Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

By żyło się lepiej - kolejny świetny POmysł

Featured Replies

Napisano

Dokładnie 25 lat temu powstał w Polsce program budowy autostrad i dróg szybkiego ruchu zakładający wybudowanie 7 tys. km takich dróg, oczywiście nie zrealizowany z powodu braku pieniędzy.

Fajnie, że spojrzałeś w mój profil, ale nie o to chodzi. Wyobraź sobie, że mimo młodego wieku, jednak mam pojęcie o tym, co piszę.

Napisano

> Dokładnie 25 lat temu powstał w Polsce program budowy autostrad i dróg szybkiego ruchu zakładający

> wybudowanie 7 tys. km takich dróg, oczywiście nie zrealizowany z powodu braku pieniędzy.

W 1985 roku rząd zaakceptował "Kierunkowy układ autostrad i dróg ekspresowych w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej", któr miał być podstawą do planowania dróg. I tylko tyle. Przypuszczam, że nawet nie 1/10 z tego postanowienia zaimplementowano w miejscowych planach zagospodarowania. Nie ma się czym podniecać.

Dla ciekawostki mogę napisać, że tak samo w 1972 rząd zdecydował o rozpoczęciu prac przygotowywawczych do bodowy 3000 km autostrad i ekspresówek. I co? I zbudowano Gliwice-Kraków (sprawdź kiedy). I tyle. Wypisywać pierdoły to każdy rząd potrafi.

> Fajnie, że spojrzałeś w mój profil, ale nie o to chodzi. Wyobraź sobie, że mimo młodego wieku,

> jednak mam pojęcie o tym, co piszę.

A jednak nadal jestem przekonany, że nie masz pojęcia o rzeczywistości gospodarczej PRL w końcu lat 80-tych ubiegłego wieku.

mar00ha

Napisano

> Płatne obwodnice miast

> Kogoś konkretnie POwaliło. W każdym normalnym kraju dąży się do wyrzucenia ruchu tranzytowego z

> miast - a u nas się go tam wtłacza .....

Cos mi swita, ze w ostatnim okresie ogorkowym byl ten sam temat.

Wakacje ida, mistrzostwa swiata, malo sie dzieje a gazete trzeba wydac. Nie ma sie co goraczkowac do czasu az projekt nie wejdzie po obrady rady ministrow.

Pamietacie ile razy byla burza o akcyzie na LPG? grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przejazd niektórymi autostradowymi obwodnicami ma być darmowy

Minister infrastruktury Cezary Grabarczyk poinformował w niedzielę w Łodzi, że przejazd odcinkami autostrad przebiegających w pobliżu miast ma być bezpłatny; z opłat zwolnione mają być samochody osobowe do 3,5 tony oraz motocykle.

"Liczymy, że ta decyzja nie spowoduje tak dużej luki w Krajowym Funduszu Drogowym (KFD) jak początkowo szacowaliśmy. Wydaje nam się, że może zadziałać tutaj efekt zwiększenia ruchu na autostradach" - mówił szef resortu.

Według niego te odcinki darmowych autostrad, które będą "swoistymi odcinkami promocyjnymi" mogą sprawić, że zwiększy się ruch na płatnych odcinkach autostrad, a to - jak szacuje minister - może zrekompensować "lukę w KFD. Według resortu ta "luka" to ok. 1-1,2 mld zł rocznie.

Grabarczyk przypomniał, że ministerstwo infrastruktury przesłało do Rady Ministrów projekt nowelizacji ustawy o autostradach płatnych oraz o Krajowym Funduszu Drogowym. Oznacza to, że zwolnione z pobierania opłat będą odcinki autostrady A1, A2, A4 i A8. Jak wyjaśnił dotyczyć to ma takich aglomeracji, jak wrocławska, śląska, krakowska, tarnowska, rzeszowska, częstochowska i łódzka. Szef resortu zaznaczył, że projekt ten ma już "wsparcie premiera".

Bezpłatnie będzie można przejechać autostradą A1 na odcinkach: węzeł Stryków - węzeł Romanów (w okolicach Łodzi), węzeł Lgota - węzeł Zawodzie (w okolicach Częstochowy), węzeł Bytom - węzeł Gliwice (w okolicach aglomeracji katowickiej); A2 na odcinkach: węzeł Stryków I - węzeł Stryków II (w okolicach Łodzi), węzeł Pruszków - węzeł Konotopa (w okolicach Warszawy); A4 na odcinkach: węzeł Nowa Wieś Wrocławska - węzeł Bielany Wrocławskie (w okolicach Wrocławia), węzeł Sośnica - węzeł Murckowska (w okolicach aglomeracji katowickiej), węzeł Balice I - węzeł Łagiewniki (w okolicach Krakowa), węzeł Wierzchosławice - węzeł Krzyż (w okolicach Tarnowa), węzeł Rzeszów Zachodni - węzeł Rzeszów Wschodni (w okolicach Rzeszowa); A8 na odcinku węzeł Pawłowice - węzeł Nowa Wieś Wrocławska (w okolicach Wrocławia).

http://biznes.onet.pl/przejazd-niektorymi-autostradowymi-obwodnicami-ma-,18490,3312280,1,news-detal

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.