Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra c16nz - skrzynia biegow. Problem

Featured Replies

Napisano

Mam problem, niestety poza krajem. Przy jezdzie wystepuje problem stukania, buczenia, drgania calej karoserii. Kola wywazone, hamulce ok, zawieszenie nowe.

Czy na biegu czy na luzie mam wrazenie bicia kol. Bardzo silne drgania i dosyc glosne buczenie.

Czy uszkodznie skrzyni biegow moze powodowac az takie objawy? biegi wchodza normalnie. Nigdy nie mialem takiego przypadku.... Skrzynia ma nakulane 540 000km, olej zmieniany w skrzyni. Przy zapietym biegu, gdyz ruszam autem slysze wyrazny dzwiek ze skrzyni, takie stukanie , jak rusze autem w przod to jest ,,puk,,, jak rusze w tyl tez jest ,,puk,,. Poduszki silnika takze wszystkie nowe.

Za ponad tydzien mam 2500km do przjechania, do domu.... crazy.gif

Nie tak dawno chwalilem asterke a tu taki zonk, beksa.gif

Napisano

Akurat te skrzynie padaja sporadycznie, raczej wskazywalbym na wewnetrzne przeguby napedowe.

Pozdrawiam

Napisano

Na początek sprawdź czy śruby mocujące wahacz są dobrze dociągnięte i czy tuleje wahacza nie są zużyte.

A przy okazji oblukaj felgi, czy nie ma na nich błota od wewnętrznej strony. A jak już będziesz przy felgach to sprawdź czy koła są dobrze dokręcone.

Napisano
  • Autor

bralem za poloski i luzu nie wyczulem,, Kola dokrecone, czyste. Jeszcze bede musial zerknac na wachacze. Jesli nic nie wydumam to serwis sick.gif. ostatnie 3 lata non stop trasy dlugodystanoswe, bezawaryjnie, takze wybaczam to asterce wink.gif jakby nie patrzec 18 lat skonczyla. Jutro dokladnie posprawdzam.

Napisano
  • Autor

Tuleje wachaczy sa ok, wymieniane 2 miesiace temu, teraz sprawdzalem i jest ok.

Na dluzszej polosi wyczuwam delikatny luz, jednak nie sadze aby to bylo powodem.

Wazny szczegol.

Ruszam spod hotelu i mam do autostrady 500 metrow, na tym odcinku jest ok, dopiero pozniej po okolo kilometrze z wyzszymi predkosciami ten problem sie pojawia. Klocki i tarcze nowe. Hamulce nie grzeja sie podczas jazdy, takze bicie tarcz raczej odpada. confused.gif

Napisano

Nadal stawiam na przeguby wewnetrzne...Czy stuki sa miarowe (slyszalne przy niskich predkosciach), czy raczej wystepuja chaotycznie?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Przy niskich predkosciach nie slychac i nie czuc. Od 50 do 110 buczy, stuka i trzesie jakbym mial kwadratowa opone. Do Polski po autostradzie takze bedzie znosnie (jesli wogle dojade), gorzej juz przez Polske,

Wiesz, tak po zastanowaniu sie to tez stawiam na przegub.

3 lata temu zmienialem gumy na przegubach (gumy Spidana) i do dzis sa cale,a auto duzo przejechalo.

EDIT:"

Wyjechalem na przedmiascia, test.

Jazda na wprost, lekko stuka buczy, kierownica w prawo zaczyna walic, kierownica w lewo i prawie cisza...... zlosnik.gif

Tosh miales racje, przegub podziekkowal za wspolprace. Wymieniac tutaj czy moze dojade hmmm/.?

Zawsze wymianiam kompletami, tak jak lozyska kol ostatnio 4 wymienilem.

Przeguby jakiej firmy kupic? bede wymienial napewno odrazu z obu stron.

Napisano

> Do Polski po autostradzie takze bedzie znosnie (jesli wogle dojade), gorzej

> juz przez Polske,

Gdybys jechal w okolicach Radomia, to mialbys z mojej strony pelne wsparcie techniczne, rowniez z wymiana na trasie...

