Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kolizja/wypadek za granicą

Featured Replies

Napisano

jadę pojutrze do belgii i tak się zastanawiam co zrobić gdy np. jakaś gapa wjedzie mi w tył... jaka jest procedura, jak spisać oświadczenie i jakie? jak to załatwić? jak sprawdzić dokumenty ubezp. skoro jest bariera językowa?

PS. Mam tylko OC+NNW+Ass, brak AC.

Napisano

> jadę pojutrze do belgii i tak się zastanawiam co zrobić gdy np. jakaś gapa wjedzie mi w tył... jaka

> jest procedura, jak spisać oświadczenie i jakie? jak to załatwić? jak sprawdzić dokumenty

> ubezp. skoro jest bariera językowa?

> PS. Mam tylko OC+NNW+Ass, brak AC.

Miejscowa policja wystawi odpowiednie kwity do ubezpieczyciela rozliczającego szkody z obcokrajowcami.

Warto wiedzieć, że policjanci lubią zielone karty w przypadku zagranicznych aut.

mar00ha

• 2 tygodnie później...
Napisano

problemem może być jedynie dogadanie sie.

W zeszłym roku jadąc przez Austrię lekko tryknał mnie Niemiec w zderzak, spisaliśmy kwity (jego formularz) po angielsku i niemiecku, Policja nie była wzywana. Z racji odległości i załatwiania szkody także przy udziale niemieckiego TU szkoda była likwidowana dość długo. oczywiscie naciąganie ze strony polskiego reprezentatna ale skończyło sie ok, dostałem zwrot kasy za naprawe, auto zastępcze i wykonane telefony

Napisano

> Warto wiedzieć, że policjanci lubią zielone karty w przypadku zagranicznych aut.

Mogą też lubieć łapówki ale czy to znaczy że trzeba im je dawać?

Nikt nie ma prawa wymagać zielonej karty na terenie UE.

Napisano

> Mogą też lubieć łapówki ale czy to znaczy że trzeba im je dawać?

> Nikt nie ma prawa wymagać zielonej karty na terenie UE.

Nie ma prawa wymagać nawet w niektórych krajach nieUE (UE nie ma tu kompletnie znaczenia). Ale jeżeli ZK ułatwia życie, to dlaczego z niej nie korzystać? Uczestniczyłem (jako pasażer) w kolizji na terenie Chorwacji, gdzie również nie jest wymagana ZK. Mimo tego, obaj kierowcy (Polak i Niemiec) posiadali takie polisy i przedstawili je policjantom. Dzięki temu formalności były uproszczone i krótkie. Pomyśl sobie co by było, gdyby chorwacki policjant musiał rozkminiać polską czy niemiecką polisę OC? O szwedzkiej nie wspominając.

mar00ha

Napisano

Polecam stronkę http://pbuk.pl/

Są tam fajne formularze zgłoszenia szkody w pdf do wydrukowania, dwujęzyczne pl/eng w sekcji "postępowanie w razie wypadku".

Napisano

Pamietaj tez zeby uwazac na rozne przepisy ubezpieczeniowe w roznych krajach.

Np w Irlandii kilku znajomych mialo problem w takim stylu, iz po wypadku ubezpieczyciel sprawcy nie chce zaplacic, bo twierdzi ze to nie jest wina sprawcy.

Kolega jechal waska droga, z zakretu pojawilo sie auto, kolega zjechal na pobocze i sie zatrzymal. Mimo tego auto z naprzeciwka nie zjechalo wystarczajaco na bok i sie zderzyli. Byla policja i orzekla wine tamtego. Moj kolega zglosil sie do ubezpieczyciela po odszkodowanie i go nie dostal, poniewaz ubezpieczyciel sprawcy twierdzi, ze w jego opinii wina nie lezy po stronie tamtego goscia.

I co im mozna zrobic? W prosty sposob nic.

Trzeba isc do sadu, gdzie sprawa najprawdopodobniej jest do wygrania. Ale biorac pod uwage kogos z innego kraju kto tylko byl na wakacjach, to chodzenie po sadach w obcych krajach zwlaszcza jak sie nie zna jezyka moze byc sporym problemem.

Napisano

> Nie ma prawa wymagać nawet w niektórych krajach nieUE (UE nie ma tu kompletnie znaczenia). Ale

> jeżeli ZK ułatwia życie, to dlaczego z niej nie korzystać? Uczestniczyłem (jako pasażer) w

> kolizji na terenie Chorwacji, gdzie również nie jest wymagana ZK. Mimo tego, obaj kierowcy

> (Polak i Niemiec) posiadali takie polisy i przedstawili je policjantom. Dzięki temu

> formalności były uproszczone i krótkie. Pomyśl sobie co by było, gdyby chorwacki policjant

> musiał rozkminiać polską czy niemiecką polisę OC? O szwedzkiej nie wspominając.

Oczywiscie ze UE ma znaczenie, bo istnieje tzw. domniemanie ubezpieczenia.

Policjant nie musi niczego rozkminiac.

No ale ja sie nie znam, nigdy nie mialem zadnej kolizji.

Napisano

> Oczywiscie ze UE ma znaczenie, bo istnieje tzw. domniemanie ubezpieczenia.

Rzecz dotyczy bardziej Europejskiego Obszaru Gospodarczego niż UE. EOG ma większy zasięg niż UE. Oprócz EOG, ZK nie jest wymagana również w Szwajcarii i Chorwacji.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.