Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koledzy fachowcy poradźcie

Featured Replies

Napisano

witam

otóż niedawno chciałem zabrać moją maszynę zeby.GIF na przejażdżkę ale na stracie już było pod górkę :/ otóż miałem zablokowane tylne, prawe koło... frown.gif na początku myślałem, że mam coś pod kołem dałem więcej gazu ale jedyne co z tego wyszło to, że zryłem ziemie... jednak po chwili kiedy powciskałem kilka może kilkanaście razy pedał hamulca objaw ustąpił. Dodam, że autko stało ostatni tydzień bez ruchu pod chmurką na tych paskudnych deszczach :/ Poradźcie co może być tego przyczyną, co mam ewentualnie sprawdzić, co może być do wymiany itd.

z góry dziękuję za okazane wsparcie i pomoc smile.gif

Napisano

a nie stało na zaciągniętym ręcznym ??

Napisano
  • Autor

> a nie stało na zaciągniętym ręcznym ??

no niestety ręczny już prawie drugi rok nieczynny wink.gif zapieczone rozpieraki... i jakoś w zasadzie nie przeszkadzało mi to w użytkowaniu auta i tak zostało

Napisano

i może tutaj wina jest, że one się nie zwierają i masz szczęki rozwarte, postał chwilę, złapało wilgoć i się zrobił kłopot... a najlepiej byłoby żebyś rozebrał to koło i naocznie sprawdził co i jak

Napisano
  • Autor

> i może tutaj wina jest, że one się nie zwierają i masz szczęki rozwarte, postał chwilę, złapało

> wilgoć i się zrobił kłopot... a najlepiej byłoby żebyś rozebrał to koło i naocznie sprawdził

> co i jak

z ręcznym to jest taka historia, że pewnego razu zaciągnąłem ręczny i nie mogłem spuścić, będąc jakiś czas potem u mechanika, stwierdził, że z tym to dużo roboty może być a on czasu nie ma i że ręcznego się tak w zasadzie mało używa i gdy samochód był na podnośniku rozbił mi młotem ten ręczny przy sprężynie... i tak to zostało... a co do odkręcania koła chętnie ale no niestety nie mam na to warunków, aktualnie jestem w Krakowie (studiuje tu i pracuje) i jedyny klucz jaki posiadam to klucz do koła zresztą nie znam się na tym zbyt dobrze.. może jak uda mi się dojechać do domu na któryś weekend to na pewno tak zrobię smile.gif

Napisano

wiesz, cała praca z ręcznym czyli wymiana szczęk, rozpieraków, obu linek to chwila roboty (pod warunkiem że chcesz mieć całość zrobioną na nowe czesci, w sumie inaczej nie ma się co bawić), i to nawet bez kanału (sam to zrobiłem w około 1h)... tylko potrzebna jest szlifierka kątowa, obcinaczki do metalu, młotek, klucz 12, klucz 19 do kół, śrubokręt płaski i kawałek druta (no i podnośnik)

ps. mieszkam 50 km od krk, garaż mam zawsze otwarty, więc zapraszam zeby.GIF

Napisano

Weź Ty lepiej olej tego Twojego mechanika.

Co to za fachowiec, który doraźnie naprawia "ręczny" przy pomocy paru uderzeń młotkiem i dodatkowo mówi, że to kupa roboty gdzie średnio rozgarniętemu kierowcy, który ma jako takie pojęcie o hamulcach naprawa zajmuje może trzy godziny.

Do tego ta rada, że hamulec niepotrzebny, bo i tak mało się go używa.

Więcej nic nie trzeba dodawać.

Ja jakoś nie wyobrażam sobie bym poruszał się samochodem bez sprawnego hamulca awaryjnego.

Kup nowe bębny i szczęki - koszt tych elementów nie przekracza 100zł.

Rozpieraki spokojnie możesz wyczyścić i przy pomocy WD40 i potem oleju bez problemu rozruszasz i będą działały jak nowe. Dodatkowo wymień linkę i zobaczysz, że hamulec będzie rewelacyjny.

A jak będziesz go po prostu używał to nic się z nim nie będzie działo i pozostanie sprawny na bardzo długo.

