Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strefa zamieszkania

Featured Replies

Napisano

Mam pewne pytanie odnosnie parkowania w tejze strefie.

Jak wiadomo mozna parkowac w miejscach do tego wyznaczonych.

Moje pytanie moze i głupie ale jak musza byc one wyznaczone? Znakiem postawionym przy danych miejsach czt wystarczy zatoczka?

U mnie na osiedlu jest postawiony od kazdego z wjazdow znak strefa zamieszkania D-40 sa zatoczki na ktorych parkuja samochody i tylko jeden znak D-18 z tabliczka T-29 przy wyznaczonym jednym miejscu. W pozostałych zatoczkach, przed blokami nie ma zadnego znaku o miejscy do parkowania tylko te zatoczki.

Czy w swietle prawa jak kiedys SM sie uprze to przyjedzie i wszystkim wystawi mandaty? Albo jak ktoś zyczliwy zadzwoni po nich? (osoby starsze bez aut)

Napisano

> http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/4E7B4B48

> Tu jest trochę na ten temat.

Dokument który podlinkowałeś, jest bardzo ciekawy, choć nie do końca pasuje do zadanego pytania. wink.gif

> W praktyce zarówno SM jak i policja odsyłają człowieka na bambus gdy tylko usłyszą, że sprawa

> dotyczy strefy zamieszkania.

Zgodnie z dokumentem, który przytoczyłeś, nie mają prawa odmawiać interwencji:

Quote:

Wydaje się także, że zarządcy dróg - nawet jeśli ustanowili strefę zamieszkania na terenie zamkniętym (np. zamknięte osiedla mieszkaniowe) - mają prawo żądać od podmiotów uprawnionych do kontroli ruchu drogowego, w tym zwłaszcza Policji i straży gminnej (miejskiej), podejmowania na takim obszarze działań z zakresu kontroli ruchu drogowego

Dołączam się do pytania autora wątku: Jak powinny być oznaczone miejsca przeznaczone do parkowania w obrębie strefy zamieszkania?

Napisano

> Dokument który podlinkowałeś, jest bardzo ciekawy, choć nie do końca pasuje do zadanego pytania.

> Zgodnie z dokumentem, który przytoczyłeś, nie mają prawa odmawiać interwencji: Quote:

> Wydaje się także, że zarządcy dróg - nawet jeśli ustanowili strefę zamieszkania na terenie

> zamkniętym (np. zamknięte osiedla mieszkaniowe) - mają prawo żądać od podmiotów uprawnionych

> do kontroli ruchu drogowego, w tym zwłaszcza Policji i straży gminnej (miejskiej),

> podejmowania na takim obszarze działań z zakresu kontroli ruchu drogowego

> Dołączam się do pytania autora wątku: Jak powinny być oznaczone miejsca przeznaczone do parkowania

> w obrębie strefy zamieszkania?

nie muszą być oznaczone. Jeśli zatrzymanie pojazdu nie powoduje złamania przepisu który tego zakazuje to można auto zaparkować.

Napisano

> nie muszą być oznaczone. Jeśli zatrzymanie pojazdu nie powoduje złamania przepisu który tego

> zakazuje to można auto zaparkować.

Taki przepis jest w ustawie "Prawo o ruchu drogowym"

Quote:

Art. 49. 2. Zabrania się postoju:

...

4) w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu;

U mnie na osiedlu (ogólnodostępne, nieogrodzone) wyznaczono strefę zamieszkania ale nigdzie nie ma znaków "P", kopert ani żadnych linii. Samochody stoją wzdłuż uliczek, we wszelkich możliwych zatoczkach a czasem też na trawnikach. Czy mam rozumieć, że wszyscy parkujemy tam bezprawnie? niewiem.gifhehe.gif

Napisano

> Taki przepis jest w ustawie "Prawo o ruchu drogowym"

> Quote:

> Art. 49. 2. Zabrania się postoju:

> ...

> 4) w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu;

> U mnie na osiedlu (ogólnodostępne, nieogrodzone) wyznaczono strefę zamieszkania ale nigdzie nie ma

> znaków "P", kopert ani żadnych linii. Samochody stoją wzdłuż uliczek, we wszelkich możliwych

> zatoczkach a czasem też na trawnikach. Czy mam rozumieć, że wszyscy parkujemy tam bezprawnie?

Faktycznie. Zerknałem do mojej mądrej książki i jest w niej zapis że parkowanie w miejscach tylko wyznaczonych. Oznacza to zatem że jeśli nie ma zatok znaków etc. to wszystkie auta wobec powyższego należy ukrać mandatem za szybe zlosnik.gif

qwa co za po....ny kraj sciana.gif wali sie znaki ale o konsekwencji tychże już nikt nie myśli....

potem sie dziwić że SM i policja unika interwencji jak przepis jest nieżyciowy

Napisano

> qwa co za po....ny kraj wali sie znaki ale o konsekwencji tychże już nikt nie myśli....

