Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż alarmu z zamkiem na pilota w aveo - pytania.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dwa pytanka do fachowców - elektryków.

Auto - Aveo sedan, rocznik 2009.

Przymierzam się do montażu sprytnego alarmu z radiowym sterowaniem centralnym zamkiem. Próbując dopiąć do istniejącego zamka wyjścia sterujące otwieraniem i zamykaniem napotkałem na problem.

Stosowne piny w gnieździe w kabinie pod kokpitem, służące według TIS-a do podłączenia wyjścia od alarmu, nie zostały wyprowadzone (są tam "dziury" bez pinów). Ponieważ przekaźniki sterujące otwieraniem/zamykaniem na tej właśnie płytce się znajdują, nie widzę innego wyjścia, jak tylko wyjąć cały moduł, rozebrać go i samodzielnie doprowadzić brakujące piny, lub po prostu "na chama" podlutować przewody sterujące pod cewki przekaźników.

Czy ktoś ma lepszy pomysł - może ktoś montował ?????

I drugie pytanko. Który obwód proponowalibyście przerwać alarmem, żeby było najmądrzej (no i oczywiście auto najpewniej nie dało się uruchomić) ??? Trzeba mieć na uwadze, że auto jest zgazowane, choć podobno BRC sq24 nie daje się uruchomić z gazu, ale kto wie....może się trafi jakiś spryciaż...więc co tu odciąć mając do dyspozycji jeden styk ??? Mam tu pewne swoje przemyślenia, ale prosząc o podpowiedzi nie będę kolegom nic sugerował.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Napisano
  • Autor

> Czy dobrze rozumie że masz centralny oryginalnie sterowany z pilota?

Nie, oryginalny jest "z kluczyka".

Właśnie próbuję dopiąć sterowanie pilotem.

Według TIS-a na wtyce C201 piny 43,44 i 76 w obwodzie centralnego zamka są przeznaczone do połączenia z "anti-theft module" (moduł antykradzieżowy). Niestety, wiele ważnych podzespołów jest w TIS-ie przedstawionych jako "czarna skrzynka" z napisem "controller", ale na ten moduł wchodzi przełącznik mastera, a wychodzą sygnały na przekażniki zamknij/otwórz, zatem niemal na bank dodatkowe piny służą do sterowania zamkiem "z zewnątrz". Niestety w omawianym egzemplarzu te piny w gnieździe nie istnieją tzn. są dziurki bez wystających blaszek.....więc nie mam się do czego dopiąć.

Szukam zatem jakiejś alternatywy.

Napisano

No to napiszę Ci króciutko, odstaw TISa, bo aby centralny działał musisz zainstalowac dodatkowy siłownik w drzwiach kierowcy bo go tam po prostu nie ma. Podłączasz go pod moduł alarmu który bedziesz zakładał i tyle w tym temacie. Jak coś jest nie jasne, wiesz gdzie mnie szukać biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> No to napiszę Ci króciutko, odstaw TISa, bo aby centralny działał musisz zainstalowac dodatkowy

> siłownik w drzwiach kierowcy bo go tam po prostu nie ma. Podłączasz go pod moduł alarmu który

> bedziesz zakładał i tyle w tym temacie. Jak coś jest nie jasne, wiesz gdzie mnie szukać

Jestem w szoku !!! Jesteś pewien???

Na schemacie są jak drut cztery siłowniki !!!

Co w takim razie przełącza pozostałe siłowniki ? Zazwyczaj krańcówka była zabudowana wewnątrz siłownika, czyżby w Aveo było inaczej ?

Wymyśliłem inna opcję. Kupię dodatkowe dwa przekaźniki i styki wepnę szeregowo z istniejącymi tzn. istniejące wyjścia odłączę i podam na bierne (87a), plus przez dodatkowy bezpiecznik na czynne (87), przełączne (30)podam w miejsce odłączonych odejść i musi gadać (cewki zasteruję z pilota). Trochę z tym kombinacji, ale efekt jest pewny, no i metoda jest mało inwazyjna - ingeruję tylko w przewody przy wtykach. W takim układzie, jeśli siłownik u kierowcy jest, to po prostu zagada razem z innymi, a jeśli go nie ma, to się dołoży później.

P.S. mój moduł alarmu nie dysponuje niestety wyjściem silnoprądowym, które byłoby zdolne sterować siłownikami "wprost", lecz jedynie wyjściami o obciążalności 0,5A, czyli wystarczającymi do sterowania np. przekaźnikiem, dlatego spięcie go wprost nawet z dołożonym siłownikiem nie jest możliwe.

Napisano

> Jestem w szoku !!! Jesteś pewien???

