Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie OC, źle wyliczone zniżki

Featured Replies

Napisano

Co grozi ubezpieczonemu, który zawarł umowę, podając na zasadzie oświadczenia (nieświadomie) nieprawdziwy okres bezszkodowy.

1. Czy jego OC jest ważne?

2. Czy powinien spodziewać się kar?

3. CO w razie wypadku?

Takie pytania mnie nurtują a na AK odpowiedzi nie znalazłem.

Napisano

> Co grozi ubezpieczonemu, który zawarł umowę, podając na zasadzie oświadczenia (nieświadomie)

> nieprawdziwy okres bezszkodowy.

> 1. Czy jego OC jest ważne?

> 2. Czy powinien spodziewać się kar?

> 3. CO w razie wypadku?

> Takie pytania mnie nurtują a na AK odpowiedzi nie znalazłem.

W przypadku OC źle obliczona składka nie skutkuje prawie niczym strasznym. Ubezpieczenie działa normalnie.

Jedyne co mogą zrobić, to w razie szkody poprosić o uzupełnienie składki.

Napisano

> Co grozi ubezpieczonemu, który zawarł umowę, podając na zasadzie oświadczenia (nieświadomie)

> nieprawdziwy okres bezszkodowy.

> 1. Czy jego OC jest ważne?

> 2. Czy powinien spodziewać się kar?

> 3. CO w razie wypadku?

> Takie pytania mnie nurtują a na AK odpowiedzi nie znalazłem.

Jak oswiadczedczenie to pewnie Warta smile.gif

W razie wypadku polisa dziala normalnie (OC - wyplaca odszkodowanie poszkodawanemu, ale Ciebie poprosza o doplate), a do AC trzeba bedzie zrobic doplate, aby rozmawiali o wyplacie odszkodowania (ale najprawopodobniej potraca sobie z odszkodowania).

Ale blad w oswiadczeniu moze wyjsc nie tylko w razie jakiejs kolizji. Zaklad ubezpieczen sprawdza przeszlosc wypadkowa klienta w UFG, i jezeli wykryje nieprawidlowosci, rowniez poprosi o doplate.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Jedynie w przypadku "winy umyślnej" (w skrócie świadome kłamstwo) ubezpieczyciel nie będzie ponosił

> odpowiedzialności (vide art. 815 § 3 k.c.).

Nalezy rozumieć, że w przypadku sporu wynajęty adwokat TU się tego uczepi i jak będzie skuteczny, to z ubezpieczenia nici + koszty procesu?

Syn zrobił niewielką stłuczke w zderzak dosłownie godzinę przed wyjazdem z domu na dłużej , opowiedział, ze zostawił poszkodowanemu oświadczenie, ale ten powiedział, ze się zastanowi, czy będzie zgłaszał.

Czekałem na wezwanie do potwierdzenia szkody, które zwykle następowało po zdarzeniu i byłoby sygnałem, że szkoda została zgłoszona.

Niczego takiego nie było, więc w momencie zawierania nowej umowy podałem ajentce że szkód w ciągu 3 lat nie było, a żona - właściciel podpisała umowę nawet nie wiedząc co uzgodniłem bo cena jej się podobała zlosnik.gif

No i 3 dni p zawarciu umowy przyszło, ze poprzednie TU wypłaciło z tytułu szkody poszkodowanemu itd.

W ogóle jestem w szoku, że tak chętnie wypłacili bez potwierdzania szkody, jakieś nowe przepisy, czy co?

Jak nas stukali, to w 2 róznych TU odpowiadali, że z wyplatą czekają na potwierdzenie przez sprawce...

Napisano

> Nalezy rozumieć, że w przypadku sporu wynajęty adwokat TU się tego uczepi i jak będzie skuteczny, to z ubezpieczenia nici + koszty procesu?

Bez brawury ... w praktyce udowodnić "winę umyślną" graniczy z niemożliwością (Ubezpieczający musi zadziałać z wyraźnym zamiarem wprowadzenia w błąd, zataić informacje) zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.