 140 kkm.

Kolega powyżej pisze o Techu, ja proponuję chociażby Op-Coma albo Opel Scanner i wszystko będzie jasne.

Zapalenie się kontrolki Check powoduje zapisanie w pamięci numeru i nazwy błędu, a po tym można dojść do przyczyny problemu. wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie, podjadę tym autem do warsztatu z odpowiednim interfejsem, aby "babie" nie wcisneli dowolnego kitu.

Kilka miesięcy temu też się już to zapaliło, ale magicy stwierdzili że to od jazdy na półsprzęgle (tego ponoć dotyczył błąd). Teraz widzę, że to już działo się od jakiegoś czasu

Napisano

> Kilka miesięcy temu też się już to zapaliło, ale magicy stwierdzili że to od jazdy na półsprzęgle

> (tego ponoć dotyczył błąd). Teraz widzę, że to już działo się od jakiegoś czasu

Były takie przypadki, że pojawiał się błąd dotyczący pedału sprzęgła, powodowany przez blokujący się switch na pedale sprzęgła.

Odczytaj błędy i wszystko będzie jasne. A zrób to tak:

- zapłon wył

- wciśnij do podłogi pedał gazu i hamulca

- zapłon wł (nie uruchamiaj silnika)

- lampka "auto z kluczem" zacznie migać sekwencje kodów

- 1 mignięcie to cyfra 1

- 10 mignięć to cyfra 0

Kod będzie wymigany w postaci czterocyfrowej, odczytaj co Ci wymrugała kontrolka i napisz nam tutaj.

Napisano
  • Autor

Dzięki kolego, podjadę dzisiaj do rodziców to sprawdzę co tam Corska wywala.

Napisano
  • Autor

> Dzięki kolego, podjadę dzisiaj do rodziców to sprawdzę co tam Corska wywala.

A więc, wcisnełem gaz i hamulec, potem wymigało mi taką kombinację:

1_1_2_5

najpierw pierwsze jedynki bardzo szybko, potem 2 i 5 mignięć.

Co to może być?

Napisano

> A więc, wcisnełem gaz i hamulec, potem wymigało mi taką kombinację:

> 1_1_2_5

> najpierw pierwsze jedynki bardzo szybko, potem 2 i 5 mignięć.

> Co to może być?

Problem z zaworem przy turbosprężarce (ang. wastegate control solenoid - circuit malfunction), stąd objawy słabnięcia silnika. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Problem z zaworem przy turbosprężarce (ang. wastegate control solenoid - circuit malfunction), stąd

> objawy słabnięcia silnika.

Bardzo dziękuję, mam zatem kilka pytań.

Gdzie znajduje się ten zawór?

Czy wystarczy jego czyszczenie?

Czy zdołam to odkręcić od góry, czy niestety tylko kanał?

Jakie narzędzia, zwykłe klucze czy raczej jechać od razu do warsztatu?

Pytam bo może sam to zrobię. Nie znam tego silnika, ale może dałoby się to zrobić własnym sumptem. Będę wdzięczny za info.

Napisano

Może koledzy, którzy mają dostęp do programów serwisowych coś poradzą, ja w kwestii technicznej nie bardzo.

U mnie w Corsie ten zawór czyścił mi kolega-mechanik, pamiętam tyle, że musiał wymontować turbosprężarkę z auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.