Tak jestem pewien na 101% bo montowałem alarm w moim aveo.

> Na schemacie są jak drut cztery siłowniki !!!

Bo to schemat od wersji z centralnym sterowanym za pomocą pilota.

> Co w takim razie przełącza pozostałe siłowniki ? Zazwyczaj krańcówka była zabudowana wewnątrz

> siłownika, czyżby w Aveo było inaczej ?

Tak w aveo jest inaczej, krańcówka zamontowana jest w zamku i nie jest to bynajmniej jakaś nowość , w wielu samochodach z centralnym sterowanym bez pilota tak jest.

Zamykając kluczykiem drzwi od strony pasażera nie aktywujesz centralnego zamka.

> Wymyśliłem inna opcję. Kupię dodatkowe dwa przekaźniki i styki wepnę szeregowo z istniejącymi tzn.

> istniejące wyjścia odłączę i podam na bierne (87a), plus przez dodatkowy bezpiecznik na czynne

> (87), przełączne (30)podam w miejsce odłączonych odejść i musi gadać (cewki zasteruję z

> pilota). Trochę z tym kombinacji, ale efekt jest pewny, no i metoda jest mało inwazyjna -

> ingeruję tylko w przewody przy wtykach. W takim układzie, jeśli siłownik u kierowcy jest, to

> po prostu zagada razem z innymi, a jeśli go nie ma, to się dołoży później.

> P.S. mój moduł alarmu nie dysponuje niestety wyjściem silnoprądowym, które byłoby zdolne sterować

> siłownikami "wprost", lecz jedynie wyjściami o obciążalności 0,5A, czyli wystarczającymi do

> sterowania np. przekaźnikiem, dlatego spięcie go wprost nawet z dołożonym siłownikiem nie jest

> możliwe.

hmm, a moim zdaniem kombinujesz jak koń pod górkę, ale skoro masz już alarm to może i faktycznie tak będzie najprościej. W takim razie do dzieła, ale bez dołożenia siłownika w drzwi kierowcy się nie obejdzie, no chyba że chcesz aby zamykały Ci się wszystkie drzwi oprócz tych od kierowcy biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Tak jestem pewien na 101% bo montowałem alarm w moim aveo.

Pozostaje mi wierzyć Ci na słowo (dopóki sam nie sprawdzę :-) )

Czy mógłbyś mi podpowiedzieć, jaki siłownik tam zakładałeś (budowa, rozstaw otworów itp. szczegóły - może podejrzysz coś podobnego na Allegro)?

Chodzi mi o to, żeby mieć jak najmniej kombinowania podczas montażu.

> hmm, a moim zdaniem kombinujesz jak koń pod górkę, ale skoro masz już alarm to może i faktycznie

> tak będzie najprościej. W takim razie do dzieła, ale bez dołożenia siłownika w drzwi kierowcy

> się nie obejdzie, no chyba że chcesz aby zamykały Ci się wszystkie drzwi oprócz tych od

> kierowcy

Alarm jest już kupiony, więc nie ma dużego pola manewru.

Co do układu połączeń to na chwilę obecną nie widzę prostszego rozwiązania. W górnej części skrzynki z bezpiecznikami i przekaźnikami (wewnątrz kabiny) widziałem miejsce (i zatrzaski) na umocowanie dodatkowych przekaźników - będzie jak znalazł.

Dołożę kilka "drutów" i... jedziemy.

Napisano

> Czy mógłbyś mi podpowiedzieć, jaki siłownik tam zakładałeś

Zwykły , uniwersalny siłownik( Slave) np TAKI

Nie ma problemu z montażem, i jak dobrze popatrzysz, to nawet nie będziesz wiercić nic musiał , aby go zamontować.

Jak by co, to pytaj:)

Napisano
  • Autor

> Zwykły , uniwersalny siłownik( Slave) np TAKI

> Nie ma problemu z montażem, i jak dobrze popatrzysz, to nawet nie będziesz wiercić nic musiał , aby

> go zamontować.

> Jak by co, to pytaj:)

Dzięki za podpowiedzi - montaż przewiduję na piątek i z pewnością podzielę się wrażeniami :-)

Czy mógłbyś jeszcze podzielić się informacją, który obwód rozcinałeś alarmem ?

Obstawiam zasilanie wtrysków, tylko nie jestem pewien, czy auto jakimś cudem nie uruchomi się na gazie. Może lepiej zaopatrzyć się w przekaźnik dwustykowy i odciąć również wtryski gazowe ???

Napisano

> Czy mógłbyś jeszcze podzielić się informacją, który obwód rozcinałeś alarmem ?