> Przeguby jakiej firmy kupic? bede wymienial napewno odrazu z obu stron.

Spidan (GKN, Lobro). Tyle ze ja stawialem na przeguby wewnetrzne, jak widac, przegub zewnetrzny potrafi rowniez sie przypomniec...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzieki Tosh, ale ja bede jechal od Slubic, pozniej cala A2, Lowicz,Sochaczew,Wawa, dalej ekspresowka w strone Zambrowa. Do Radomia musialbym sporo nadlozyc. Jak mine Warszawe, to tak jakbym byl juz u siebie w domu grinser006.gif

Wczoraj ponad 300km bez niespodzianek. jeszcze dzis to przemysle, zamowilem u znajomego przeguby spidana, komplet na obie polosie.

Jak wroce to musze sie zastanowic co by tu jeszcze zapobiegawczo wymienic.

Przez caly maj 400km dziennie od poniedzialku do piatku.Kwiecien podobnie. Czasami wychodzilo wiecej gdy trzeba bylo gdzies jeszcze pojechac. Tak sie czasami zastanawiam czy dobije do 600tys km, autko pelnoletnie a na starosc dostaje po d...ie. Moze ktos ma propozycje co by tu sprawdzic/wymienic przed nastepnym wyjazdem? Zawieszenie i hamulce cale nowe, lozyska kol.

Rozrzad ma juz 47tys. zakladajac ze na takim wyjezdzie robie te okolo 10 do 20 tys km (zalezy od ilosci zlecen), zastanawiam sie nad wymiana rozrzadu....

Napisano
  • Autor

Jeszcze nie zrobione (we wtorek), ale cos zauwazylem.

Jednak to poloska krotsza, dzis wjechalem na kanal. chwytam za poloske od strony skrzyni. ma duzy luz, moge ja podniesc w gore na jakies 5mm, przy skrzyni na wejsciu poloski mam wydarte slad, okrad na obudowie skrzyni.

Tak jak napoisalem bede mial ta poloske we wtorek i bede to robil we wtorek tu na miejscu, jednak cos mi podpowiada ze moze to byc tez lozysko?

Napisano

> Jeszcze nie zrobione (we wtorek), ale cos zauwazylem.

> Jednak to poloska krotsza, dzis wjechalem na kanal. chwytam za poloske od strony skrzyni. ma duzy

> luz, moge ja podniesc w gore na jakies 5mm, przy skrzyni na wejsciu poloski mam wydarte slad,

> okrad na obudowie skrzyni.

> Tak jak napoisalem bede mial ta poloske we wtorek i bede to robil we wtorek tu na miejscu, jednak

> cos mi podpowiada ze moze to byc tez lozysko?

Szkoda ze wczesniej nie napisales...Wytarcia i luz wskazuja na zuzyte lozysko mechanizmu roznicowego. W zasadzie w kazdej AF taki luz wystepuje, ale w znacznie mniejszym zakresie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dopiero dzis mialem okazje dokladnie to sprawdzic. We wtorek dokladniej razem ze znajomym polskim mechanikiem u jego w warsztacie.

Jesli to lozysko, podejme probe dotarcia do domu. nastepnego dnia po mnie jedzie kolega pusta laweta takze w razie czego ... crazy.gif

Juz na miejscu u siebie zrobie remont skrzyni, nigdy nie byla robiona, tylko olej wymienilem.

Dopiero teraz skojarzylem, ze od okolo miesiaca jeszcze jak w Portugalii bylem, to mialem problem ze wstecznym. Problem wystepujacy tylko na nierownosciach.

Tak czy siak, i tak twierdze nadal, ze to za..te auto. grinser006.gif

Napisano

Rozbieralem juz niejedna skrzynie biegow w Oplu (ostatnie dwie poszly na zlom...F18 i F10- rozebralem z czystej ciekawosci...), dysponuje materialem foto z rozbiorki skrzyni F18 w celu uszczelnienia (mialem robic manual, ale brak czasu...), jak bedziesz potrzebowal, fotki podesle...Lozyska moga byc zaskakujaco drogie...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Skrzynia jest sucha jak pieprz, tak samo silnik. Teraz doslownie 30 minut temu w AF kombi 1.4, chwycilem za polos i ma rzeczywiscie luz, jednak jest duzo mniejszy niz u mnie. Cena lozyk nie jest istotna, za wszystkie czesci kupione w Polsce szef mi zwraca 100 procent kwoty. Trzy lata temu pomagalem dla znajomego mehcnaika przy remoncie skrzyni, takze na jego moge liczyc w razie czego. Fajnie ta skrzynia sie spisuje, jak dobrze pamietam f13cr.

