Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima - obieg zamknięty

Featured Replies

Napisano

Witam.

W końcu miałem czas aby sprawdzić swoje przeczucia. Czy normalnym jest, że klima na obiegu zamkniętym dmucha powietrzem o temperaturze około 12C przy 22C na zewnątrz, na obiegu otwartym mam 6C. Mierzone niestety zwykłym termometrem rtęciowym, więc może być margines błędu. Mierzone przy zamkniętych kratkach bocznych. Nawiew na II i bezpośrednio na przód. Tak ma być niewiem.gif Mam wrażenie, że powinno być na odwrót, łatwiej jest obniżyć temperaturę już schłodzonego powietrza...

Napisano

> Witam.

> W końcu miałem czas aby sprawdzić swoje przeczucia. Czy normalnym jest, że klima na obiegu

> zamkniętym dmucha powietrzem o temperaturze około 12C przy 22C na zewnątrz, na obiegu otwartym

> mam 6C. Mierzone niestety zwykłym termometrem rtęciowym, więc może być margines błędu.

> Mierzone przy zamkniętych kratkach bocznych. Nawiew na II i bezpośrednio na przód. Tak ma być

> Mam wrażenie, że powinno być na odwrót, łatwiej jest obniżyć temperaturę już schłodzonego

> powietrza...

Po jakim czasie mierzyłeś te temperatury od uruchomienia klimy? Zmierzyłeś raz, czy kilka razy?

Napisano
  • Autor

Klima działała jakieś 40-50 min. Trasa Tychy-Gliwice. Najpierw pomiar przy otwartym po 20 minutach, wynik 6C. Następnie zamknąłem obieg, zaczęło się robić cieplej w środku, gdzieś po kolejnych 10 minutach od zmiany obiegu zmierzyłem dla wewnętrznego. Niestety tylko po razie. W piątek powtórzę pomiary, jak dostanę termometr elektroniczny z sondą ok.gif

Napisano

> Klima działała jakieś 40-50 min. Trasa Tychy-Gliwice. Najpierw pomiar przy otwartym po 20 minutach,

> wynik 6C. Następnie zamknąłem obieg, zaczęło się robić cieplej w środku, gdzieś po kolejnych

> 10 minutach od zmiany obiegu zmierzyłem dla wewnętrznego. Niestety tylko po razie. W piątek

> powtórzę pomiary, jak dostanę termometr elektroniczny z sondą

Też pomierzę, jak jest u mnie i Ci napiszę popołudniu.

Będę mierzył DS18B20.

Napisano

ale czego to by miala byc usterka?

Ty masz 36,6 i grzejesz te bude, a do tego w sloncu, to moze byc roznie.

IMO chyba nie ma sie czym przejmowac.

ps. a jaka temperature mam w papciach latem, to juz sie boje myslec wink.gif

Napisano
  • Autor

Mam wrażenie, może się mylę, ale klima powinna być bardziej wydajna na zamkniętym obiegu, w końcu ma coraz chłodniejsze powietrze do schłodzenia, jak na otwartym, kiedy zaciąga świeże, gorące powietrze z zewnątrz. Ten fakt mnie dziwi. Dlaczego klima na obiegu wewnętrznym jest mniej wydajna niewiem.gif

Napisano

Być może ma znaczenie to, że na zewnątrz miałeś 22 stopnie. Ciekawe ile miałeś wewnątrz auta, bo jeśli świeciło słońce, to zapewne miałeś w środku dość ciepło. Przed chwilą mierzyłem temp. u siebie w aucie. Wydawało mi się, że nie jest tak gorąco w środku, a jednak było 28 stopni.

Fakt, że wieje na człowieka chłodne powietrze IMHO powoduje, że bylibyśmy skłonni twierdzić, że temp. jest niższa niż jest rzeczywiście.

