Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

By żyło się lepiej - kolejny świetny POmysł

Featured Replies

Napisano

> Płatne obwodnice miast

> Kogoś konkretnie POwaliło. W każdym normalnym kraju dąży się do wyrzucenia ruchu tranzytowego z

> miast - a u nas się go tam wtłacza .....

Wiem, że we Wrocławiu zastanawiają się jak zrobić płatne obwodnice, jednocześnie sprawić, żeby były bezpłatne dla mieszkańców. Były jakieś pomysły z bramkami i czytnikami tablic rejestracyjnych, które kwalifikowałyby do opłaty lub nie.

Napisano

> Płatne obwodnice miast

> Kogoś konkretnie POwaliło. W każdym normalnym kraju dąży się do wyrzucenia ruchu tranzytowego z

Wystarczy zabronic wjazdu do centrum dla tranzytu i po klopocie zlosnik.gif

Swoja droga to dla mnie nieporozumieniem sa TIRY w miastach w godzinach szczytu.

Niech sobie jezdza noca ok.gif

Napisano

> Swoja droga to dla mnie nieporozumieniem sa TIRY w miastach w godzinach szczytu.

> Niech sobie jezdza noca

Drogi są dla wszystkich.

Dla mnie nieporozumieniem jest brak sieci dróg szybkiego ruchu w kraju i brak obwodnic dużych miast.

To co teraz robią to powinni robić 20 lat temu.

Napisano

> Wiem, że we Wrocławiu zastanawiają się jak zrobić płatne obwodnice, jednocześnie sprawić, żeby były

Tak czy siak, ale to według mnie przegięcie.

Napisano

> Wystarczy zabronic wjazdu do centrum dla tranzytu i po klopocie

> Swoja droga to dla mnie nieporozumieniem sa TIRY w miastach w godzinach szczytu.

> Niech sobie jezdza noca

Taaak claps.gif

Tylko ciekawe co na to ci ludzie którzy mieszkają przy takich ulicach i jak Ci o 2 w nocy przez torowisko tiry będą jeździły zlosnik.gif

Nie szukając daleko: ul. Wolska w Warszawie do skrzyżowania z AK. I puść ten ciężarówek nocą zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Taaak

> Tylko ciekawe co na to ci ludzie którzy mieszkają przy takich ulicach i jak Ci o 2 w nocy przez

> torowisko tiry będą jeździły

> Nie szukając daleko: ul. Wolska w Warszawie do skrzyżowania z AK. I puść ten ciężarówek nocą

Albo pomieszka w okolicy trasy tranzytowej.

Napisano

> Wiem, że we Wrocławiu zastanawiają się jak zrobić płatne obwodnice, jednocześnie sprawić, żeby były

> bezpłatne dla mieszkańców. Były jakieś pomysły z bramkami i czytnikami tablic rejestracyjnych,

> które kwalifikowałyby do opłaty lub nie.

Łatwe do uwalenia z uwagi na równośc obywateli do przepisów prawa (tutaj wrocławianie byliby uprzywilejowani). Gliwice też ostro myślą nad rozwiązaniem i popularny jest pomysł wydawania na bramce na obwodnicy biletu zerowego. Jak jedziesz dalej (poza obwodnicę) to naliczą opłatę razem z obwodnicą, a jak nie wyjedziesz poza obwodnice (wjedziesz do miasta) to nie płacisz.

Napisano

Od tego powinny byc obwodnice, chocby byly platne zlosnik.gif

A wjazd TIRow do centrum pownien byc nieoplacalny, co zmusiloby do korzystania z tych obwodnic zlosnik.gif

Napisano

Nie wiem czy to byloby mozliwe.

Podobnie jest np z oplatami klimatycznymi przeciez.

Mieszkancu ich nie placa ok.gif

Z reszta podobne rozwiazanie widzialem juz w USA, gdzie za przejazd mostem lokalni nie placili zlosnik.gif

Napisano

> Płatne obwodnice miast

brakuje słów, coraz bardziej zaglądają nam do kieszeni.

