Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie kręci rozrusznik - prośba o pomoc

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Bardzo proszę o pomoc ponieważ mam problem z autem mojego wujka. Dzwonił do mnie jakiś czas temu, że czasami po przekręceniu kluczyka gasną wszystkie kontrolki, ale rozrusznik nie chce kręcić. Po chwili to przechodziło, ale dzisiaj już nie przeszło i nie da się auta uruchomić. Z tego co wujek mówił to świrował również obrotomierz. Problem występuje z wszystkimi kluczami. Ponoć to jakiś typowy kłopot w tych autach, ale nie za bardzo wiem jak wujkowi pomóc. Z góry dzięki za jakieś rady i wskazówki.

Napisano

> czas temu, że czasami po przekręceniu kluczyka gasną wszystkie kontrolki,

W jakim sensie gasną(tak jak powinny czy przygasają)?

Jak przygasają to naładować akumulator i dobrze dokręcić klemy.

> ale rozrusznik nie

> chce kręcić.

Na zimnym czy ciepłym silniku?

Jak na ciepłym to tulejki w rozruszniku.

> Ponoć to jakiś typowy kłopot w tych autach,

Nic mi o tym nie wiadomo.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> W jakim sensie gasną(tak jak powinny czy przygasają)?

Gasną normalnie, z tym że pojawia się również tzw. dyskoteka i wariujący obrotomierz

> Na zimnym czy ciepłym silniku?

> Jak na ciepłym to tulejki w rozruszniku.

Na ciepłym. Te tulejki to droga sprawa?

Napisano

> Gasną normalnie, z tym że pojawia się również tzw. dyskoteka i wariujący obrotomierz

> Na ciepłym. Te tulejki to droga sprawa?

Na poczatek tak jak kolega sugerowal - proponuje zdjac klemy, przeczyscic olowiane "bolce" akumulatora np szczotka druciana lub drobnozaiarnistym papierem sciernym.

Rowniez papierem sciernym przeczyscic klemy i dobrze ja nalozyc i dokrecic.

Napisano

> Witajcie. Bardzo proszę o pomoc ponieważ mam problem z autem mojego wujka. Dzwonił do mnie jakiś

> czas temu, że czasami po przekręceniu kluczyka gasną wszystkie kontrolki, ale rozrusznik nie

> chce kręcić. Po chwili to przechodziło, ale dzisiaj już nie przeszło i nie da się auta

> uruchomić. Z tego co wujek mówił to świrował również obrotomierz. Problem występuje z

> wszystkimi kluczami. Ponoć to jakiś typowy kłopot w tych autach, ale nie za bardzo wiem jak

> wujkowi pomóc. Z góry dzięki za jakieś rady i wskazówki.

Jezeli kontrolki gasna a rozrusznik nie kreci to moze byc gdzies zwarcie w obwodzie. lub tulejka prowadzaca rotor rozrusznika sie wyrobila i ten rotor sie w niej blokuje

Napisano

Na 100% tulejki -często sie zacierają.Jeśli ktoś trochę mechanizuje to prosta sprawa wymienić ale radzę wstawić dobrej jakości koszt ok 50zł,

Ja wstawiłem francuskie i jest ok,na polskich 10tyś (rok) przejechałem i wymiana.

Napisano
  • Autor

Przyczyną problemów był skorodowany przewód do rozrusznika. Wymiana na nowy rozwiązała problem. Dzięki dla wszystkich, którzy starali się pomóc ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.