U mnie zamknięcie obiegu powoduje spadek temperatury powietrza z nawiewu o 0,5 do 1 stopnia, ale pomiary były krótkie. Nie wiem jakby się to na dłuższą metę zachowało. Czujniki miałem podłączone do laptopa, więc nie było jak się tym bawić w czasie jazdy zlosnik.gif

Generalnie zauważyłem, że innych autach też najczęściej jest tak, że zamknięcie obiegu powoduje spadek temp. nawiewanego powietrza w przypadku klimy. Wnioskuję tak m. in. dlatego, że w Civicu VIII gdy masz obieg otwarty i włączysz klimę na AUTO ustawiając niską temperaturę, obieg zamknie się sam. Otwiera się też sam, w zależności od temp. wewnątrz auta. Dlatego sądzę, że zamyka, bo to pomaga schłodzić wnętrze.

Ale elaborat zlosnik.gif

Na koniec ja mam pytanko: klima była włączona w aucie ok. pół godziny, 15 minut auto stało w jednym miejscu z klimą włączoną, odjechałem z tego miejsca a tam.... sucho - nic mu nie leci zlosnik.gif Żadnej wody z parownika. Coś jest nie tak?

Napisano
  • Autor

U mnie też nie wykryłem, którędy woda z skraplacza się udaje na nawierzchnię :/ Pytałem kilku osób, "Speca" od klimy, nikt nic nie wie. Boję się, że idzie w profile :/ Co do klimy, termometr wkładałem w kratki nawiewu. W 10 minut od zamknięcia obiegu, temperatura w kratkach, nie w aucie, wzrosła z 6C do 12C. A powinna chyba spaść, skoro schładzam już schłodzone powietrze :/ Chyba, że wajcha w jakiś sposób ogranicza przepływ powietrza, ale jak niewiem.gif Muszę jeździć na otwartym, aby mieć w aucie chłodno...

Napisano

A wiesz ile miałeś stopni w aucie? W jakimś bardziej neutralnym miejscu, np. na tylnej kanapie.

Dziwnie trochę z tą wodą. Ale może ktoś nam podpowie o co chodzi.

U mnie zamknięcie obiegu sprawia, że nawiew działa "mocniej", tzn. wzrasta prędkość wydmuchiwania powietrza z kratki zlosnik.gif

Napisano

> U mnie zamknięcie obiegu sprawia, że nawiew działa "mocniej", tzn. wzrasta prędkość wydmuchiwania

> powietrza z kratki

no normalne zjawisko nawet po wylaczeniu klimy , jednak jak masz nagrzane wnetrze i zamkniety obieg to troche potrwa zanim schlodzi to powietrze, wiec gdy jedziemy latwiej bedzie schlodzic powietrze z zew. chociazby dlatego ze podczas ruchu będzie chłodniejsze

Napisano

> powietrze z zew. chociazby dlatego ze podczas ruchu będzie chłodniejsze

ja Cie prosze...

wez termometr pokojowy i poloz na stole na 10 minut - sprawdz temp.

a pozniej stoj na srodku pokoju i nim machaj - sprawdz temp.

jak bedziesz bardzo szybko machal, to byc moze termometr pokaze nawet wiecej niz lezac na stole.

zlosnik.gif

Napisano

> no normalne zjawisko nawet po wylaczeniu klimy , jednak jak masz nagrzane wnetrze i zamkniety obieg

> to troche potrwa zanim schlodzi to powietrze, wiec gdy jedziemy latwiej bedzie schlodzic

> powietrze z zew. chociazby dlatego ze podczas ruchu będzie chłodniejsze

No ja się nie zgadzam, że łatwiej będzie schłodzić powietrze z zewnątrz zlosnik.gif

Jak pisałem wyżej - automat w Civicu VIII zamyka obieg po prostu żeby szybciej schłodzić. Nie wiem jak jest w innych automatach, nie znam się wink.gif

Napisano

> No ja się nie zgadzam, że łatwiej będzie schłodzić powietrze z zewnątrz

> Jak pisałem wyżej - automat w Civicu VIII zamyka obieg po prostu żeby szybciej schłodzić. Nie wiem

> jak jest w innych automatach, nie znam się

nie chodzi tylko civica , kazda klima auto zamyka obieg , jednak jak jedziesz normalne powietrze bedzie chlodniejsze i niz chlodzenie ogrzanego z wnetrza , wczoraj patrzylem na sowja klime i zawsze wylaczam obieg zew. przy schladzaniu, jednak slabo chlodzila klima, myslalem ze do nabicia, ale wczoraj jak obieg zostal zew. to lodoweczka z kratek leciala ok.gif

Napisano

> ja Cie prosze...