Napisano

> Łatwe do uwalenia z uwagi na równośc obywateli do przepisów prawa

hahaha.gif

Nie w tym kraju, nie w tym kraju...choć konstytucja zakłada taką ewentualność, to jest to fikcja.

Napisano

> Płatne obwodnice miast

no brak mi slow... kolejny powod zeby sie stad wyniesc smile.gif powaga: malo sie angazuje w rozne protesty itp. ale jak to bedzie blizej wdrozenia to normalnie pojde pod sejm z kamieniami.

gdyby nie obwodnica 3miasta to juz widze jak wygladaloby to "miasto". jesli bedzie platna - wspolczuje mieszkancom (i sobie bo tam bywam).

w kazdym kraju w ktorym bylem, bramki znikaja na obwodnicy, pojawiaja sie spowrotem na wylocie na dany kierunek. jakos nikt nie wymyslil lepiej. no to polak potrafi :/

Napisano
  • Autor

> Wystarczy zabronic wjazdu do centrum dla tranzytu i po klopocie

Taniej będzie zapłacić mandat raz na jakiś czas, niż zawsze za obwodnicę.

Poza tym wymyśli się jakiś "stop" w tym mieście - np. dostarczenie ulotek reklamowych i już nie będzie to tranzyt.

Więc dlatego obwodnica powinna być bezpłatna dla TIR-ów, a wjazd do miasta płatny i drogi (tak żeby się nie opłacało).

Napisano

> Płatne obwodnice miast

"Niestety, akurat w sprawie haraczu za drogi ekspresowe nie możemy nawet liczyć na pomoc opozycji. Bo PiS jest wyjątkowo zgodny z rządem. To konieczne rozwiązanie zachwala opłaty Krzysztof Tchórzewski (59 l.) z PiS, wiceprzewodniczący sejmowej Komisji Infrastruktury. "

Napisano

> Od tego powinny byc obwodnice, chocby byly platne

> A wjazd TIRow do centrum pownien byc nieoplacalny, co zmusiloby do korzystania z tych obwodnic

Ale tak już jest, ciężarówki w Polsce używają winiet i nie płacą za przejazd autostradami na bramkach. Dlatego nie opłaca się jechać drogą alternatywną, chyba że akurat docelowo do miejsca załadunku/rozładunku. Wtedy nie ma innego wyjścia i dojechać trzeba zadupiami/przez centra miast.

Napisano

> bezpłatne dla mieszkańców. Były jakieś pomysły z bramkami i czytnikami tablic rejestracyjnych,

A dlaczego mieszkańcy Wrocławia mają być uprzywilejowani ? Co z mieszkańcami sąsiadujących z miastem powiatów ? Obwodnice zdaje się sa bezpłatne, np. w Zagrzebiu, Budapeszcie, etc.

Napisano

Będziemy mieli na ulicach osiedlowych kolumny TIRów. zlosnik.gif Mnie przynajmniej raz w nocy pod oknem przejeżdża jeden z transportem dla hurtowni RUCHu. Polecam. hehe.gif

Napisano

> Płatne obwodnice miast

Wystarczy, że przed miastem postawią zakaz wjazdu pojazdom o dużym tonażu i już się ten ruch z miasta "wytłoczy" na obwodnicę.

Napisano

> Buahaha, ale masz łeb do pomysłów.

Z mojego egoistycznego punktu widzenia tak to wlasnie wyglada !

Irytuje mnie ilosc TIRow na drogach, zwlaszcza zza wschodniej granicy.

Marzy mi sie rozwiazanie jak w Szwajcarii, zeby pakowac ciezarowki na pociagi ok.gif

Napisano

> Ale tak już jest, ciężarówki w Polsce używają winiet i nie płacą za przejazd autostradami na

> bramkach. Dlatego nie opłaca się jechać drogą alternatywną, chyba że akurat docelowo do

> miejsca załadunku/rozładunku. Wtedy nie ma innego wyjścia i dojechać trzeba zadupiami/przez

> centra miast.

