Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskaźniki VDO pytanie do speców

Featured Replies

Napisano

Pytam w imieniu kolegi - chce zamontować takie wskaźniki do 126p.

wskaniki.jpg

Jaki czujnik oleju zastosować do takich wskaźników ?

http://www.rallyshop.pl/index.php?p2788,czujnik-cisnienia-0-5-barow

Pokazał mi że taki by sie nadał ale 260 zł blush.gif , są może jakieś inne tańsze alternatywy żeby to działało ? Robił ktoś takie coś w CC/Sc? smile.gif

Napisano

Też przyłącze się do pytanka, bo dostałem czujnik ciśnienia z poloneza i powinien dobrze wskazywać na tych właśnie VDO z vw/audi

Napisano

Chyba nie, musi być duży taka bulwa grinser006.gif bo ten to pewnie tylko na kontrolkę/żarówkę a nie na wskażnik zegarowy

Napisano

> Chyba nie, musi być duży taka bulwa bo ten to pewnie tylko na kontrolkę/żarówkę a nie na wskażnik

> zegarowy

No właśnie z tą bulwą, oświećcie mnie. Musi być taka duża? Nie ma mniejszych czujników. Bo mam taką, ale mi się nie mieści między silnikiem/chłodnicą/przewodami olejowymi do T/itp. Była by mniejsza było by super.

Napisano
  • Autor

No właśnie kolega mi mówi że musi być taka bulwa bo taki zwykły to tylko na kontrolkę jest frown.gif

Napisano

Pewnie jakaś customowa przejściówka i uciec gdzieś w inne miejsce żeby pasowało spineyes.gif

Napisano

> No właśnie kolega mi mówi że musi być taka bulwa bo taki zwykły to tylko na kontrolkę jest

musi byc bulwa bo taki jest pod wskaznik. Niestety koszt nowego to ok 80zl

Napisano
  • Autor

pokaż gdzie kupić taki żeby pasowało pod te wskaźniki, bo na tej stronie rallyshop 260 frown.gif , kolega będzie wdzięczny na pewno jak za 80 zł da się kupić wink.gif

Napisano

Ja swojego za 5 zeta ze szrotu do poloneza jeszcze nie podłączałem ale nowy właśnie kosztuje ok. 80 zł i najpierw kupiłbym taki używany i zobaczył czy działa a później pchałbym się ewentualnie w nowy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

no ale ten do poloneza jest chyba inny ?

Napisano

> będzie wdzięczny na pewno jak za 80 zł da się kupić

Tutaj jest trochę droższy bo 120 ale jaki mały biglaugh.gif

Napisano

> pokaż gdzie kupić taki żeby pasowało pod te wskaźniki, bo na tej stronie rallyshop 260 , kolega

> będzie wdzięczny na pewno jak za 80 zł da się kupić

rok temu sie pytalem w motoryzacyjnym u mnie

Napisano

> Tutaj jest trochę droższy bo 120 ale jaki mały

Ten pewnie podpasuje ale i tak by trzeba było się upewnić jeszcze przed zakupem.

Napisano

> Ten pewnie podpasuje ale i tak by trzeba było się upewnić jeszcze przed zakupem.

no Lesiu już kiedyś wrzucił foto tej czujki na aucie

283911289-czujnik2.jpg

post-62894-14352508688378_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

a może udało by Ci się znaleźć gdzieś w necie takiś i zarzucić linkiem? zlosnik.gif

Napisano

Ja mam VDO ciśnienia oleju i temp. wody + dedykowane czujniki. Część kupiłem właśnie w RallyShop, część poprzez jakieś okazyjne oferty na allegro.

Ogólnie jest z tym trochę cyrku. Po pierwsze dobrać właściwy gwint (!), potem właściwy zakres, a na koniec jest jeszcze kilka rodzajów wyprowadzeń sygnału z samych bączków - a) masa przez gwint, b) masa niezależnie, c) masa niezależnie + sygnał (poniżej 0.5 bara) na deskę. Nie licząc samych możliwych rodzajów przyłączy smile.gif

Z tego co doczytałem, zakres 0-5 bara mają bączki montowane w niektórych modelach opla. Zamienniki Facet/EPS kosztują już zupełnie znośne pieniądze. Nie mam natomiast pewności czy będzie kompatybilny z VDO.

Można też szukać wśród zamienników lub oryginalnych używek do starszych audi. Ale pozostaje zawsze kwestia właściwego gwintu. Jak ogarnia się temat gwintów lub ma gdzieś w pobliżu ślusarza który to sprytnie dorobi to 99 % kłopotu mniej.

Ja np. zakupiłem tzw. trójnik Simoni Racing z wcześniej cytowanej strony www i ...pupa... żadna z końcówek do Punto nie pasowała. Ale już do alfy z lat 85-90 jak najbardziej.

Ostatecznie:

musisz się zdecydować jakiego gwintu szukasz potem szukasz właściwego bączka. Najpewniej i najwygodniej byłoby oczywiście nówkę z RallyShop zamówić...

Jak by co pytaj. Ze dwa bączki (0-8 i 0-5 bar) mi zostały do testów i ze dwa wskaźniki 0-5 bara kompatybilne z VDO (do łodzi motorowych smile.gif )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.