Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podsufitka - kto rozbierał?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

pytanie do osób które widziały zdjętą podsufitkę/dach, ile tam jest miejsca pomiędzy blachą (pomijam wzmocnienia) a podsufitką?

Chcę położyć wyciszenia na dach ale nie wiem jakie grube maty piankowe mogę tam zmieścić, 10mm będzie OK czy więcej?

moje pytanie dotyczy G ale w F-ce będzie pewnie to samo,

dzięki za opinie,

brat

Napisano
  • Autor

> wyjmij lampke oswietlenia wnetrza i obadaj sam organoleptycznie

patrzyłem pod lampka i tam jest dużo miejsca, zastanawia mnie ile jest w okolicach środku dachu - w rejonie wzmocnienia poprzecznego,

dlatego pytam doświadczonych wink.gif

brat

Napisano

ja u siebie w f-ce wymieniałem podsufitkę ale zbytnio nie zwracałem uwagi na to ile tam jest miejsca, ale sadzę że nie więcej jak 10-15 mm.

Napisano
  • Autor

> ja u siebie w f-ce wymieniałem podsufitkę ale zbytnio nie zwracałem uwagi na to ile tam jest

> miejsca, ale sadzę że nie więcej jak 10-15 mm.

wystarczy, jak dobrze rozumiem nie tam żadnych wyciszeń fabrycznych? devil.gif

jak rozumiem demontaż podsufitki to zdjęcie klamek/zaślepek, lampki, uszczelek drzwi i klapy aby zeszły osłony słupków i ...tyle?

brat

Napisano

> wystarczy,

nie jestem pewien czy tak jest bo robiłem to 4 lata temu, to sa tylko moje przypuszczenia...

> jak dobrze rozumiem nie tam żadnych wyciszeń fabrycznych?

Z tego co pamietam to nie ma...

> jak rozumiem demontaż podsufitki to zdjęcie klamek/zaślepek, lampki, uszczelek drzwi i klapy aby

> zeszły osłony słupków i ...tyle?

chyba tak, trzeba odkręcic/zdemontować każdy element który zachodzi na podsufitkę i najlepiej demontowac podsufitkę we dwie osoby...

Napisano

W Vectrze jak demontowałem podsufitkę to było sporo miejsca pomiędzy podsufitka a dachem. Manual z demontażu masz tutaj

Napisano

> Z tego co pamietam to nie ma...

viki nie ma skromny.gif

> demontowac podsufitkę we dwie osoby...

sam robiłem i wyszła bez problemu 001.gif

Napisano

> viki nie ma

> sam robiłem i wyszła bez problemu

wyjśc wychodzi ale we dwójkę to trwa ułamek sekundy biglaugh.gif

Napisano

> wyjśc wychodzi ale we dwójkę to trwa ułamek sekundy

może, ale samemu tez większych problemów nie doświadczyłem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> W Vectrze jak demontowałem podsufitkę to było sporo miejsca pomiędzy podsufitka a dachem. Manual z

> demontażu masz tutaj

o super - jest nawet manual, dzięki ok.gif

brat

Napisano

bratPit u siebie ściągałem co prawda od tyłu do połowy jak wierciłem otwór pod CB i jest tam sporo miejsca. Podsufitka opiera się o wzmocnienia i jest tam myślę spokojnie ok. 2 cm. Uchwyt DV+złączka z kablem zajęły ok. 3 cm i troszkę widać, że uciska na podsufitkę.

Pozdrawiam

Napisano

> Chcę położyć wyciszenia na dach ale nie wiem jakie grube maty piankowe mogę tam zmieścić, 10mm

Ty się lepiej chwal co fajnego kupiłeś na wyciszenie zeby.GIF Chyba, że przegapiłem. zeby.GIF

Napisano

Witam.

jeden z linków w szukajce wyrzucił ciekawą fotę.

LINK

Napisano
  • Autor

> bratPit u siebie ściągałem co prawda od tyłu do połowy jak wierciłem otwór pod CB i jest tam sporo

> miejsca. Podsufitka opiera się o wzmocnienia i jest tam myślę spokojnie ok. 2 cm. Uchwyt

> DV+złączka z kablem zajęły ok. 3 cm i troszkę widać, że uciska na podsufitkę.

dzięki, 20mm to aż nadto, wolałem zapytać praktyków zanim zrobię konieczne zakupy,

brat

Napisano
  • Autor

> Ty się lepiej chwal co fajnego kupiłeś na wyciszenie Chyba, że przegapiłem.

hehe, wiesz że ja się nigdy nie zmienię zeby.GIF

a tak serio, to jeszcze nie kupiłem nic, ale w mojej głowie jest już plan,

postudiowałem http://www.realoem.com/bmw/ i analizowałem m.in. to wyciszenia E60 i to wyciszenia E60 cz2

doszedłem do wniosku że aby zbliżyć się do efektów przez nich uzyskanych w tym zakresie trzeba zrobić tak samo devil.gif

rozmawiałem z człowiekiem który zetknął się też z BMW i wniosek dla mnie jest jeden,

uznałem że nie ma specjalnego sensu obciążać auta matami bitumicznymi gdyż tłumią one rezonanse znacznie bardziej niż dźwięk, a mi chodzi o dźwięk,

zatem teraz dokupię trochę mat filcowych i piankowych, wyciszę dach, resztę tapicerek drzwi (kierowcy mam już zrobione), klapy bagażnika, osłony słupków tylnych, osłony progów, nadkoli tylnych, muszę zrobić tak aby w samochodzie nie było ani jednego plastiku który nie ma też warstwy tłumiącej dźwięk,

poważny problem mam z tym co położyć na ścianę grodziową w komorze silnika, te filce które zamontowałem dodatkowo zeżarły kuny uzbroj_zlo.gif a założyć coś muszę bo fabryczna mata to zdecydowanie za mało,

dorzucę coś jeszcze pod deskę rozdzielczą - mam takie ustroje akustyczne - tzw piramidki,

czas operacji kiedy będę miał wszystko szacuję na jakieś 8-10h roboty,

brat

Napisano
  • Autor

> jeden z linków w szukajce wyrzucił ciekawą fotę.

> LINK

dzięki, na podstawie tego foto można wnioskować że spokojnie 10mm maty się zmieszczą,

brat

EDIT nie wiem tylko jednego, jak zdemontować mocowania osłony przeciwsłonecznej - te wypinane ? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.