Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lancia Lybra - zakup

Featured Replies

Napisano

Co możecie powiedzieć na temat zakupu takiej Lybry ?

Interesuje mnie sedan, silnik 1.9 jtd, albo jakaś benzyna z gazem (tylko która ?), będzie to samochód dla ojca, więc raczej liczy się ekonomia i niezawodność niż osiągi.

Czy zawieszenie jest typu wielowahaczowego ?

Czego się bać w tym aucie ? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Co możecie powiedzieć na temat zakupu takiej Lybry ?

> Interesuje mnie sedan, silnik 1.9 jtd, albo jakaś benzyna z gazem (tylko która ?), będzie to

> samochód dla ojca, więc raczej liczy się ekonomia i niezawodność niż osiągi.

> Czy zawieszenie jest typu wielowahaczowego ?

> Czego się bać w tym aucie ?

witam.

Jaśli auto do spokojnej jazdy, to doskonałym wyborem będzie 1.9 jtd, ewentualnie 1.6 B, taki sam jak w BBM.

Szczególną uwagę należy zwrócić na tylne zawieszenie - ceny powyżej standardów. Przód to normalny wahacz trójkątny, jak w Multipli, aczkolwiek z dość drogim amortyzatorem.

To tak na szybko. wink.gif

Napisano

> witam.

> Jaśli auto do spokojnej jazdy, to doskonałym wyborem będzie 1.9 jtd, ewentualnie 1.6 B, taki sam

> jak w BBM.

Jak najdalej od 1,6 sick.gif

Napisano

> Dlaczego?

Mam ten wynalazek w sienie. Paliwa żre sporo, do tego rozrząd lubi strzelić np po 60 kkm i dodajmy do tego awaryjny osprzęt...

Ja bym jednak polecał 1,9 jtd. Kumpel ma taką i jest zadowolony.

Napisano

> Mam ten wynalazek w sienie. Paliwa żre sporo,

Trzeba umiec jeździć to pali niedużo.

do tego rozrząd lubi strzelić np po 60 kkm i \

Rozrząd się wymienia co 5 lat lub 60kkm.

> dodajmy do tego awaryjny osprzęt...

Terefere. Co tam masz takiego awaryjnego?

Jak się dba tak się ma i koniec. 1.6 16V to jedna z najlepszych benzynowych konstrukcji Fiata.

Napisano

> Trzeba umiec jeździć to pali niedużo.

> do tego rozrząd lubi strzelić np po 60 kkm i \

> Rozrząd się wymienia co 5 lat lub 60kkm.

Ale rozrząd nie strzela po półtora roku i 59 kkm... a ojcu strzelił

> Terefere. Co tam masz takiego awaryjnego?

> Jak się dba tak się ma i koniec.

Hehe

260 kkm, 3 rozruszniki a alternatorów już nikt nie liczy. Oststnio na wiosnne był wymieniany.

Dodam jeszcze padające synchronizatory w skrzyni (nie wiem może w innych modelach są inne skrzynie)

1.6 16V to jedna z najlepszych benzynowych konstrukcji Fiata.

Ta. tak samo jak 2,0 TDI to najlepsza konstrukcja VW rotfl.gif

Napisano

> 260 kkm, 3 rozruszniki a alternatorów już nikt nie liczy. Oststnio na wiosnne był wymieniany.

> Dodam jeszcze padające synchronizatory w skrzyni (nie wiem może w innych modelach są inne skrzynie)

> 1.6 16V to jedna z najlepszych benzynowych konstrukcji Fiata.

> Ta. tak samo jak 2,0 TDI to najlepsza konstrukcja VW

Uważasz, że rozruszniki i alternatory z jtd tak bardzo różnią się jakościowo od benzynowców?

Napisano

> Mam ten wynalazek w sienie. Paliwa żre sporo, do tego rozrząd lubi strzelić np po 60 kkm i

> Ja bym jednak polecał 1,9 jtd. Kumpel ma taką i jest zadowolony.

Lancia zaleca wymiene bodajze co 3 lata albo co 60kkm paska.

Paliwa zre nie wiecej niz 1.6 16V innych marek.

...no i naturalnie zgadzam sie z Toba, ze 1.9JTD jest tak banalnie prosty i praktycznie nie ma sie co w nim zepsuc w zestawieniu z 1.6 16V grinser006.gif

Napisano

1600 fiata idzie super. Jeździ długo i bezawaryjnie, a w klasie do 1600 reszta nie daje jej rady. Może jestem nieobiektywny, ale jeździłem 1600 innych marek i mogę je porównać. Dynamika i bezawaryjność. Ot co.

Napisano

> Lancia zaleca wymiene bodajze co 3 lata albo co 60kkm paska.

> Paliwa zre nie wiecej niz 1.6 16V innych marek.

