Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przód łożysko astra f?

Featured Replies

Napisano

posiadam astre f 1.6 16v odkąd ją kupiłem z okolic przedniego prawego koła dochodzą dzwieki jakby przegub ale dzieje sie taki dzwiek również na prostej bardziej dociązona ta strona jest głośniej a jak odciąże to cisza byłem w serwisie powiedzieli że łozysko jest ok nie wiedzą co się dzieje niechcą mnie narażać na koszty mam jeżdzić aż coś się urwie lub będzie gorzej. sam się zamierzam to robić ale co?

Napisano

> posiadam astre f 1.6 16v odkąd ją kupiłem z okolic przedniego prawego koła dochodzą dzwieki jakby

> przegub ale dzieje sie taki dzwiek również na prostej bardziej dociązona ta strona jest

> głośniej a jak odciąże to cisza byłem w serwisie powiedzieli że łozysko jest ok nie wiedzą co

> się dzieje niechcą mnie narażać na koszty mam jeżdzić aż coś się urwie lub będzie gorzej. sam

> się zamierzam to robić ale co?

1. interpunkcja

2. nie ten dział, kącik astry niżej

3. witamy

Napisano

Jakie to odglosy? Zuzyte lozysko objawia sie churgotaniem, wyciem, a czsem nawet...mialczeniem (byl taki przypadek). Dzwieki te narastaja wraz ze zwiekszaniem predkosci jazdy, czesto cichna przy pokonywaniu zakretu (po wyjsciu z zakretu powracaja). Po podniesieniu podejrzanego kola i jego szybkim obracaniu slychac churgotanie mniej lub bardziej wyraznie.

Pozdrawiam

Napisano

> Jakie to odglosy? Zuzyte lozysko objawia sie churgotaniem, wyciem, a czsem nawet...mialczeniem (byl

> taki przypadek). Dzwieki te narastaja wraz ze zwiekszaniem predkosci jazdy, czesto cichna przy

> pokonywaniu zakretu (po wyjsciu z zakretu powracaja). Po podniesieniu podejrzanego kola i jego

> szybkim obracaniu slychac churgotanie mniej lub bardziej wyraznie.

> Pozdrawiam

zobacz, czy blacha, która osłania tarcze hamulcową od wewnatrz nie ociera o nią, też tak miałem

Napisano
  • Autor

byłem w serwisie dwa razy zapłaciłem za kontrole podniesiono samochód i stwierdził mechanik ruszając kołem w pionie i w poziomie i stwierdził niema luzów jest ok ten dzwięk jakby hrubotania narasta i po przekroczeni jakiś 120 km/h ucicha na oponach 195 a jak tylko na zimówkach rozmiar 175 jest mniej dokuczliwy ale przy prędkości od 100do 130 dochodzi delikatne drzenie kierownicy

Napisano

> byłem w serwisie dwa razy zapłaciłem za kontrole podniesiono samochód i stwierdził mechanik

> ruszając kołem w pionie i w poziomie i stwierdził niema luzów jest ok

Zuzyte lozysko piasty kola przedniego nie musi miec luzow ( w 99% przypadkow luzu nie ma, a lozysko halasuje...), aby sygnalizowac swoja usterke podczas jazdy...Czy mechanik krecil kolem (szybko) aby rozpoznac odglosy generowane przez lozysko?

>ten dzwięk jakby

> hrubotania narasta i po przekroczeni jakiś 120 km/h ucicha na oponach 195 a jak tylko na

> zimówkach rozmiar 175 jest mniej dokuczliwy ale przy prędkości od 100do 130 dochodzi delikatne

> drzenie kierownicy

W moim wozie jest identycznie, zuzyte jest lozysko prawe przednie i wiem to od dluzszego czasu. Na jesieni bardzo halasowalo, w zimie przestalo (slychac bylo bardzo nieznacznie), obecnie tez nieznacznie...Na razie nie wymieniam (choc moge w kazdej chwili), tylko testuje jego zachowanie...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

nie zauważyłem aby mechanik kręcił kołem ale mnie się też wydawało że niemusi być luzów aby łożysko padło po niedzieli rozbieram zawieszenie to wyciągne łożysko wymierze zamówie i wymienie trochę denerwuje mnie wiadomość że mogą być trzy różne łożyska i ciężko przed demontarzem zgadnąć jakie .dzieki za info .

Napisano

> trochę denerwuje mnie wiadomość że mogą być trzy różne łożyska i

> ciężko przed demontarzem zgadnąć jakie .dzieki za info .

hmm.gif

16 03 191

03 28 103

EVR 5315

Myślę, że nie może być inne.

Napisano

> 16 03 191

> 03 28 103

> EVR 5315

> Myślę, że nie może być inne.

Czyli to wieksze....? Zauwazylem, ze "mniejsze" lozyska (chodzi o srednice otworu czopa piasty) wystepuja do wersji silnikowej 1,6 8V 75 KM, wszystkie powyzej maja "wieksze" lozyska.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

bedąc w sklepie fota sprzedawca mnie poinformował ze to zalezy gdzie była produkowana i jaki silnik podałem ze produkcja w warszawie i 1.6 16V to mnie zaproponował dwa łozyska najpopularniejsze z możliwoscia oddania jednego ale zauwazył ze najlepiej przynieść wymontowane poco latać tyle razy gdyż w katalogu nie ma zbytnio sprecyzowane

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

wymieniłem dwa łozyska przednie przy okazji robienia zawieszenia i dalej jest hurgotanie już nie wiem co to brak mnie pomysłów

confused.gif

Napisano

Masz jeszcze inne opcje:

- halasują opony (niektóre tak intensywnie, że do złudzenia przypominają halas uszkodzonego łożyska);

- łożyska w skrzyni biegów;

- przeguby...

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

jak sprawdzić uszkodzenie przegubu lub łożyska w skrzyni bez rozbierania , będą wyczuwalne jakieś konkretne luzy smile.gif

> Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam!

Ja w astrze g mam podobny problem. Na łuku dźwięki typu tłuczenie młotkiem o metal i dalej słychać przy jeździe na wprost. Wszystko co jakiś czas zależnie od obciążenia. Do tego ostatnio doszedł mi głuchy terkot pojawiający przy jeździe powyżej 40km/h. Wszystkie objawy także przy jeździe bez włączonego biegu. Czy też to może być łożysko???

Pozdrawiam!!

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

ja już dałem spokój łożysko wymieniłem i nic przegób raczej sprawny najbardziej u mnie to będzie awaria od strony srzyni biegów jak coś wiecej bede wiedział to pomogę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.