> wez termometr pokojowy i poloz na stole na 10 minut - sprawdz temp.

> a pozniej stoj na srodku pokoju i nim machaj - sprawdz temp.

> jak bedziesz bardzo szybko machal, to byc moze termometr pokaze nawet wiecej niz lezac na stole.

wystaw reke przy 100km.h to zobaczysz jak chlodzi ... pomijam fakt, ze chlodnica klimy podczas jazdy sie mniej grzeje co wplywa na jej wydajnosc

jezzeli mowimy o postoju to obieg wew. jak najbardziej jest widziany ok.gif

Napisano

> nie chodzi tylko civica , kazda klima auto zamyka obieg , jednak jak jedziesz normalne powietrze

> bedzie chlodniejsze i niz chlodzenie ogrzanego z wnetrza , wczoraj patrzylem na sowja klime i

> zawsze wylaczam obieg zew. przy schladzaniu, jednak slabo chlodzila klima, myslalem ze do

> nabicia, ale wczoraj jak obieg zostal zew. to lodoweczka z kratek leciala

Ok, zgodzę się, że jeśli w aucie masz 40 stopni, a na dworze 25, to zamknięcie obiegu da efekt odwrotny do zamierzonego. Dlatego pytałem Owcena jak ciepło miał wewnątrz auta.

Napisano

> wystaw reke przy 100km.h to zobaczysz jak chlodzi ...

No tu bym się nie zgodził. Temp. jest IMHO bez zmian - natomiast pęd powietrza daje takie wrażenie. Może obrazowo - jak jadę rowerem to się mniej pocę niż jakby szedł pieszo, bo powietrze owiewające moje czoło powoduje wysuszanie skóry zlosnik.gif Ale czy to znaczy, że temp. jest niższa, to już nie byłbym pewien.

Napisano

> No tu bym się nie zgodził. Temp. jest IMHO bez zmian - natomiast pęd powietrza daje takie wrażenie.

> Może obrazowo - jak jadę rowerem to się mniej pocę niż jakby szedł pieszo, bo powietrze

> owiewające moje czoło powoduje wysuszanie skóry Ale czy to znaczy, że temp. jest niższa, to

> już nie byłbym pewien.

to wg Ciebie wentylator np na procku ma za zdanie tylko odprowdzić ciepło, czy też odpowiadać za chłodzenie ?

tak czy siak odbiegamy od tematu takimi wywodami, to nie jest kącik fizyczny, a to że komuś coś się wydaje to inna sprawa ,eot

Napisano

> to wg Ciebie wentylator np na procku ma za zdanie tylko odprowdzić ciepło, czy też odpowiadać za

> chłodzenie ?

Odprowadzenie ciepła powoduje obniżenie temperatury.

Napisano

> Odprowadzenie ciepła powoduje obniżenie temperatury.

oj ciagniesz dalej , posypia sie bany grinser006.gif oczywiscie ze tak ,ale pęd powietrza tzn wchodząc w fizyke to pojęcie "pęd powietrza" nie ma sensu za bardzo aczkolwiek powietrze ma pęd bo ma również masę i nadaną prędkość i trzeba znaleźć zależność pomiędzy promieniowaniem cieplnym, a zaburzeniem ośrodka, jakim jest strumień powietrza generowany przez wentylator. Wchodząc w teorie pęd powietrza ochładza,bo przyspiesza oddawanie ciepła ok.gif

Napisano

Ok, zgadzam się. Chodziło mi o to, że niedługo doszlibyśmy do stwierdzenia, że klima jest zbędna, bo wystarczy się otworzyć okna a pęd powietrza schłodzi wnętrze pojazdu, co jest oczywistym absurdem.