> ...no i naturalnie zgadzam sie z Toba, ze 1.9JTD jest tak banalnie prosty i praktycznie nie ma sie

> co w nim zepsuc w zestawieniu z 1.6 16V

Z tego co pamiętam w książce od sieny jest 5 lat lub 120 kkm. Ojciec pierwszy raz wymieniał przy 105 kkm a strzelił z tego co pamiętam po niecałych dwóch latach i ok 55 kkm. Oczywiście może szukac sobie 1,6 nikt mu nie broni, ale do tego auta chyba najlepszym wyborem jest 1,9.

Napisano

> 1600 fiata idzie super. Jeździ długo i bezawaryjnie, a w klasie do 1600 reszta nie daje jej rady.

> Może jestem nieobiektywny, ale jeździłem 1600 innych marek i mogę je porównać. Dynamika i

> bezawaryjność. Ot co.

No z tym się musze zgodzić. W lekkiej sienie 1,6 naprawdę fajnie ciągnie, ale ja tam wole silniki które ciągną od dołu. A co do długiej i bezawaryjnej jazdy poszukaj sobie na PSA mojega wątku o tym jak w sienie stukneło 250 000...

Napisano

> Ale rozrząd nie strzela po półtora roku i 59 kkm... a ojcu strzelił

> Hehe

> 260 kkm, 3 rozruszniki a alternatorów już nikt nie liczy. Oststnio na wiosnne był wymieniany.

> Dodam jeszcze padające synchronizatory w skrzyni (nie wiem może w innych modelach są inne skrzynie)

> 1.6 16V to jedna z najlepszych benzynowych konstrukcji Fiata.

> Ta. tak samo jak 2,0 TDI to najlepsza konstrukcja VW

Mam 1,6 w Marei i Lybrze i nie narzekam. Wymiana rozrządu to obecnie groszowa sprawa.

Napisano

> Mam ten wynalazek w sienie. Paliwa żre sporo,

przy tym współczynniku cx który posiada Siena, dziwisz się ? Jeżdżący kwadrat musi swoje zeżreć. W Bravo, Brava nie było źle - wiem co mówię, bo mam ten motor w Bravo.

>do tego rozrząd lubi strzelić np po 60 kkm

Znasz z opowiadań czy z autopsji ? ja znam z autopsji....niewymieniony strzelił przy prawie 130.....więc 70 tysięcy po tym co mówisz smirk.gif

przykłady, przykłady....jaki osprzęt. bzdury łatwo wypisywac, trudno ich później bronić

> Ja bym jednak polecał 1,9 jtd. Kumpel ma taką i jest >zadowolony.

Kwintesencja wypowiedzi...........kumpel ma .. .

Wybacz ale mało wiesz na temat tego silnika spineyes.gif

Napisano

> Z tego co pamiętam w książce od sieny jest 5 lat lub 120 kkm. Ojciec pierwszy raz wymieniał przy

> 105 kkm a strzelił z tego co pamiętam po niecałych dwóch latach i ok 55 kkm. Oczywiście może

> szukac sobie 1,6 nikt mu nie broni, ale do tego auta chyba najlepszym wyborem jest 1,9.

Wszędzie może się trafić felerny przypadek.

Nie oceniaj na podstawie jednego przypadku..

Gdyby trafił Ci się taki jtd jak mi, to nie pisał byś takich pierdoł.

Napisano

> przy tym współczynniku cx który posiada Siena, dziwisz się ? Jeżdżący kwadrat musi swoje zeżreć. W

> Bravo, Brava nie było źle - wiem co mówię, bo mam ten motor w Bravo.

> Znasz z opowiadań czy z autopsji ? ja znam z autopsji....niewymieniony strzelił przy prawie

> 130.....więc 70 tysięcy po tym co mówisz

> przykłady, przykłady....jaki osprzęt. bzdury łatwo wypisywac, trudno ich później bronić

> Kwintesencja wypowiedzi...........kumpel ma .. .

> Wybacz ale mało wiesz na temat tego silnika

Przykłady? proszę bardzo:

jakiś tekst I z wypowiedzi darcyka wynika że nie tylko ja miałem problem...

A z osprzętu to tradycyjnie pękająca obudowa alternatora i rozsypujący się rozrusznik, do tego pompa wspomagania się też już kończy.

Napisano

> Mam 1,6 w Marei i Lybrze i nie narzekam. Wymiana rozrządu to obecnie groszowa sprawa.

Rozumiem że znasz historię serwisową obu aut od nowości?

Napisano

> Wszędzie może się trafić felerny przypadek.

> Nie oceniaj na podstawie jednego przypadku..

> Gdyby trafił Ci się taki jtd jak mi, to nie pisał byś takich pierdoł.