Wszystko pieknie tylko ilosc autostrad i obwodnic w naszym kraju powoduje, ze tak jest tylko w teorii sick.gif

Uwierz mi, ze doskonalem wiem jak to wyglada w PL i to nie zmienia mojego podejscia do TIRow.

Napisano

> Marzy mi sie rozwiazanie jak w Szwajcarii, zeby pakowac ciezarowki na pociagi

Zgoda ale najpierw niech PKP zacznie funkcjonować tak jak Swiss Bahn.

Napisano
  • Autor

> Wystarczy, że przed miastem postawią zakaz wjazdu pojazdom o dużym tonażu

Już wyżej napisałem, że:

- taniej będzie zapłacić mandat raz na jakiś czas, niż za obwodnicę zawsze,

- będzie można próbować twierdzić, że wjeżdżasz do miasta docelowo, przecież Policja nie będzie za TIR-em jechać żeby sprawdzić, gdzie pojedzie.

Napisano

> Już wyżej napisałem, że:

> - taniej będzie zapłacić mandat raz na jakiś czas, niż za obwodnicę zawsze,

> - będzie można próbować twierdzić, że wjeżdżasz do miasta docelowo, przecież Policja nie będzie za

> TIR-em jechać żeby sprawdzić, gdzie pojedzie.

Tiaaa i to wszystko po to żeby oszczędzić parę zł które później wypali w miejskich korkach. Gdzie sens gdzie logika niewiem.gif

Napisano

> Tiaaa i to wszystko po to żeby oszczędzić parę zł które później wypali w miejskich korkach. Gdzie

> sens gdzie logika

Zawsze może powiedzieć że auto ma większy przepał. A szef może nie rozliczyć wydatków na bramce.

Napisano

> Zawsze może powiedzieć że auto ma większy przepał. A szef może nie rozliczyć wydatków na bramce.

A co ze straconym czasem?? Bardzo naciągana jest ta Twoja teoria.

Napisano

> A co ze straconym czasem?? Bardzo naciągana jest ta Twoja teoria.

Mam szwagra kierowcę. Wiem co mówię.

Napisano

> Mam szwagra kierowcę. Wiem co mówię.

Niestety mój szwagier nie jest kierowcą wygrałeś zlosnik.gif

Napisano

> Płatne obwodnice miast

A gdzie źródełko? Nie wierzę (nawet gdyby były takie plany) że teraz ministerstwo by to upubliczniło. To IMO gra wyborcza.

Napisano

> Marzy mi sie rozwiazanie jak w Szwajcarii, zeby pakowac ciezarowki na pociagi

I gdzie je zawieziesz?

Większość jedzie wschód-zachód - a w Polsce Z torów jak na lekarstwo.

Pociągami to można wozić po Śląsku.

Ale jest tez inny problem - to koszmarnie droga inwestycja. Przede wszystkim dlatego, że TIRy są za wysokie na wagony, jakimi dysponuje PKP Cargo. Trzeba kupić niskopodłogowe z małymi kółkami, żeby TIRy mieściły się pod trakcją elektryczną - a małe kółka to wolniejsza jazda. Do tego budowa terminali i dojazdów do nich. No i po torach pojadą nie szybciej, niż po ulicach (tory mamy jeszcze gorsze, może poza CMK, niż drogi) - więc czas spędzony na terminalach to czas opóźnienia.

Napisano

> - będzie można próbować twierdzić, że wjeżdżasz do miasta docelowo, przecież Policja nie będzie za

> TIR-em jechać żeby sprawdzić, gdzie pojedzie.