Po poworcie do kraju mam 3 tygodnie wolnego przed kolejna trasa, takze czasu mi starczy. smile.gif

Napisano

>Cena lozyk nie

> jest istotna, za wszystkie czesci kupione w Polsce szef mi zwraca 100 procent kwoty.

Eee, luzik. Kupuj i wymieniaj smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Eee, luzik. Kupuj i wymieniaj

> Pozdrawiam

Sadze ze nigdy ta skrzynia nie byla remontowana. 100km/h za tirem bede pedzil do Polski hehe.gif. Predkosc bez roznicy aby dojechac , szkoda ze nie mieszkam na zachodzie Polski sick.gif

Napisano

> Sadze ze nigdy ta skrzynia nie byla remontowana.

Bo jak juz wyzej pisalem, te skrzynie bardzo rzadko padaja...

Jedz spokojnie, dojedziesz do domu smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Bo jak juz wyzej pisalem, te skrzynie bardzo rzadko padaja...

> Jedz spokojnie, dojedziesz do domu

> Pozdrawiam

Przebieg tez robi swoje. Akurat dzis przyjechal do hotelu polak z blachami DOL, astra z 99rok, takze moglem porownac te luzy wink.gif No ale on ma 230 tys i auto od nowosci.

Napisano

Przebieg Twojej AF jest naprawde godny pochwaly...

Pozdrawiam

Napisano

> jak bedziesz potrzebowal, fotki

> podesle

a ja mogę prosić o te foty na maila...?

tak z czystej ciekawości wink.gif

Napisano

> a ja mogę prosić o te foty na maila...?

> tak z czystej ciekawości

Z ciekawosci wlasnie poszlo...Sciagaj sobie teraz 25 MB z poczty... zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Z ciekawosci wlasnie poszlo...Sciagaj sobie teraz 25 MB z poczty...

> Pozdrawiam

Prorok jaki czy co? hmm.gif

Już się miałem o nie upomnieć, a tu patrzę, paczuszka na poczcie zlosnik.gif

Dzięki 20.GIF

A co właściwie jej było? Coś mi się telepie, że obudowa chyba była uszkodzona? hmm.gif Na fotkach cały "agregat" wygląda na zdolny do pracy.

Napisano

Skrzynia z fotek akurat byla w pelni sprawna, tylko poszla uszczelka pomiedzy flansza (mieszczaca lozyska walkow) a reszta obudowy skrzyni biegow, olej lal sie ciurkiem i samochod przez to przegladu nie przeszedl.

Skrzynia z dziura w obudowie mechanizmu roznicowego poszla juz na zlom...

Pozdrawiam

Napisano

> Sciagaj sobie teraz 25 MB z poczty...

nie było tak źle zlosnik.gifgrinser006.gif

dzięki piwo.gif

Napisano
  • Autor

Nie moglem czekac, tak wiec dzis sam znalazlem dobre miejsce w okolicy Bordeaux, aby to sprawdzic. Wiec: przegub od strony piasty jest ok, od strony skrzyni jest wytluczony, wzdluznie ma okolo 5mm luzu i ruszajac do gory takze ma 3 do 5mm luzu, ponownie wlozylem polos do skrzyni i chwycilem za ten element przegubu ktory jest najblizej skrzyni,luz jest, ale bardzo delikatny, ledwo wyczuwalny ruszajac na boki, takze teraz juz sam nie wiem. W kazdym badz razie, nie widzialem jeszcze tak rozbitego przegubu, gumy cale zmieniane 2 lata temu.

Na dniach bede mial przegub z Polski....

W piatek lub czwartek chce wyjechac do Polski. tongue.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.