Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypadające zapłony - wolne obroty (1,2 8v)

Featured Replies

Napisano

Pacjent CCS 1,2 8v MPI.

Praca powyżej wolnych obrotów jest taka jak być powinna. Nie przerywa, nie przygasa, ciągnie równo i bez żadnych przerw, innymi słowy "żyleta" zlosnik.gif .

Na wolnych ( stabilnych ~800/min ) natomiast, sprawia wrażenie jakby mu wypadały zapłony. Słychać to ładnie z wydechu i jest wyczuwalne na silniku.

Z innych objawów jest też tak, że zapala po dobrych dwóch-trzech sekundach kręcenia ( nieważne czy zimny, czy ciepły ), a i to też trzeba mu dodać gazu ( chociaż bez niego też odpala, ale trzeba mu dać sekundę więcej ).

Jeżeli zgaszę i zapalę od razu, wówczas gada idealnie - tak jak powinien.

Kolejna ciekawostka - dzisiaj wrzuciłem inny komplet świec ( mimo że poprzednie były praktycznie nowe ) i zatrybił na zimno od pierwszego obrotu koła zamachowego.

Sprawdzone/podmienione/wymienione:

- świece ( kolor każdej z nich lekko ceglasty, a więc tak jak powinno być )

- kable wysokiego napięcia

- czujniki : temp. cieczy, temp. pow. zasysanego, położenia przepustnicy, krokowiec.

- wężyk do MAP sensora

Mój problem pojawił się w momencie, gdy zmieniłem głowicę w 1,1 z SPI na MPI, myślałem że po zmianie na pełne 1,2 wraz z kompem będzie ok, ale niestety tak się nie stało.

Analizator spalin wskazuje na zmieniającą się ciągle zawartość CO2 w spalinach ( 0.2 - 0.6% ) na wolnych obrotach. Na wysokich trzyma ~0,6%.

W tej chwili zostały mi do podmiany jeszcze cewki i czujnik położenia wału korbowego.

Ma ktoś jeszcze jakieś inne pomysły ?

Napisano

odepnij lambde i sprawdz czy ustanie

Napisano

Ja na razie powiem nieśmiało TTTM. Bo przerabiam właśnie podobne rzeczy, z tym, że ja mam 1.2 T (ale z super programem, który w podciśnieniu jest jak seria) i mogę podpiąć mnóstwo programów w laptopie do tego co mam tam pomontowane. I tak:

Z opdpalaniem mam bardzo podobne problemy, modzenie map odpalania (zapłon i paliwo) mało pomaga, aczkolwiek raz już myślałem, że problem rozwiązałem.

To nie są wypadające zapłony według mnie, mam to samo, diagnoza mi pokazuje, że wyprzedzenie zapłonu szaleje na wolnych obrotach (u mnie ustawionych na 1000), u mnie potrafi się zbić nawet do 2 stopni z 14 np. Jestem w trakcie kminienia dlaczego tak robi i jak temu zaradzić.

Napisano
  • Autor

> odepnij lambde i sprawdz czy ustanie

To jest właśnie element o którym zapomniałem na maksa, ale przypomniało mi się wczoraj gdy kładłem się spać - sprawdzę dzisiaj ok.gif.

Napisano
  • Autor

> To nie są wypadające zapłony według mnie, mam to samo, diagnoza mi pokazuje, że wyprzedzenie

> zapłonu szaleje na wolnych obrotach (u mnie ustawionych na 1000), u mnie potrafi się zbić

> nawet do 2 stopni z 14 np. Jestem w trakcie kminienia dlaczego tak robi i jak temu zaradzić.

Myślę, że jak najbardziej możesz mieć rację. Co w tym wypadku odpowiada za ewentualną korektę zapłonu ?

Napisano

> Myślę, że jak najbardziej możesz mieć rację. Co w tym wypadku odpowiada za ewentualną korektę

> zapłonu ?

Przecież piszę, że jestem w trakcie kminienia wink.gif, sam chciałbym wiedzieć. Wiem już natomiast (nie jestem do końca pewien), że to szaleństwo można ustatkować remapem, znaczy się ograniczyć te skoki. Tylko nie wiem, jaki to będzie miało wpływ na pracę silnika, po coś to tam jest.