Nagle jak grzyby po deszczu we wszystkich większych miastach wyrosną biura firm spedycyjnych i ich kierowcy będą jeździć przez centrum. zlosnik.gif Ja bym tak zrobił. zlosnik.gif

Napisano

> A dlaczego mieszkańcy Wrocławia mają być uprzywilejowani ? Co z mieszkańcami sąsiadujących z

> miastem powiatów ? Obwodnice zdaje się sa bezpłatne, np. w Zagrzebiu, Budapeszcie, etc.

Niestety na AOW wydali tyle pieniędzy z budżetu państwa, że teraz znajdą każdy sposób, by to nadrobić.

Napisano

> Niestety na AOW wydali tyle pieniędzy z budżetu państwa, że teraz znajdą każdy sposób, by to

> nadrobić.

Czyli korki w mieście się nie zmniejszą zasadniczo hmm.gif

Napisano

> Nagle jak grzyby po deszczu we wszystkich większych miastach wyrosną biura firm spedycyjnych i ich

> kierowcy będą jeździć przez centrum. Ja bym tak zrobił.

Temat jest poważny a koledze żarty w głowie smirk.gif

Napisano

> I gdzie je zawieziesz?

> Większość jedzie wschód-zachód - a w Polsce Z torów jak na lekarstwo.

No to jest niestety minus, ale skoro moga postac na granicy 2-3 dni to mysle, ze kilka czy kilkanascie godzin roznicy im nie zrobi.

Dodam, ze glownie chodzi mi o tranzyt a nie transport wewnetrzny.

Pomijam juz fakt, ze kierowca by mogl sobie odpoczywac i by nie mial obowiazkowych przerw zlosnik.gif

> Pociągami to można wozić po Śląsku.

Mi bardziej chodzi o tranzyt przez Polske glownie TIRow ze wschodu, ktore chcac nie chcac demoluja nasze drogi.

Chca wozic niech placa, a jak sie nie podoba to moga objazdem hehe.gif

> Ale jest tez inny problem - to koszmarnie droga inwestycja. Przede wszystkim dlatego, że TIRy są za

> wysokie na wagony, jakimi dysponuje PKP Cargo. Trzeba kupić niskopodłogowe z małymi kółkami,

> żeby TIRy mieściły się pod trakcją elektryczną - a małe kółka to wolniejsza jazda. Do tego

> budowa terminali i dojazdów do nich. No i po torach pojadą nie szybciej, niż po ulicach (tory

> mamy jeszcze gorsze, może poza CMK, niż drogi) - więc czas spędzony na terminalach to czas

> opóźnienia.

Jasne, ze tak ale z nigdzie nie pisalem, ze to ma byc tanie ok.gif

Po prostu nigdzie na drogach EU nie widuje tyle TIRow co w PL sick.gif

Napisano

> Czyli korki w mieście się nie zmniejszą zasadniczo

Podobno "doktryny" drogowe mówią o tym, że nowe drogi (w tym obwodnice) wystarczają na kilka/kilkanaście lat.

Potem i tak zapełniają się samochodami.

Napisano

> Niestety mój szwagier nie jest kierowcą wygrałeś

Dyskutujemy, to nie zapasy. Szwagier jezdzi np po Francji czy Hiszpanii tylko nacjonalkami (bezpłatne) bo szef nie zapłaci za myto na autostradach. Chociaż taki 40 tonowy zestaw ciągle hamując i ruszajac (ronda, ograniczenia prędkości) na pewno pali znacznie więcej niż na tempomacie na autostradzie.

Napisano

> Wystarczy, że przed miastem postawią zakaz wjazdu pojazdom o dużym tonażu i już się ten ruch z

> miasta "wytłoczy" na obwodnicę.

a samochody osobowe?

czesc z nich tez wybierze miasto zamiast obwodnicy

Napisano

> No to jest niestety minus, ale skoro moga postac na granicy 2-3 dni to mysle, ze kilka czy

> kilkanascie godzin roznicy im nie zrobi.