Pozdrowienia smile.gif Nie ciągnę dalej tematu, co zmienia faktu, że u Owcena jakoś to dziwnie IMHO działa. Ponadto, czekamy z Owcenem na podpowiedź czemu mamy sucho pod autami mimo włączonej klimy przez dłuższy czas.

Napisano

Owcen wydumal problem, ktorego nie ma IMHO.

Ty wymysliles do niego teorie z kapelusza... z_lol1.gif

zostaje sprawa skraplacza/osuszacza. gdzie on sie znajduje w PII?

Napisano

> Owcen wydumal problem, ktorego nie ma IMHO.

> Ty wymysliles do niego teorie z kapelusza...

> zostaje sprawa skraplacza/osuszacza. gdzie on sie znajduje w PII?

no niestety nie, skoro mowisz ze powietrze podczas predkosci/ruchu nie obniza temp. (poprzez zwiekszona wymiane ciepla) to czemu podczas jazdy silnik nie gotuje sie jak ma to miejsce podczas postoju? Takze podczas jazdy bez wlaczonej klimy tez masz powietrze chlodniejsze, wiec klima ma latwiejsze zadanie zeby je schlodzic? Czy to co przedstawilem wg Ciebie to teoria z kapelusza?

Napisano

> no niestety nie, skoro mowisz ze powietrze podczas predkosci/ruchu nie obniza temp. (poprzez

> zwiekszona wymiane ciepla)

nic takiego nie napisalem.

BTW, "mieszacze powietrza" nie obnizaja temp, tylko przyspieszaja obnizanie. nie schladzaja.

> Takze podczas jazdy bez wlaczonej klimy tez masz powietrze chlodniejsze

nie masz - tu sie mylisz. nawet mierzac w zly sposob za pomoca termometru pokojowego mozesz to sprawdzic. tylko nie podczas pelnego slonca, bo pojawia sie dodatkowe zaklocenia z powodu nagrzewania przez radiacje i od ogrzewania od karoserii i nagrzanego ukladu wentylacji.

> Czy to co przedstawilem wg Ciebie to teoria z

> kapelusza?

tak, a oto dowod. wez termometr i zmierz temp. powietrza teraz. a potem wsiadz do samochodu i zobacz ile pokarze Ci ten sam termometr wystawiony za okno podczas jazdy.

Napisano

> BTW, "mieszacze powietrza" nie obnizaja temp, tylko przyspieszaja obnizanie. nie schladzaja.

rozpędzone cząsteczki powietrza, tj zaburzenie ośrodka sobie idą i cząsteczki w tym zaburzeniu mają jakaś swoją energię wewnętrzną , cząsteczki zderzają się na maksa z cząsteczkami powietrza istniejącego (tymi ciepłymi) i w momencie zderzeń, przekazują część swojej energii wewnętrznej tym "ciepłym" cząsteczkom , skoro pozbywają się swojej energii wewnętrznej = tracą temperaturę (nie drgają już tak ostro) ,ale lecą dalej bo mają nadany pęd i są chłodniejsze

mówiąc krótko i na temat :

przy wystawionej ręce z samochodu podczas jazdy cząsteczki powietrza bombardują Twoją rękę wystawioną przez szybę więc cząsteczki Twojej ręki, głównie w receptorach czuciowych wytracają swoją energię wewnętrzną po zderzeniach z tymi pędzącymi cząstkami powietrza, a więc zmniejsza się temperatura, czyli schładza

odnośnie klimy w samochodzie :

ale przy zrównanej temp otoczenia i w samochodzie powinno się początkowo robić zimniej, imho to będzie stan nieustalony, i tak czy siak będzie to to dążyło do zrówniania temperatur zimniej przy otwartym obiegu

Napisano

przepływ powietrza schładza - OK, ale przepływające powietrze ma taką samą temperaturę jak stojące!! Tylko jego ruch powoduje, że wydaje Ci sie chłodniej.

