Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem pod dłuższym jeżdżeniu na LPG

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Nie wiem jak opisać temat, ale problem jest następujący: Fiat Panda 1.2, instalacja chyba Zavoli + Bingo (2 generacja), po dłuższym jeżdżeniu na LPG, tak 5-8 tygodni zaczynają się problemy z odpalaniem na benzynie, które zaczynają się pogłębiać, czyli trzeba kręcić po 8-10 razy - dzieje się tak tylko na zimnym silniku po kilku godzinach stania.

Odkryłem, że po nie włączaniu LPG, a tylko po jeździe na samej benzynie po około 2 dniach zaczyna się poprawiać, po około 4 dniach jest już wszystko OK. Przetestowałem ten schemat dwa razy.

Świece nowe, kable nowe, cewki nowe, instalka teoretycznie po regulacji jakieś 5 tys km temu. Podejrzewam, że winna może być zła emulacja sondy, która powoduje błędną adaptację ECU, który po pewnym czasie "głupieje", co powoduje powyższe problemy z odpalaniem.

Dobrze kojarzę, że tak może być? Jakie mogą być jeszcze tego przyczyny? Na co gazownik powinien zwrócić szczególną uwagę?

Napisano

Trop z emulacją sondy wydaje się być dobry, ale... no właśnie. Pierwsza rzecz, to czy masz przekaźnik resetujący pamięć ECU po włączeniu zapłonu. Prawdopodobnie nie.

Zasada jest w dużym uproszczeniu taka, że przy poprawnej regulacji gazu podczas pracy na LPG wartość napięcia na sondzie powinna oscylować: ubogo - bogato - ubogo. Tak powinno być w czasie jazdy, ale też na wolnych obrotach, a z tym gazownikom czasami nie wychodzi i na wolnych obrotach ustawiają mieszankę bogatszą, co blokuje poprawną pracę sondy.

Dochodzi do tego druga kwestia, jak ustawiona jest emulacja sondy w bingo: masa czy przebieg. Zdaje się że powinno być masa, jak mówię źle to na pewno ktoś mnie poprawi.

Czyli podsumowując: koniecznie podpiąć się pod program diagnostyczny bingo i zobaczyć pracę sondy na gazie i po przełączeniu z gazu na benzynę i odpaleniu na benzynie. To może wiele wyjaśnić.

Albo leczyć tylko objawy, a nie przyczynę czyli dołożyć reset ECU.

Napisano

> Trop z emulacją sondy wydaje się być dobry, ale... no właśnie. Pierwsza rzecz, to czy masz przekaźnik resetujący pamięć ECU po włączeniu zapłonu. Prawdopodobnie nie.

Nie wiem czy w Pandzie reset ECU to jest dobry pomysł ...

> Zasada jest w dużym uproszczeniu taka, że przy poprawnej regulacji gazu podczas pracy na LPG wartość napięcia na sondzie powinna oscylować: ubogo - bogato - ubogo. Tak powinno być w czasie jazdy, ale też na wolnych obrotach, a z tym gazownikom czasami nie wychodzi i na wolnych obrotach ustawiają mieszankę bogatszą, co blokuje poprawną pracę sondy.

Ale komputer benzyny i tak dostaje info z emulatora.

W pandach, podobnie jak w punto najczęściej stosuje się emulacje masą.

> Dochodzi do tego druga kwestia, jak ustawiona jest emulacja sondy w bingo: masa czy przebieg. Zdaje się że powinno być masa, jak mówię źle to na pewno ktoś mnie poprawi...

Dokładnie, w pandach powinna być masa.

Napisano
  • Autor

> Trop z emulacją sondy wydaje się być dobry, ale... no właśnie. Pierwsza rzecz, to czy masz

> przekaźnik resetujący pamięć ECU po włączeniu zapłonu. Prawdopodobnie nie.

Nie mam.

> Zasada jest w dużym uproszczeniu taka, że przy poprawnej regulacji gazu podczas pracy na LPG

> wartość napięcia na sondzie powinna oscylować: ubogo - bogato - ubogo. Tak powinno być w

> czasie jazdy, ale też na wolnych obrotach, a z tym gazownikom czasami nie wychodzi i na

> wolnych obrotach ustawiają mieszankę bogatszą, co blokuje poprawną pracę sondy.