Na granicy i tak by stali - czy to na wagonach, czy w kolejce na ulicy. Czas trzepania przez celnika się nie zmieni. A AFAIK są tylko jedne tory przechodzące przez granicę (LHS - ze Śląska na Ukrainę - szerokie tory, więc na Śląsku i tak trzeba by albo przełożyć podwozie, albo przeprowadzić TIRy na inne, kolejne niskopodłogowe wagony).

Więc tracą czas na:

1. Załadunek na pierwszym terminalu - przy granicy zachodniej.

2. Przeładunek/zmiana podwozia na Śląsku.

3. Na granicy z Ukrainą - gdzie też trzeba by niezłą infrastrukturę postawić.

Albo przewieźć "zwykłymi" torami z granicy zachodniej do wschodniej, i tam puścić drogami (albo przełożyć podwozia - ile da się to zrobić z tak obładowanymi wagonami). Generalnie - jadą nie szybciej a wszelkie przesiadki to dla nich cenne godziny albo i dni.

> Chca wozic niech placa, a jak sie nie podoba to moga objazdem

I dopiero stracimy. Bo objazdy możliwe - i zrobią nas jak z gazociągiem północnym (albo przez Czechy i Słowację, albo transport morski).

Pomysł z TIRami na tory fajnie brzmi - tylko jest bardzo kosztowny w wykonaniu. Po co w ogóle na te wagony TIRy pakować? Nie wystarczy same kontenery? Tylko czemu oferta przewoźników kolejowych nie jest konkurencyjna dla firm transportujących drogami?

Napisano

> Płatne obwodnice miast

Eeee... tam.

I co z tego?

Może w końcu kolej wróci do łask i taniej będzie wozić towary koleją niż ciężarówkami? I w te pędy kolej będzie odbudowywać te wszystkie linie, które zlikwidowała lub są zarośnięte.

Fajni by było.

Luźniej na drogach, bezpieczniej trochę.

Napisano

> Płatne obwodnice miast

jeśli ten pomysł jest rzeczywiście do zatwierdzenia w najbliższym czasie to cofamy się do średniowiecza. Podatki, podatki, podatki, opłaty, winiety, myto.

0:37

Napisano

> Drogi są dla wszystkich.

> Dla mnie nieporozumieniem jest brak sieci dróg szybkiego ruchu w kraju i brak obwodnic dużych

> miast.

> To co teraz robią to powinni robić 20 lat temu.

tak basu, tak... ty jestes taki mały teoretyk... powinni to zrobić 20 lat temu...? z co? z czego? czyimi rękoma chłopie...? ty w ogolekojarzysz co byo w Polsce 20 lat temu...?

to ja ci przypomne: otóz 20 lat temu to w polsce był burdel nad burdelami... gospodarka była w stanie kompletnego rozkładu, zamiast sie rozwijać to zk kązdym miesiącem zwiajała się w tempie kilkuprocentowym, właśnie zaczynały się zwolnienia zbiorowe z setek państwowych nierentownych zakładów, zamknieto PGR-y, które zatrudniały tysiące ludzi, a na ulice wypełzały głodne miliony bezrobotnych, z którymi bankrutujące państwo MUSIAŁO coś zrobić, bo inaczej to mielibyśmy totalny wybuch protesów, demonstacji, jak nie jakiś zamieszek społecznych... budżet właściwie był tylko na papierze, bo wartość pieniądza polskiego była żadna, nie mówiąc o galopującej inflacji...

nie było w Polsce żadnej porządnej firmy ani projektowej, ani wykonawczej, która mogłaby się zająć np. projektem austrad i obwodnic ani tym bardziej rzetelnym jej wykonaniem. status prawny gruntów pod drogami był nieuregulowany co pokutuje do tej pory, a chłop na zagrodzie równy wojewodzie...

i co? i Ty BASU w tych warunkach chciałeś budowac autstrady i obwodnice? hahah to mogłeś sobie budować! kto Ci zabraniał? nie kompromituj się lepiej. Fajnie jest sobie teraz krytykwać patrzać z naszego punktu widzenia, siedząc przed lapkiem w wygodnym, skórzanym fotelu i mówić co by się zrobiło i co kto powinien zrobić 20 lat temu, w szczególności jak się nie ma - co widać! - zielonego pojęcia o tamtej sytuacji sprzed lat...