> potem sie dziwić że SM i policja unika interwencji jak przepis jest nieżyciowy

Witam.

Niestety, w moim bloku (ulica w strefie zamieszkania) mieszka moherowy pracownik sądu

i z godnym podziwu zamiłowaniem nasyłal na nas SM, bo parkowanie samochodów wzdłuż ulicy burzyło jego wizję ładu i porządku publicznego.

Nie muszę dodawać, że sam nie posiada auta i obce jest mu pojęcie braku miejsc parkingowych.

SM przyjeżdżała i owszem, ale wezwania zza szyby anulowała bez zbędnego problemu.

W końcu powtykali nam słupki wzdłuż ulicy i parkowanie się skończyło.

Za to jest bieganie na wyścigi i przestawianie samochodów jak zwolni się jakieś miejsce sciana.gif

Koszt remontu ok. 200m ulicy = 380.000zł, za to miejsc parkingowych mniej, niż przed remontem screwy.gif

Ot, taka nasza szara rzeczywistość

Napisano

No to kącikowe mądre głowy powiedzcie czy auta tu są dobrze zaparkowane zeby.GIF

Jakieś 2 lata temu spółdzielnia zafundowała Nam oznakowanie terenu osiedla... i oto wyniki zlosnik.gif

Wszystko jest w strefie zamieszkania.

znaki001.jpg

zdjcie173j.jpg

znaki002.jpg

znaki003.jpg

Pozdrawiam

PS. Do dnia dzisiejszego nic sie nie zmieniło. A żeby było lepiej jeszcze akcje powtórzyli w pozostałej części miasta i tam też (jak mi się wydaje) są takie babole.

PS2. Aha byłbym zapomniał. Obecnie zrobili zatoki do parkowania bez wyznaczonych płytami miejsc.

Napisano

> No to kącikowe mądre głowy powiedzcie czy auta tu są dobrze zaparkowane

> Jakieś 2 lata temu spółdzielnia zafundowała Nam oznakowanie terenu osiedla... i oto wyniki

> Wszystko jest w strefie zamieszkania.

> Pozdrawiam

> PS. Do dnia dzisiejszego nic sie nie zmieniło. A żeby było lepiej jeszcze akcje powtórzyli w

> pozostałej części miasta i tam też (jak mi się wydaje) są takie babole.

> PS2. Aha byłbym zapomniał. Obecnie zrobili zatoki do parkowania bez wyznaczonych płytami miejsc.

wg tabliczek T-30f parkowanie ma sie odbywać na.... jezdni prostopadle do krawężnika. W tym wypadku wystarczy zmienić tabliczki na T-30b o takie:

t-30b.gif

i gra muzyka ok.gif

Napisano

> wg tabliczek T-30f parkowanie ma sie odbywać na.... jezdni prostopadle do krawężnika. W tym wypadku

> wystarczy zmienić tabliczki na T-30b o takie:

> i gra muzyka

Ja to wiem....

Tylko wytłumacz to mądrym głowom ze spółdzielni...

I dlaczego ja mam dwa razy płacic za ich błedy?

Napisano

> Ja to wiem....

> Tylko wytłumacz to mądrym głowom ze spółdzielni...

> I dlaczego ja mam dwa razy płacic za ich błedy?

Dziennik Ustaw nr 220

rys. 5.2.18.3 i rys. 5.2.18.7

tam jest napisane że czarne to jezdnia a białe to chodnik i reszty niech sie sami domyślą zlosnik.gif

Napisano

> nie muszą być oznaczone. ...

Kiedyś trafiłem na informacje na ten temat. Niestety nie potrafię ich powtórnie odnaleźć.

Z tego co pamiętam miejsca parkingowe w strefie zamieszkania powinny być wyznaczone żółtymi liniami. Na temat dodatkowego oznakowania pionowego chyba tam nic nie było.

Napisano

> Kiedyś trafiłem na informacje na ten temat. Niestety nie potrafię ich powtórnie odnaleźć.

> Z tego co pamiętam miejsca parkingowe w strefie zamieszkania powinny być wyznaczone żółtymi

> liniami. Na temat dodatkowego oznakowania pionowego chyba tam nic nie było.

już napisałem niżej że odnalazłem info o znakowaniu strefy zamieszkania. Ustawa mówi tylko o potrzebie oznakowania miejsc do parkowania zatem wystarczą jedynie znaki pionowe. Natomiast żółte oznakowania poziome w Polsce stosuje się jako oznakowanie tymczasowe

Napisano

> Ja to wiem....

> Tylko wytłumacz to mądrym głowom ze spółdzielni...

> I dlaczego ja mam dwa razy płacic za ich błedy?

facepalm.gif ale don't panic.gif niech postawią te znaki po przeciwnych stronach jezdni i bedzie "w miare" pasowało hehe.gifrotfl.gif

Napisano

U mnie jest dokładnie to samo. Jest strefa zamieszkania i każdy parkuje jak chce. Nic nie jest oznaczone. To jest Polska. Nie musi być poprawnie jak być powinno zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.