Niestety w tym przypadku nie napisze Ci gdzie się wpiąłem , bo o skuteczności alarmu miedzy innymi decyduje wyjatkowośc i nietypowość zastosowanego zabezpieczenia więc tu już musisz wykazać się swoja inicjatywą grinser006.gif

> Obstawiam zasilanie wtrysków, tylko nie jestem pewien, czy auto jakimś cudem nie uruchomi się na gazie

Owszem jak odetniesz zasilanie wtrysków autko nie zapali na benzynie, ale na gazie jak najbardziej może o ile masz możliwość wymuszenia pracy na gazie, ale z tego co kojarzę, to ta instalacja nie ma takiej opcji . Mimo wszystko nie polecam.

Możesz odciąć zasilanie cewki, wtedy i na gazie i na benzynie nie zagada.

Tylko że te rozwiązanie ma dwie wady, jest łatwe do zdiagnozowania przez potencjalnego złodzieja( bo jest bardzo często stosowane) i prawdopodobnie po zadziałaniu odcięcia, spowoduje wpis o błędzie w komputerze samochodu, ale nie jestem tego pewien.

Napisano
  • Autor

> Owszem jak odetniesz zasilanie wtrysków autko nie zapali na benzynie, ale na gazie jak najbardziej.

No, właśnie niekoniecznie...moim zdaniem.

BRC Sq24 nie daje mozliwości zapalenia od razu na LPG - musi m.in. osiągnąć zadaną temperaturę cieczy. Zatem (chyba), jak nie zapali na noPB, to doopa - czyli byłoby dobrze :-)

Napisano

No właśnie zerknij jeszcze raz na poprzedniego mojego posta, w momencie kiedy pisałeś swojego, troszkę go rozwinąłem, ale widzę ze myśl ta sama, więc wiemy o co chodzi ok.gif

Napisano
  • Autor

> No właśnie zerknij jeszcze raz na poprzedniego mojego posta, w momencie kiedy pisałeś swojego,

> troszkę go rozwinąłem, ale widzę ze myśl ta sama, więc wiemy o co chodzi

Dziękuję Ci za cenne podpowiedzi. Moje wcześniejsze rozważania dotyczyły w zasadzie sytuacji, gdy w drzwiach kierowcy jest bądź to siłownik, bądź chociaż przewody do jego podłączenia - po prostu tego się spodziewałem. Niestety rzeczywistość nieco mnie rozczarowała, na szczęście dzięki Twoim uwagom byłem lepiej uzbrojony w cierpliwość (i siłownik) :-)

Oczywiście w zastanej sytuacji skorzystałem z Twoich rad i podpiąłem dodatkowy siłownik pod centralkę alarmu (instrukcja dopuszczała sterowanie jednym siłownikiem) pozostawiając resztę układu bez zmian - to rzeczywiśie najkorzystniejsza opcja.

Sporo problemu sprawiło mi przeciągnięcie dodatkowych przewodów przez przepust drzwiowy - któż u licha to tak wymyślił ??? Pomocne okazało się podlutowanie do przewodu kawałka sztywnego drutu miedzianego i przeciągnięcie go przy użyciu szczypiec (przy okazji wciągnąłem przewód do ogrzewania lusterka). Nadal myślę nad przepustem do komory silnika, gdyż wykorzystanie istniejącego wydaje mi się kłopotliwe - chyba rąbnę drugi otwór tuż obok tego, który w ścianie grodziowej wykonali gazownicy - chyba, że masz jakiś "patent"...

P.S. - Pół dnia główkowałem, dlaczego położenie przewodów we wtykach nijak się ma do TS-a, zanim pojąłem, że posługuję się schematami z TIS-a z 2008 r a auto jest z 2009. Uważajcie, są duże zmiany - pewne przewody są wręcz w innych wtykach !!! Bardzo się zdziwiłem.

Napisano

> Nadal myślę nad przepustem do komory silnika, gdyż wykorzystanie

> istniejącego wydaje mi się kłopotliwe - chyba rąbnę drugi otwór tuż obok tego, który w ścianie

> grodziowej wykonali gazownicy - chyba, że masz jakiś "patent"...

Jedyny patent to uzbroić się w cierpliwość (pomocne mogą okazać się również ze 4 browarki biglaugh.gif) i jednak wykorzystać istniejące otwory. Zakładam że centralke będziesz miał gdzieś w kabinie, więc do przeciągnięcia zostaje Ci dwa przewody( do krańcówki i syrenki), więc nie powinno Ci to sprawić az tak dużych problemów.