Napisano
  • Autor

> W załączonym logu możesz zobaczyć jak ładnie zapłon lata w te i z powrotem, bez wyraźnej przyczyny.

No dobra, tylko czy zmiana zawartości O2 w spalinach jest efektem, czy przyczyną ? Myślę, że właśnie odpięcie lambdy nam to powie wink.gif .

Napisano

> No dobra, tylko czy zmiana zawartości O2 w spalinach jest efektem, czy przyczyną ? Myślę, że

> właśnie odpięcie lambdy nam to powie .

Póki co stawiam, że nie, bo przy zimnym silniku jak ECU ignoruje lambdę jest dokładnie to samo, o ile nie gorzej. Ale oczywiście sprawdź, jestem bardzo ciekaw, bo jeżeli masz rację, to będzie to dla mnie wskazówka.

Napisano
  • Autor

> Póki co stawiam, że nie, bo przy zimnym silniku jak ECU ignoruje lambdę jest dokładnie to samo, o

> ile nie gorzej. Ale oczywiście sprawdź, jestem bardzo ciekaw, bo jeżeli masz rację, to będzie

> to dla mnie wskazówka.

Widzisz, u mnie na zimnym nie ma falowania - chodzi idealnie równo. Z tym, że trza mu odrobinę pokręcić i zapodać gazu wink.gif.

Napisano

> Widzisz, u mnie na zimnym nie ma falowania - chodzi idealnie równo. Z tym, że trza mu odrobinę

> pokręcić i zapodać gazu .

tez mi na zimnym chodzi idealnie, jak sie zagrzeje to skacza obroty. Po odpieciu lambdy chodzi idealnie

Napisano
  • Autor

> tez mi na zimnym chodzi idealnie, jak sie zagrzeje to skacza obroty. Po odpieciu lambdy chodzi

> idealnie

No dobra, to teraz pytanie - czy próbowałeś podmieniać lambdę ?

Ja po nagrzaniu i odpięciu lambdy zauważam to samo - chodzi równo, ale problemem jest to, że ewidentnie go przelewa. Poczekam aż ostygnie i zobaczę jak będzie mu szło zapalanie zeby.GIF.

Napisano
  • Autor

> No dobra, to teraz pytanie - czy próbowałeś podmieniać lambdę ?

> Ja po nagrzaniu i odpięciu lambdy zauważam to samo - chodzi równo, ale problemem jest to, że

> ewidentnie go przelewa. Poczekam aż ostygnie i zobaczę jak będzie mu szło zapalanie .

Z zapalaniem słabo, dalej tak jak było z podpiętą sondą.

Napisano

> Z zapalaniem słabo, dalej tak jak było z podpiętą sondą.

Ja w między czasie gapiłem się w program i jest to trochę błędne koło, bo korekcja zapłonu jest spowodowana oscylacją wolnych obrotów wokół wartości docelowej, te z kolei się zmieniają przez lambdę, i koło się zamyka, bo mieszanka czyli lambda się zmienia od korekcji zapłonu. Powinien to być układ stabilny, ale jak coś w nim trochę nie daje rady (np właśnie lambda), to efekt jest taki jak jest. I jeszcze uwaga, że parametry tej korekcji są dość szerokie (nie wiem czemu, ale dopuszczona jest zmiana do 9 stopni jednorazowo), i pewnie dlatego tak rzuca zapłonem.

Lambda nie powinna mieć żadnego wpływu na odpalanie.

Napisano
  • Autor

> Ja w między czasie gapiłem się w program i jest to trochę błędne koło, bo korekcja zapłonu jest

> spowodowana oscylacją wolnych obrotów wokół wartości docelowej, te z kolei się zmieniają przez

> lambdę, i koło się zamyka, bo mieszanka czyli lambda się zmienia od korekcji zapłonu. Powinien

> to być układ stabilny, ale jak coś w nim trochę nie daje rady (np właśnie lambda), to efekt

> jest taki jak jest. I jeszcze uwaga, że parametry tej korekcji są dość szerokie (nie wiem

> czemu, ale dopuszczona jest zmiana do 9 stopni jednorazowo), i pewnie dlatego tak rzuca

> zapłonem.

> Lambda nie powinna mieć żadnego wpływu na odpalanie.

Jutro będę miał seja na podmianki, a więc sprawdzę to czego jeszcze nie podmieniałem: cewki, map, lambda.

