Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Usterka wentylatora chłodnicy lub modułu wentylatorów?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Mam następujący problem z moją Astrą.

Od pewnego czasu, wyskakuje mi na desce kontrolka uszkodzenia układu chłodzenia (mały pomarańczowy radiatorek). Pojawia się w momencie, gdy silnik się rozgrzeje, gdy auto nie jedzie (postój na światłach, korek, postój na parkingu z włączonym silnikiem, itd.). W momencie wywalenia kontrolki, włącza się od razu drugi bieg wentylatora chłodnicy, zamiast pierwszego. Wentylatorek działa do momentu schłodzenia silnika, po czy przełącza się na momencik na pierwszy bieg i następnie wyłącza. Kontrolka świeci cały czas. Po chwili - gdy temperatura znowu wzrasta - ponownie włącza się od razu drugi bieg wiatraka.

Nie ukrywam że jest to mocno denerwujące, gdy po mieście jeżdżę w zasadzie non stop na wyjącym wentylatorze na drugim biegu no i z świecąca kontrolką.

I teraz tak - pierwsza myśl i diagnoza - pewne padł moduł wentylatorów - ot częsta usterka. Wymieniliśmy na nowy i niestety bez zmian. Objawy dokładnie takie same jak wcześniej.

Ma ktoś z szanownych kolegów pomysł co może być nie tak?

Zastanawiam się nad taką rzeczą - ponieważ mniej więcej od tego samego czasu nie działają mi spryskiwacze reflektorów, a silniczki od pompy znajdują się mniej więcej w tym samym miejscu co moduł wentylatorów (za przednim lewym nadkolem, z przodu - oczywiście mniej więcej) - czy jest możliwe, że w jakiejś wiązce kabli jest przerwa, zwarcie i dlatego akurat obie te rzeczy nie działają (diagnoza silniczków pomp spryskiwaczy wykazała, że nie dochodzi do nich prąd)?

Będę wdzięczny za podpowiedzi i pomysły.

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

> Cześć,

> Mam następujący problem z moją Astrą.

> Od pewnego czasu, wyskakuje mi na desce kontrolka uszkodzenia układu chłodzenia (mały pomarańczowy

> radiatorek).

no ale moduł chłodzenia jest diagnozowalny więc warto na początek podłączyć jakieś urządzenie diagnostyczne i sprawdzić jaki błąd łapie,

brat

Napisano

Bracie, niereformowalny jesteś smile.gif Tyle razy Cię prosiłem (i nie tylko ja), tnij cholero cytaty grinser006.gif Toż odpowiadasz na pierwszy post, wiadomo do czego się odnosisz, po co cytat? smile.gif

Dzięki.

Pozdroofka

Napisano

> Bracie, niereformowalny jesteś Tyle razy Cię prosiłem (i nie tylko ja), tnij cholero cytaty

eee chyba mnie nikt nie upominał hmm.gif

ale faktycznie mnie poniosło, już się poprawiam smile.gif

brat

Napisano

Miałem podobnie - przyczyną był padnięty I bieg wentylatora.

Są dwa uzwojenia silnika wentylatora (osobne dla I i II biegu) - jedno miałem spalone. Po osiągnieciu odpowiedniej temepratury komp chce włączyć I bieg wetylatora - ten jest uszkodzony, więc komp włącza tryb awaryjny - czyli daje chłodzenie na max (II bieg).

U mnie zdiagnozowano to TECH-em 2 (tym oryginałem nie takim na PC) - kolo zrobił diagnostykę układu chłodzenia i wyszło, że nie działa I bieg.

Kupiłem wentylator używkę, po przełożeniu wszystko zaczęło chodzić.

Napisano

> Kupiłem wentylator używkę, po przełożeniu wszystko zaczęło chodzić.

a pewnie wystarczyło naprawić lub wymienić rezystor, bo to najczęstsza przyczyna

Napisano

> a pewnie wystarczyło naprawić lub wymienić rezystor, bo to najczęstsza przyczyna

Nie jestem pewien, czy w wentylatorze chłodnicy biegi sterowane są rezystorem.

To mi się zdarzyło 7 lat temu - nie było wtedy jeszcze tak bogatej bazy wiedzy jak teraz na AK - więc wymieniłem cały wentylator (kupiłem na szrocie)

Napisano

> Nie jestem pewien, czy w wentylatorze chłodnicy biegi sterowane są rezystorem.

Tak właśnie to jest zrealizowane w astrach. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tak właśnie to jest zrealizowane w astrach.

No właśnie wróciłem z podwórka i próbowałem się dobrać TECH-em na PC - nie chce faktycznie zrobić mi diagnostyki układu chłodzenia... Ale dzięki za informację - mam jakiś kolejny trop do sprawdzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.