Napisano
  • Autor

> wiesz, cała praca z ręcznym czyli wymiana szczęk, rozpieraków, obu linek to chwila roboty (pod

> warunkiem że chcesz mieć całość zrobioną na nowe czesci, w sumie inaczej nie ma się co bawić),

> i to nawet bez kanału (sam to zrobiłem w około 1h)... tylko potrzebna jest szlifierka kątowa,

> obcinaczki do metalu, młotek, klucz 12, klucz 19 do kół, śrubokręt płaski i kawałek druta (no

> i podnośnik)

> ps. mieszkam 50 km od krk, garaż mam zawsze otwarty, więc zapraszam

ciekawa propozycja smile.gif jedyne co posiadam na daną chwilę to klucz do kół 270751858-jezyk.gif i nie wiem czy dobrze zrozumiałem proponujesz pomoc w wymianie?? smile.gif bo wiesz cały ten osprzęt na nic bez umiejętności wink.gif

Napisano

tak, oferuję pomoc (na ukp to norma wśród użytkowników), osobiście w swoim wymieniałem dwa razy, w qumpla i ojca po razie... więc sam rozumiesz ze to łątwe jak się ma wprawę smile.gif

i możnaby bębny wymienić, a jak Cię koszta martwią (a zapewne martwią) to (ceny z aso obok mnie jak dobrze pamiętam)

- linka dłuższa około 15 zł

- linka krótsza około 10 zł

- komplet rozpieraków 25 zł

- komplet szczęk 60 zł

- komplet bębnów około 50 zł

i w razie gdyby ciekły, ale wątpię to 15 zł za cylinderek smile.gif

Napisano
  • Autor

> tak, oferuję pomoc (na ukp to norma wśród użytkowników), osobiście w swoim wymieniałem dwa razy, w

> qumpla i ojca po razie... więc sam rozumiesz ze to łątwe jak się ma wprawę

> i możnaby bębny wymienić, a jak Cię koszta martwią (a zapewne martwią) to (ceny z aso obok mnie jak

> dobrze pamiętam)

> - linka dłuższa około 15 zł

> - linka krótsza około 10 zł

> - komplet rozpieraków 25 zł

> - komplet szczęk 60 zł

> - komplet bębnów około 50 zł

> i w razie gdyby ciekły, ale wątpię to 15 zł za cylinderek

super smile.gif to w takim razie ja jutro idę do sklepu i kupuje to co napisałeś i nie pozostaje nic jak tylko umówić się na jakiś termin smile.gif

Napisano

cylinderek możesz pominąć... a i jak gdzieś będą wyższe ceny to olej to (swoją drogą ASO u mnie w okolicy czynne do 18-tej, i ta fachowa pani za kasą (Ortes, Myrchol i Ci co byli wiedzą o co chodzi)

Napisano

> cylinderek możesz pominąć... a i jak gdzieś będą wyższe ceny to olej to (swoją drogą ASO u mnie w

> okolicy czynne do 18-tej, i ta fachowa pani za kasą (Ortes, Myrchol i Ci co byli wiedzą o co

> chodzi)

Daj znać jak będziecie robić tego garaż spota biglaugh.gif

A co do Pani za kasą, nawet rabaty czasami daje dla stałych klientów biglaugh.gif A fakt, pojęcie o częściach ma niesamowite zeby.GIF

Napisano

> - linka dłuższa około 15 zł

> - linka krótsza około 10 zł

> - komplet rozpieraków 25 zł

> - komplet szczęk 60 zł

> - komplet bębnów około 50 zł

> i w razie gdyby ciekły, ale wątpię to 15 zł za cylinderek

U mnie niestety jak chciałem wymienić rozpieraki to okazało sie że ciekł jeden cylinderek, przy odkręcaniu urwał się przewód i skończyło się na tygodniowym staniu(gromadzenie części) i wymianie tylnych przewodów aż do trójnika i elastycznego przewodu (niestety jeżeli cylinderki nie ruszane od nowości trzeba się liczyć z robotą nie na 1 godz. ale na 3-5godz.jak sie ma wszystkie częsci).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.