Ja nie mówię że jtd jest wspaniały tylko że do lybry to zdecydowanie lepszy wybór niż 1,6

Napisano

> Z tego co pamiętam w książce od sieny jest 5 lat lub 120 kkm. Ojciec pierwszy raz wymieniał przy

> 105 kkm a strzelił z tego co pamiętam po niecałych dwóch latach i ok 55 kkm. Oczywiście może

> szukac sobie 1,6 nikt mu nie broni, ale do tego auta chyba najlepszym wyborem jest 1,9.

Jakby Ci fabryczny strzelił... ale po wymianie na aftermrket wystarczy gorsza rolka, powodująca większe opory, gorsza jakość paska... to nie jest wyznacznik. Masz złe doświadczenia, ale to nie jest wina konstrukcji silnika.

Mi też strzelił pasek w punciaku po niecałych 60kkm od wymiany i co? to była wina moja/paska bo to ja go powinienem sprawdzać, a nie zwalać winę na fabrykę.

Napisano

> Jakby Ci fabryczny strzelił... ale po wymianie na aftermrket wystarczy gorsza rolka, powodująca

> większe opory, gorsza jakość paska... to nie jest wyznacznik. Masz złe doświadczenia, ale to

> nie jest wina konstrukcji silnika.

> Mi też strzelił pasek w punciaku po niecałych 60kkm od wymiany i co? to była wina moja/paska bo to

> ja go powinienem sprawdzać, a nie zwalać winę na fabrykę.

A co za różnica czy zerwie się orginał zamontowany w fabryce czy oryginał zamontowany w ASO?

Napisano

> A co za różnica czy zerwie się orginał zamontowany w fabryce czy oryginał zamontowany w ASO?

W ASO nie mają dostępu do części idących na pierwszy montaż, a to zasadnicza różnica.

Napisano

> Przykłady? proszę bardzo:

> jakiś tekst I z wypowiedzi darcyka wynika że nie tylko ja miałem problem...

> A z osprzętu to tradycyjnie pękająca obudowa alternatora i >rozsypujący się rozrusznik, do tego

> pompa wspomagania się też już kończy.

A Ty myślałeś ze używany samochód nie będzie sie psuł ? To typowe sprawy, jeśli nie dbasz o samochód to oczywiście że zwalą Ci się na głowe prędzej czy później. To samochód używany - czego oczekujesz ? Gwarancji ???? ......

Denerwują mnie tacy ludzie jak Ty....zepsuł sie, zlom...itd......

Kupiłe s stare auto, dopilnuj stanu technicznego - nikt tego za ciebie nie zrobi pad.gif

Napisano

> W ASO nie mają dostępu do części idących na pierwszy montaż, a to zasadnicza różnica.

A to myślisz że w innych fabrykach powatają lub na innych liniach produkcyjnych? Zresztą w instrukcji jak wół jest napisane: wymiana paska co 120 kkm rotfl.gif

Napisano

> A to myślisz że w innych fabrykach powatają lub na innych liniach produkcyjnych?

mają inne wymagania KJ

> Zresztą w

> instrukcji jak wół jest napisane: wymiana paska co 120 kkm

no i jest * w stylu

"używanie samochodu w ciężkich warunkach nr holowanie przyczepy, ruch miejski skraca czas wymiany do np.3lat"

Trwałość paska jest wyliczana statystycznie na motogodzinach i przez starzenie gumy, wiek i przebieg to jedno, rozsądek drugie.

Napisano

> A Ty myślałeś ze używany samochód nie będzie sie psuł ? To typowe sprawy, jeśli nie dbasz o

> samochód to oczywiście że zwalą Ci się na głowe prędzej czy później. To samochód używany -

> czego oczekujesz ? Gwarancji ???? ......

> Denerwują mnie tacy ludzie jak Ty....zepsuł sie, zlom...itd......

> Kupiłe s stare auto, dopilnuj stanu technicznego - nikt tego za ciebie nie zrobi

Jak byś czytał to byś wiedział że auto było kupione nowe i u jednego właściciela przejeździło cały przebieg. Jako że mój ojciec, właściciel auta był kierownikiem aso Fiata, auto przez 10 lat było serwisowane tylko i wyłącznie w ASO i nawet to nie pomogło...

I nie mów mi że alternatory padające po każdych większych deszczach to norma. Ja swoim jak moge omijam kałuże byle tylko altka nie załatwić.

Nic nie wisz w jakim stanie i jak utrzymane auto - nie wypowiadaj się.

Denerwują mnie tacy ludze jak ty, nie przeczyta i od razu myśli że auto to beznadziejnie utrzymany złom od trzeciego właściciela.

Napisano

Moje Bravo jeździ, nie jest specjalnie zadbane, ma już 13 lat. Alternator igła, rozrusznik igła.................. sie dba, sie ma .

