Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzenie czujnika spalania stukowego

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Kolegów.

Dzisiaj rano w drodze do pracy zapaliła mi się Kochana żółta lampka CE angryfire.gif

Wymrugałem błąd i wyszło coś takiego 1602 - uszkodzenie modułu czujnika spalania stukowego. sick.gif

Teraz moje pytanie: czy po prostu należy wymienić ten czujnik czy to może jeszcze jakieś inne uszkodzenia są?

Jeżeli to ten czujnik to jeszcze proszę o pomoc w jego dokładnym zlokalizowaniu.

Z góry dziękuję.

Napisano

> Witam Szanownych Kolegów.

> Dzisiaj rano w drodze do pracy zapaliła mi się Kochana żółta lampka CE

> Wymrugałem błąd i wyszło coś takiego 1602 - uszkodzenie modułu czujnika spalania stukowego.

> Teraz moje pytanie: czy po prostu należy wymienić ten czujnik czy to może jeszcze jakieś inne

> uszkodzenia są?

> Jeżeli to ten czujnik to jeszcze proszę o pomoc w jego dokładnym zlokalizowaniu.

> Z góry dziękuję.

czujnik jest przykręcony śrubą do bloku z tyłu, ale uwaga przykręcać go należy odpowiednim momentem,

inna rzecz była taka że zdarzało się (na pewno w A-G) padający ECU który wskazywał uszkodzenie czujnika spalania stukowego i po wymianie na nowy czujnik nic się nie zmieniało, nie wiem czy dotyczy to też F-ek ale warto mieć to na uwadze, (w A-G zmieniało się ECU na wersje poprawione fabrycznie, OIDK można było też naprawić taki sterownik),

brat

Napisano

> Wymrugałem błąd i wyszło coś takiego 1602 - uszkodzenie modułu czujnika spalania stukowego.

> Teraz moje pytanie: czy po prostu należy wymienić ten czujnik czy to może jeszcze jakieś inne

Hmm, no właśnie moduł czujnika, a nie czujnik. Według mojej tabeli błędów, ten błąd jest związany z ECU. Zasadniczo czujnik spalania stukowego w Oplu to czujnik piezoelektryczny, w sumie uszkodzić się może raczej w sposób mechaniczny. Dostęp do czujnika bez kanału jest raczej kiepski. Jest na bloku silnika, od strony kabiny, poniżej kolektora dolotowego. Możesz obejrzeć czujnik, sprawdzić kabelki i złącza. Według schematu sygnał z tego czujnika trafia bezpośrednio na ECU, ale coś mi się kołacze w mózgu, że w X16SZR jest jeszcze wzmacniacz, ale tutaj głowy nie dam.

Reasumując, jeśli kod prawidłowo odczytany, problem może okazać się poważniejszy niż tylko wymiana czujnika. No chyba, że to coś z kabelkologią. Być może warto odwiedzić dobrego elektryka samochodowego, na stosowną diagnozę, żeby nie wywalić kasy w błoto.

Jeszcze jedna uwaga, przy montażu czujnika spalania stukowego bardzo ważny jest moment dokręcania. Zjawisko piezoelektryczne polega na wytwarzaniu różnicy potencjałów elementu piezoelektrycznego podczas jego zginania. Złe dokręcenie powoduje zmianę warunków pracy i czujnik może nie pracować prawidłowo.

Marcin

PS Jest pewna szansa, że błąd jest związany z tym, że występuje spalanie stukowe, ECU nie może nic na to poradzić z powodu innej usterki i raportuje błąd czujnika spalania stukowego, ale wtedy chyba byłby inny błąd.

Jak zwykle trzeba metodycznie podejść do sprawy i zacząć od podstawowych rzeczy, czyli kabelkologii.

Napisano
  • Autor

Wiecie co, przed chwilą odpaliłem Asterixa i o dziwo już nie było CE. Przejechałem się kawałek drogi podgazowałem trochę i nic. Potem jeszcze kilka razy gasiłem i odpalałem i nic. Muszę poobserwować.

• 6 miesięcy później...
Napisano

> czujnik jest przykręcony śrubą do bloku z tyłu, ale uwaga przykręcać go należy odpowiednim

> momentem,

A czy ktoś wie jakim dokładnie momentem należy go dokręcać??

Pozdrawiam

Napisano

> Wiecie co, przed chwilą odpaliłem Asterixa i o dziwo już nie było CE.

Jeszcze nie raz sie zaswieci, szczegolnie przy niskich warosciach RPM i duzym obciazeniu silnika...Przed chwila napisalem w innym watku, ale powtorze: identyczny przypadek mialem w AF X16SZR, byly bardzo zuzyte swiece zaplonowe (CE zapalala sie doslownie co chwila-wylaczenie i wlaczenie silnika pomagalo tylko chwilowo). Po wymianie swiec CE zapala sie bardzo rzadko, ale sie zapala. Podejrzewam usterke w ECU ( o czym wyzej koledzy wspomnieli), ale w stanie obecnym eksploatacja tegoz pojazdu nie nastrecza zadnych problemow (wczesniej po prostu nie dalo sie normalnie jechac a nawet ruszyc z miejsca).

Pozdrawiam

Napisano

hehe, CE i mi się zapalało właśnie przy zużytych świecach i chyba również przewodach WN i tylko na gazie przy stałych obrotach w okolicach 3000 do 3500 rpm.

Po wymianie świec oraz przewodów i regulacji (zawsze ją dokonuje po wymianie świec i przewodów WN) i zresetowaniu ECU CE przestał się pojawiać.

Ale ja nie mam czujnika spalania stukowego, ale może te dwie sprawy są ze sobą powiązane.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.