A jak zabraknie CI cierpliwości, albo co gorsza browarka, to zawsze mozesz wywiercić dodatkowy otwór waytogo.gif

Co do przeciągania przewodów w drzwiach , to w wielu autkach miałem okazje prowadzić przewody do drzwi, ale tyle nerwów ile natraciłem przy aveo, to nie straciłem przy wszystkich poprzednich razem wziętych. wrrr.gif

Pogratulować konstruktorom mlotek.gif

Napisano
  • Autor

> Jedyny patent to uzbroić się w cierpliwość (pomocne mogą okazać się również ze 4 browarki )...

Świetny pomysł, tym bardziej, że układ montuję "popołudniami" w aucie brata razem z nim.

Zakładam że centralke będziesz miał gdzieś w kabinie,

Tak oczywiście, tam gdzie hmmmmm - zazwyczaj się ją montuje :-)

> więc do przeciągnięcia zostaje Ci dwa przewody( do krańcówki i syrenki), więc nie powinno Ci

> to sprawić az tak dużych problemów.

Niezupełnie - muszę jeszcze przecisnąć dwa do obwodu, który chcę odciąć, ponieważ jest dostępny w skrzynce w komorze silnika.

> A jak zabraknie CI cierpliwości, albo co gorsza browarka, to zawsze mozesz wywiercić dodatkowy

> otwór

Lub też (wcześniej) dokupić browara :-)

Decyzja w zasadzie już zapadła, będzie nowy otwór w pobliżu wywierconego przez gazowników. Za dużo tego do przeciskania przez istniejący (chyba kolejny idiotyczny "patent" konstruktorów Aveo).

> Co do przeciągania przewodów w drzwiach , to w wielu autkach miałem okazje prowadzić przewody do

> drzwi, ale tyle nerwów ile natraciłem przy aveo, to nie straciłem przy wszystkich

> poprzednich razem wziętych.

> Pogratulować konstruktorom

Nooo....

Jeszcze pytanko, ponieważ otwarcie bagażnika nie powoduje zapalenia się lampki wewnątrz kabiny, to chyba muszę podciągnąć sobie jeszcze jeden kabelek od tyłu dla kontroli otwarcia klapy bagażnika, prawda ? Co gorsze, w mojej dokumentacji nie mogę znależć schematu oświetlenia bagażnika, więc nie wiem, jak to działa i jak łączy łącznik klapowy (podaje na lampkę plusa, czy minusa???).

Kojarzysz, jak rozwiązałeś ten temat ?

Można oczywiście założyć dodatkowy czujnik otwarcia klapy, ale jakoś go nie kupiłem, ponieważ myślałem wykorzystać istniejący układ załączający lampkę.

Napisano

> Kojarzysz, jak rozwiązałeś ten temat ?

Ja rozwiązałem ten temat w najprostszy jaki mozna było...

...nie podłączyłem bagażnika wcale biglaugh.gif

A na poważnie , to tak mnie wku...ło przeprowadzanie kabli w drzwiach ze dałem sobie spokój z bagażnikiem, bo zajeło mi to o wiele czasu więcej niż miałem przeznaczone na tą czynność.

Miałem dopiąć później, ale jakoś do tej pory nie było okazji.

Swoją drogą nie mam pojęcia jak tam ta lampka jest uruchamiana...

Napisano
  • Autor

> Swoją drogą nie mam pojęcia jak tam ta lampka jest uruchamiana...

Lampka jest uruchamiana krańcówką umieszczoną wewnątrz klapy, łączącą do masy. Przewód szaro-czarny podający masę znajdziesz we wtyce w górnej części bagażnika po lewej stronie (w wiązce idącej od klapy).

Załamał mnie inny problem - instalowany alarm SPY5000 ma tylko JEDNO wejście od krańcówki drzwiowej, zatem podłączenie tam drzwi oraz obu klap wymaga norweskich kombinacji, aby potem otwarcie np. klapy silnika nie zapalało lampki wewnątrz 893goodvibes.gif

Zrobiłem to przez podanie masy z klapy silnika bezpośrednio, natomiast masę od bagażnika i od drzwi podałem przez diody, w celu odseparowania sygnałów. Udało się, ale żal w kierunku producenta pozostał.

W przypadku tego alarmu jest jeszcze jeden problem (błąd ???) - otóż przy każdym wyjęciu kluczyka układ generuje impuls na otwarcie zamka (zresztą zawsze i tak otwartego...) - idiotyczne, prawda ??? Może ktoś ma na to jakąś radę (choć widzę, że na forach problem jest poruszany w kategoriach błędu tego modelu) ?

Z tego nauka na przyszłość - przed zakupem starannie przeanalizować instrukcję (chociaż pewnie to ostatnie by nie wyszło).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.