Poza tym przy klimie automatycznej zamknięty obieg jest o tyle dobry, że mieli powietrzem o coraz niższej temperaturze, czyli co schodzi za "pierwszym" razem, jest łatwiejsze do schłodzenia za "drugim", bo ma niższą temperaturę fizycznie, a nie udawaną tylko ze względu na jego prędkość.

A i tak najlepiej jest po ruszeniu otworzyć okna, wywietrzyć auto z powietrza o temp wyższej niż otoczenie, zamknąć i dać automatowi robić jego robotę.

Napisano

> rozpędzone cząsteczki powietrza, tj zaburzenie ośrodka sobie idą i cząsteczki w tym zaburzeniu mają

> jakaś swoją energię wewnętrzną , cząsteczki zderzają się na maksa z cząsteczkami powietrza

> istniejącego (tymi ciepłymi) i w momencie zderzeń, przekazują część swojej energii wewnętrznej

> tym "ciepłym" cząsteczkom , skoro pozbywają się swojej energii wewnętrznej = tracą temperaturę

> (nie drgają już tak ostro) ,ale lecą dalej bo mają nadany pęd i są chłodniejsze

stek bzdur niezgodnych z nauczanym w kl. 7mej podstawowki prawem zachowania energii. no.gif

dla mnie EOT. rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Termometr mierzył temperaturę wdmuchiwanego przez kratki powietrza. Niestety, nie sprawdzałem jeszcze jak temperatura rozkłada się po wnętrzu. Najbardziej zależy mi na odpowiedzi, dlaczego włączenie obiegu zamkniętego powoduje podniesienie się o 6C temperatury wdmuchiwanego powietrza....

Napisano
  • Autor

> Owcen wydumal problem, ktorego nie ma IMHO.

Problemu nie stworzyłem. Irytuje mnie nie działanie poprawne klimatyzacji. Skoro wnętrze jest zimne, 30 minut chyba wystarczy do schłodzenia wnętrza, to dlaczego załączenie obiegu wewnętrznego, powoduje nadmuchiwanie do środka cieplejszego powietrza, tak, jakby załączenie wewnętrznego wyłączało klimę. Zrobi się cieplej, zrobię kilka pomiarów, nie tylko nadmuch z kratek, ale i kilka punktów w samochodzie...

Napisano

> Problemu nie stworzyłem. Irytuje mnie nie działanie poprawne klimatyzacji. Skoro wnętrze jest

> zimne, 30 minut chyba wystarczy do schłodzenia wnętrza, to dlaczego załączenie obiegu

> wewnętrznego, powoduje nadmuchiwanie do środka cieplejszego powietrza, tak, jakby załączenie

> wewnętrznego wyłączało klimę. Zrobi się cieplej, zrobię kilka pomiarów, nie tylko nadmuch z

> kratek, ale i kilka punktów w samochodzie...

Ja mam cały czas wątpliwości, czy we wnętrzu auta miałeś na pewno niższą temp. niż na zewnątrz - ja bym proponował to właśnie sprawdzić.

Napisałeś, że na zew. był 22. Pytanie ile miałeś w środku. Czasami jeżdżę autem z klimą automatyczną i po pół godzinie jazdy mam ustawioną temp. na 24 stopnie, bo mniej jest po prostu za zimno. Wszystko to opiera się na subiektywnych odczuciach, więc wydaje się, że konieczne są pomiary temp. zew. i wewnątrz auta.

Napisano
  • Autor

Temperatura wewnątrz auta na pewno niższa niż 22C. Lubie mieć przyjemnie zimno w aucie. 30 min klima pracowała w ustawieniu najniższa temperatura, 2 st. nawiewu. Zrobi się ciepło, zrobię ok.gif kolejne pomiary

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.