Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czerwona marchewa, błąd wtrysku Siena 1.6 16V

Featured Replies

Napisano

witam,

od jakiegoś czasu mam dziwny problem - raz na jakiś czas (co kilka dni, lub nawet co kilka tygodni) zapala się czerwona kontrolka wtrysku, silnik przestaje pracować na 1 lub nawet 2 cylindrach, nie ma mocy, ledwo jedzie. Głównie dzieje się po po jeździe w korku, więc może ma na to wpływ wysoka temperatura. Po wystygnięciu na postoju lub samoistnie podczas jazdy po jakimś czasie wszystko wraca do normy. Nie ma różnicy, czy to gaz, czy benzyna.

Czy ktoś może spotkał się z podobną przypadłością? Słyszałem, że możliwe jest usterka cewki. Jeśli ktoś zna taki przypadek to proszę o pomoc. W archiwum nic takiego nie znalazłem....

Pozdrawiam

Napisano

U mnie tez świeci marchewka, najpierw odłączyłem aku na około 2 godzinki pomogło, ale radość trwała krótko po kilku dniach znowu wesolo świeci marchewka. Przejechałem tak około 100 kilometrów na benzynce i co, i nic jak świeciła tak świeci. Na benzynie porzyśpiesza bez problemu nie szarpie jeździ bez zarzutu tak więc na dzień dzisiejszy dałem sobie spokój zważywszy że nie świeci regularnie tylko od czasu do czasu zlosnik.gifSienka wersja 1.4 pozdrawiam

Napisano

Ja przy podobnych objawach przeczyściłem styki na kablach wysokiego napięcia i u mnie pomogło. Drugim podejrzanym może być cewka smile.gif

Napisano

> ktoś zna taki przypadek to proszę o pomoc. W archiwum nic takiego nie

>znalazłem....

miałem podobnie, lecz bez wyraźnej utraty mocy - obroty pływały do zgaszenia włącznie,

problemem była wtyczka potencjometru przepustnicy,

Napisano

Typowe objawy cewki, ma przebicie do masy gdy wzrośnie jej temperatura, a grzeje się od bloku silnika. Pomaga odizolowanie cewki jakąś gumą lub silikonem od bloku, ale docelowo wymiana cewki.

Objaw typowy, nie ma co się zastanawiać.

Napisano

miałem dokładnie takie same objawy i jeszcze kilka innych. wymieniłem cewke i po problemie

Napisano
  • Autor

Dziękuję za pomoc, Wasze sugestie zmobilizowały mnie, by pojechać do kolegi i przełożyć cewkę z jego Sieny. Jak na razie działa wszystko ok, więc szukam nowej/używanej cewki dla siebie.

Jeszcze raz dziękuję,

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

Kolego, masz u mnie browarka! smile.gif Kupilem wczoraj na Allegro uzywana cewke (100 zl razem z kurierem), dzis przyszla. Zalozylem - marchewa zgasla! Co prawda jeszcze gasnie jak jest zimny, ale to pewnie problem adaptacji. Zobaczymy jak bedzie jezdzic jutro

> Typowe objawy cewki, ma przebicie do masy gdy wzrośnie jej temperatura, a grzeje się od bloku

> silnika. Pomaga odizolowanie cewki jakąś gumą lub silikonem od bloku, ale docelowo wymiana

> cewki.

> Objaw typowy, nie ma co się zastanawiać.

Napisano

> Kolego, masz u mnie browarka! Kupilem wczoraj na Allegro uzywana cewke (100 zl razem z kurierem),

> dzis przyszla. Zalozylem - marchewa zgasla! Co prawda jeszcze gasnie jak jest zimny, ale to

> pewnie problem adaptacji. Zobaczymy jak bedzie jezdzic jutro

Spoko ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.