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł, jak kupiłem silnik to zdjąłem z niego głowicę, bo wiedziałem że muszę trochę nad nią popracować. Poprawiłem trochę kanały, zgrałem wszystko ze sobą, wymieniłem zawory wydechowe ( były wypalone ), potem wszystko ładnie dotarłem i poskładałem. Poustawiałem luzy jak Pan Bóg przykazał i wrzuciłem to do samochodu. Myślę, że jutro przy okazji reszty dłubactwa sprawdzę luzy zaworowe, tak aby być na 100% pewnym że to nie one są przyczyną problemu.

Napisano
  • Autor

Podmieniłem wyżej wymienione i sprawdziłem luz zaworowy.

Zmian na ucho brak jakichkolwiek - wciąż brzmi jakby mu zapłony wypadały na wolnych.

Z ciekawostek - wiem, że na pewno lambda jest nie halo. Podpięcie pod analizator spalin pokazuje wysokie CO2 na wysokich obrotach ( 0,6% ) i pływające CO2 na wolnych ( 0,2-0,6% ). Po wrzuceniu lambdy z kumplowego seja odczyty są jednakowe dla wolnych i wysokich, CO2 = 0,07%.

Dalej jednak nie wiem dlaczego się tak dziwnie zachowuje na wolnych obrotach wink.gif.

Napisano

> Podmieniłem wyżej wymienione i sprawdziłem luz zaworowy.

> Zmian na ucho brak jakichkolwiek - wciąż brzmi jakby mu zapłony wypadały na wolnych.

> Z ciekawostek - wiem, że na pewno lambda jest nie halo. Podpięcie pod analizator spalin pokazuje

> wysokie CO2 na wysokich obrotach ( 0,6% ) i pływające CO2 na wolnych ( 0,2-0,6% ). Po

> wrzuceniu lambdy z kumplowego seja odczyty są jednakowe dla wolnych i wysokich, CO2 = 0,07%.

> Dalej jednak nie wiem dlaczego się tak dziwnie zachowuje na wolnych obrotach .

Tak jak pisałem, jest to korekta zapłonu, ponieważ wolne oscylują za daleko od docelowego rpm. To może być np. spowodowane obróbką głowicy, albo tym, że masz dół 1.1 (czy nie? bo już nie pamiętam) i mapy paliwa i zapłonu, które masz nie są już tak idealnie dostosowane do silnika i musi sobie korygować. A to, że ma taki rozrzut przy korekcji i w efekcie nim rzuca to już inna sprawa.

Napisano
  • Autor

> Tak jak pisałem, jest to korekta zapłonu, ponieważ wolne oscylują za daleko od docelowego rpm. To

> może być np. spowodowane obróbką głowicy, albo tym, że masz dół 1.1 (czy nie? bo już nie

> pamiętam) i mapy paliwa i zapłonu, które masz nie są już tak idealnie dostosowane do silnika i

> musi sobie korygować. A to, że ma taki rozrzut przy korekcji i w efekcie nim rzuca to już inna

> sprawa.

Mam pełne 1,2 ( i dół i głowica z tego samego silnika ), ale dokładnie tak samo było przy dole 1,1 i głowicy MPI z 1,2 na kompie z 1,1 smile.gif .

W sumie jak przestało mi rzucać zawartością CO2 w spalinach to jestem spokojniejszy, bo nie lubię jak coś jest nie do końca halo, a ja nie znam przyczyny.

Napisano

> Mam pełne 1,2 ( i dół i głowica z tego samego silnika ), ale dokładnie tak samo było przy dole 1,1

> i głowicy MPI z 1,2 na kompie z 1,1 .

> W sumie jak przestało mi rzucać zawartością CO2 w spalinach to jestem spokojniejszy, bo nie lubię

> jak coś jest nie do końca halo, a ja nie znam przyczyny.

No więc u mnie problemem był silnik krokowy, i przyczyną "wypadających zapłonów" i przyczyną kiepskiego odpalania waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> No więc u mnie problemem był silnik krokowy, i przyczyną "wypadających zapłonów" i przyczyną

> kiepskiego odpalania

Wrzucałem trzy różne - odpinałem akum, podpinałem i dalej tak samo frown.gif . No chyba, że jest jakaś nowa metoda przeprowadzania autoadaptacji o której nie wiem zlosnik.gif .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.