Coś w tym musi być, bo tam gdzie jeździłem do ustawiania parametrów mieszanki kazał trzymać silnik na 2000 obr/min

> Dochodzi do tego druga kwestia, jak ustawiona jest emulacja sondy w bingo: masa czy przebieg. Zdaje

> się że powinno być masa, jak mówię źle to na pewno ktoś mnie poprawi.

Tu nie mam pojęcia.

> Czyli podsumowując: koniecznie podpiąć się pod program diagnostyczny bingo i zobaczyć pracę sondy

> na gazie i po przełączeniu z gazu na benzynę i odpaleniu na benzynie. To może wiele wyjaśnić.

> Albo leczyć tylko objawy, a nie przyczynę czyli dołożyć reset ECU.

Problem w tym, że ten objaw nie znika po resecie ECU, przynajmniej w tym samochodzie.

Napisano

> Nie wiem czy w Pandzie reset ECU to jest dobry pomysł ...

Generalnie reset to średni pomysł ale po pierwsze tu nie mamy sekwencji a jedynie II gen. - to oczywiście może i powinno pracować tak, aby sonda oscylowała zarówno pod obciążeniem jak i na wolnych obrotach, ale taki idealny stan w praktyce bywa ciężko osiągnąć z różnych względów (poprawność dobrania średnicy miksera, stopień sprawności parownika, szybkość reagowania sondy na zmianę składu mieszanki) i zaczynają się schody.

Można jeździć całe życie z mieszanką tak ustawioną, że będzie bogato na wolnych obrotach i nie widzieć problemu, bo póki silnik nie jest zalewany gazem ładnie to wszystko przepali i chodzi równo, ale sztuka w tym, żeby ustawieniami silniczka krokowego i parownika zmusić sterownik do oscylacyjnej pracy.

> Ale komputer benzyny i tak dostaje info z emulatora.

Przy ustawieniu masa ECU widzi zdaje się napięcie 0V

> W pandach, podobnie jak w punto najczęściej stosuje się emulacje masą.

> Dokładnie, w pandach powinna być masa.

Więc zacznijmy od sprawdzenia jak ustawiona jest emulacja, być może przebieg / fala prostokątna powoduje te problemy.

Napisano

> Coś w tym musi być, bo tam gdzie jeździłem do ustawiania parametrów mieszanki kazał trzymać silnik

> na 2000 obr/min

Zgoda, w Bingo jest możliwość autoadaptacji sterownika. Polega to właśnie na utrzymywaniu obrotów w okolicach 2500-3000 rpm i naciśnięciu przycisku nauka w programie. ale po zakończonej nauce i tak trzeba ustawić skład dla wolnych obrotów - tu już parownikiem. Sprawdziłbym jeszcze czy gazownicy blokują PWA czy może ono ustawiać się automatycznie i zakresy pracy silniczka krokowego (wymuszone podparcie w złym miejscu będzie powodować brak oscylacji mieszanki biegu jałowego).

> Problem w tym, że ten objaw nie znika po resecie ECU, przynajmniej w tym samochodzie.

Odpięcie akumulatora powiedzmy na pół godziny i późniejsze odpalenie na benzynie nie rozwiązuje problemu? To już raczej dziwne, w takiej sytuacji ECU powinien zacząć pracować przy ustawieniach domyślnych. Proponowałbym więc może sprawdzić błędy, jeśli przyczyna nie tkwi w tym co napisałem powyżej to trzeba zobaczyć co boli ECU.

Napisano

> ...Przy ustawieniu masa ECU widzi zdaje się napięcie 0V

Dokładnie tak, ale zarówno w sienie (MPI) jak i w puntko mk2 (sekwencja benzynowa) na emulacji masą najlepiej autko jeździło potem na benzynie. W obu autkach miałem właśnie instalację 2 generacji.

Napisano

> Dokładnie tak, ale zarówno w sienie (MPI) jak i w puntko mk2 (sekwencja benzynowa) na emulacji masą

> najlepiej autko jeździło potem na benzynie. W obu autkach miałem właśnie instalację 2

> generacji.

Zgoda, emulacja masą sprawdza się najlepiej, jednak trzeba uściślić - ECU widzi 0V, ale ponadto trzeba dopracować pracę sondy na LPG poprzez regulację mieszanki, bo gdy nie będzie oscylować to też różne rzeczy mogą się dziać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.