Napisano

> Moje Bravo jeździ, nie jest specjalnie zadbane, ma już 13 lat. Alternator igła, rozrusznik

> igła.................. sie dba, sie ma .

A ile przejechałeś tym bravo? W niedziele do kościoła i na rynek, pozatym auto stało w garażu i było wyprowadzane tylko w słoneczne dni? rotfl.gif

I rozumiem że masz je od nowości i na pewno nic nie było robione?

Napisano

> Rozumiem że znasz historię serwisową obu aut od nowości?

Maree kupiłem 5 lat temu od lekarza. Samochód był serwisowany. W tym roku kupiłem Lybrę od dyrektora firmy ubezpieczeniowej. Ci ludzie raczej o samochody dbają. Lybra od nowości była serwisowana w ASO we Wrocławiu na co mam kwity po każdej obsłudze serwisowej. Jeżeli miałbym złe doświadczenia z silnikiem Marei, to nie kupowałbym Lybry z takim samym silnikiem. Fakt, alternator w maryśce miałem walnięty. Jeżeli ktoś kupuje samochód niewiadomego pochodzenia po przejściach to później pisze, że się psuje. Poczytaj na forach innych marek (niemieckich, japońskich itp.) czy tamte auta są bezawaryjne.

Napisano

> Maree kupiłem 5 lat temu od lekarza. Samochód był serwisowany. W tym roku kupiłem Lybrę od

> dyrektora firmy ubezpieczeniowej. Ci ludzie raczej o samochody dbają. Lybra od nowości była

> serwisowana w ASO we Wrocławiu na co mam kwity po każdej obsłudze serwisowej. Jeżeli miałbym

> złe doświadczenia z silnikiem Marei, to nie kupowałbym Lybry z takim samym silnikiem. Fakt,

> alternator w maryśce miałem walnięty. Jeżeli ktoś kupuje samochód niewiadomego pochodzenia po

> przejściach to później pisze, że się psuje. Poczytaj na forach innych marek (niemieckich,

> japońskich itp.) czy tamte auta są bezawaryjne.

A czy ja mówie że inne auta są bezawaryjne? Właśnie posypay się systemy wspomagające(ABS, ESP, TC) w Seacie altei teściów, a podobno VAGi się nie psują... Ja tylko z 13 lat doświadczeń odradzam silnik 1,6. Ogólnie fajnie ciągnie, troche za dużo pije ale jak się posypie (a sypie się niestety powyżej przeciętnej) to kaszanka.

A co do używanych aut od lekarzy i innych prezesów mógłbym ci kilka ciekawych histori powiedzieć... Np jeden taki gwiazdor zrobił sporą trase mareą z rozsypanym łożyskiem. Tak się nagrzało że przytopiło kołpak a opona zaczeła się kopcić... oczywiście potem wstawił do ASO naprawili i było GIT zlosnik.gif

Napisano

> Moje Bravo jeździ, nie jest specjalnie zadbane, ma już 13 lat. Alternator igła, rozrusznik

> igła.................. sie dba, sie ma .

Jak można dbać o alternator i rozrusznik ? (w marei 1,6 mimo znikomego przebiegu i dbania (o to co o co można) pękł sobie. W bravce trochę bardziej eksploatowanej również... albo źle są umieszczone i narażone na jakieś naprężenia, albo byle jak zrobione?)

A co do tego silnika 1,6 to jeśli ten sam co w marei, to chyba trochę za głośny do lybry (choć cichszy od JTD). Chyba że tam jest inaczej wyciszony, albo ułożony kolektorami wydechowymi do przodu, a nie do kabiny jak w marei.

Napisano

> A ile przejechałeś tym bravo?

Auto ma ok 195.000 km przebiegu, kupiłem go 8 lat temu z przebiegiem 45.000

W niedziele do kościoła i na rynek, pozatym auto stało w garażu i

> było wyprowadzane tylko w słoneczne dni?

> I rozumiem że masz je od nowości i na pewno nic nie było robione?

Napisano

> A co do tego silnika 1,6 to jeśli ten sam co w marei, to chyba trochę za głośny do lybry (choć

> cichszy od JTD). Chyba że tam jest inaczej wyciszony, albo ułożony kolektorami wydechowymi do

> przodu, a nie do kabiny jak w marei.

Wyciszenie w Lybrze przy tym silniku można powiedzieć, że jest doskonałe. Zrobili to chyba ze względu na nagłośnienie BOSE. Niezorientowany powiedziałby, że są to dwa różne silniki.

Co do alternatora, w Lybrze jest umieszczony wyżej, do tego od spodu jest plastikowa osłona silnika.

Marea ma bardziej sportowy charakter, Lybra luksusowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.