Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AG] CDR500 LineIn - da radę

Featured Replies

Napisano

Witam

Niedawno miałem sporo czasu i naszło mnie coby zrobić wejście linowe do CDR 500 ale nie inwazyjne z wierceniem po obudowie radia tylko takie elegancje i żeby można było nim sterować.

Po analizie układu audio okazuje się, że jest jedno nie wykorzystane wejście TEL (co prawda mono ale co to dla chcącego) oraz sterowanie tymże wejściem TEL MUTE. Owo wejście jest na płycie zmostkowane dla potrzeb zestawów głośnomówiących.

Ostatecznie po rozmoskowaniu ( przecięciu ścieżek) wpiąłem się bezpośrednio do układu audio przez kondensatory 2.2 uF a kabelki wpiąłem bezpośrednio do kostki ISO radia do pinów które nie były wykorzystane - wcześniej je oczywiście wlutowałem bo w moim egzemplarzu ich nie było (puste miejsca). Ostatecznie na kostce ISO mam:

- WE Lewy Kanał

- WE Prawy Kanał

- Masa (nie wolno łączyć masy sygnałowej z masą samochodu - bo będzie słychać wszystkie zakłócenia z instalacji samochodowej)

- TEL MUTE załączanie wejścia liniowego (przez masę)

Dorobiłem jeszcze trochę logiki czyli przełącznik którym można dezaktywować wej. liniowe, wejście mini nini jack ze dodatkowymi stykami zwiernymi które aktywują wejście liniowe po włożeniu wtyczki oraz przekaźnik który włącza i wyłącza wejście liniowe oraz samo radio (prze przełączeniu radia w tryb MESSAGE - telefon, radio nie wyłącza się automatycznie, wyłącza się dopiero po dezaktywacji TEL MUTE ! ) po wyjęciu kluczyka.

Dorobiłem jeszcze zasilanie 5V na gnieździe USB do zasilanie MP3 tylko tu mam problem bo mam zwykłą a nie izolowana przetwornice 12V/ 5V i po podłączeniu zasilania słychać zakłócenia ale już namierzyłem odpowiednia przetwornicę izolowana i powinno być ok.

Do grania wykorzystuje MP3 Pentagram'a który fajnie rozmiarami pasuje do wejścia na konsoli.

A tak to wygląda:

283895127-ak_we.jpg

283895127-ak_mid.jpg

283895127-ak_cdr.jpg

Pozdrawiam

post-28776-14352508608455_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Ja mam Delco Elelectronics ale na VDO też da radę.

Pozdrawiam

Napisano

W VDO siedzi TDA7313 sterowany magistralą I2C, ma 3 kanały stereo (wykorzystane są pewnie 2: radio i CD, trzeci jest wolny).

283895754-MWSnap035.jpg

A co jest w Delco? Pozdr.

post-65098-1435250861008_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

W Delco siedzi TDA7342EQ2N przynajmniej tak powiedziało google bo na samym układzie jest co innego, wygląda w środku prawie tak samo. Ten trzeci kanał to właśnie TEL IN, a uaktywniany jest sygnałem TEL MUTE.

283895874-tda.JPG

post-28776-14352508610701_thumb.jpg

Napisano

Znalazłem przepis na ruskim forum vectry podłączenia mp3 do CDR500 Siemens VDO. Podobne rozwiązanie jak dla Delco, prostsze wykonannie, bo scalak w VDO jest w dużej obudowie. Na schemacie poprawiłem błędną numerację pinów na płytce drukowanej...

283897006-cdr500b.jpg

Dla czytających cyrylicę: klik. Post z 01 lipca (ijul) 2009 00:45.

Jeszzce to samo test tu: klik.

Pozdr.

post-65098-14352508615765_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Podobne rozwiązanie

> jak dla Delco, prostsze wykonanie, bo scalak w VDO jest w dużej obudowie.

W Delco też nie było problemu do lutowania wykorzystałem fabryczne otwory (przepusty) na płycie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.