Napisano

> Dla mnie nieporozumieniem jest brak sieci dróg szybkiego ruchu w kraju i brak obwodnic dużych

> miast.

> To co teraz robią to powinni robić 20 lat temu.

20 kilka lat temu wprowadzano tylko kolejne plany budowy dróg szybkiego ruchu (A i S) i jak widać żadnego z nich nie zrealizowano...

Napisano

I wszyscy z DTR, DWR by bulili. Pieknie mi sie podba rotfl.gif uroki zycia w miescie brawo.gif

Napisano

> tak basu, tak... ty jestes taki mały teoretyk... powinni to zrobić 20 lat temu...? z co? z czego?

> czyimi rękoma chłopie...? ty w ogolekojarzysz co byo w Polsce 20 lat temu...?

To czemu nasi południowi sąsiedzi mają autostrady?

A co było 20 lat temu pamiętam.

Ale skoro już nie pasuje Ci to 20 lat to zróbmy 30 - komuna była, za komuny i na południu drogi mieli lepsze.

A może 10 lat temu, przecież lepiej było.

> i co? i Ty BASU w tych warunkach chciałeś budowac autstrady i obwodnice? hahah to mogłeś sobie

A po co ja mam sobie budować autostrady?

Państwo ma budować dla obywateli!

Mało to podatków jest w cenie paliwa?

Jeden drogowy wrzucony w cenę litra który znosił płacony corocznie, tylko zapomnieli w ustawie zapisać że ma iść na budowę dróg.

Zrobili drugi podatek na drogi już właściwie zapisany.

> Nie kompromituj się lepiej.

Kompromitują się politycy rządzący naprzemiennie od 20 lat.

Fajnie jest sobie teraz krytykwać

> patrzać z naszego punktu widzenia, siedząc przed lapkiem w wygodnym, skórzanym fotelu i mówić

> co by się zrobiło i co kto powinien zrobić 20 lat temu, w szczególności jak się nie ma - co

> widać! - zielonego pojęcia o tamtej sytuacji sprzed lat...

Mam pojęcie o tamtej sytuacji.

Zadam Ci pytanie.

- Czy do rozwoju gospodarki sprawna infrastruktura drogowa, kolejowa ma znaczenie?

Pytam bo wiele państw nawet jak miało cienko, to inwestowali w infrastrukturę.

A i jeszcze jedno.

Nasi drogowcy budowali drogi za granicami na kontraktach, więc umieliśmy projektować i budować drogi, miał też kto.

Napisano

> I wszyscy z DTR, DWR by bulili. Pieknie mi sie podba uroki zycia w miescie

DOA i DOL też. zlosnik.gif

Napisano

> Płatne obwodnice miast

> Kogoś konkretnie POwaliło.

Quote:

1,2 mld zł rocznie straciłby drogowy fundusz, gdyby autostradowe obwodnice miast były darmowe

Czyli to nie Państwo jest dla obywateli a Obywatel dla Państwa jest dojną krową...

Napisano

> Quote:

> 1,2 mld zł rocznie straciłby drogowy fundusz, gdyby autostradowe obwodnice miast były darmowe

> Czyli to nie Państwo jest dla obywateli a Obywatel dla Państwa jest dojną krową...

Tyle kosztowała budowa 51-kilometrowego odcinka autostrady. waytogo.gif

Napisano

> 20 kilka lat temu wprowadzano tylko kolejne plany budowy dróg szybkiego ruchu (A i S) i jak widać

> żadnego z nich nie zrealizowano...

21 kilka lat temu, to Ty miałeś 2 latka i nie masz pojęcia co piszesz. Nie było wtedy żadnych planów, bo nikt nie miał pojęcia skąd wziąć kasę na cokolwiek. Państwo bankrutowało.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.