Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierścienie, czy coś grubszego?

Featured Replies

Napisano

Rozebrałem silnik (zostawiający już siwą chmurę za samochodem).

Wg. książki dopuszczalny luz tłoków w cylindrze to 0.03-0.05mm.

U mnie w poszczególnych cylindrach luz wynosi 0.30mm, 0.35mm, 0.25mm, 0.30mm.

Nie wiem czy mierzyłem to zgodnie ze sztuką, ale po prostu daje się, za pomocą palca, poruszać tłokiem na boki w jego GMP, a luz zmierzyłem szczelinomierzem.

W każdym razie wygląda że pierścienie to ja chyba znajdę w misce olejowej wink.gif

Zastanawiające jest tylko to, że na wszystkich tłokach luz jest bardzo podobny, a gdyby zmieliło pierścień, to raczej w jednym z cylindrów, a nie wszystkich.

Czy jeżeli u góry cylindrów nie ma progu, to to będzie wymagało tylko wymiany pierścieni, czy przy takim ludzie zostaje tylko przejście na nadwymiarowe tłoki (w praktyce chyba lepiej szukać nowego silnika)?

Co i jak jeszcze pomierzyć żeby się upewnić czy warto ten silnik jeszcze ruszać, czy już szukać nowego?

Napisano

> Rozebrałem silnik (zostawiający już siwą chmurę za samochodem).

> Wg. książki dopuszczalny luz tłoków w cylindrze to 0.03-0.05mm.

> U mnie w poszczególnych cylindrach luz wynosi 0.30mm, 0.35mm, 0.25mm, 0.30mm.

> Nie wiem czy mierzyłem to zgodnie ze sztuką, ale po prostu daje się, za pomocą palca, poruszać

> tłokiem na boki w jego GMP, a luz zmierzyłem szczelinomierzem.

> W każdym razie wygląda że pierścienie to ja chyba znajdę w misce olejowej

> Zastanawiające jest tylko to, że na wszystkich tłokach luz jest bardzo podobny, a gdyby zmieliło

> pierścień, to raczej w jednym z cylindrów, a nie wszystkich.

> Czy jeżeli u góry cylindrów nie ma progu, to to będzie wymagało tylko wymiany pierścieni, czy przy

> takim ludzie zostaje tylko przejście na nadwymiarowe tłoki (w praktyce chyba lepiej szukać

> nowego silnika)?

> Co i jak jeszcze pomierzyć żeby się upewnić czy warto ten silnik jeszcze ruszać, czy już szukać

> nowego?

wnioskując z takich pomiarów i biorąc pod uwagę średnicę tłoka 70,8 mm + 0.3 mm luzu musiał byś włożyć 71,1 mm tłok (71,2 mm chyba ostatni szlif tłoki są)

teoretycznie się da zrobić ale praktycznie taniej chyba kupić zdrowy silnik

przy rozwiercie daje się 3 setki do średnicy tłoka, ale głowy nie dam bo mogłem pomylić z 3 dychami, ale to by wskazywało 0,03 czyli 3 setki

Napisano
  • Autor

> wnioskując z takich pomiarów i biorąc pod uwagę średnicę tłoka 70,8 mm + 0.3 mm luzu musiał byś

> włożyć 71,1 mm tłok (71,2 mm chyba ostatni szlif tłoki są)

> teoretycznie się da zrobić ale praktycznie taniej chyba kupić zdrowy silnik

> przy rozwiercie daje się 3 setki do średnicy tłoka, ale głowy nie dam bo mogłem pomylić z 3

> dychami, ale to by wskazywało 0,03 czyli 3 setki

> wnioskując z takich pomiarów i biorąc pod uwagę średnicę tłoka 70,8 mm + 0.3 mm luzu musiał byś

> włożyć 71,1 mm tłok (71,2 mm chyba ostatni szlif tłoki są)

> teoretycznie się da zrobić ale praktycznie taniej chyba kupić zdrowy silnik

> przy rozwiercie daje się 3 setki do średnicy tłoka, ale głowy nie dam bo mogłem pomylić z 3

> dychami, ale to by wskazywało 0,03 czyli 3 setki

Zmierzyłem średnicę tłoka i mierzona wzdłuż bloku wynosi 70,80mm, a w poprzek 0,14-0,20mm więcej

Pomiary suwmiarką, noniusz 0,02mm, starałem się dokładnie, wyniki były powtarzalne.

No więc widać że się cylinder zrobił na jajo, znacznie przekraczające tolerancję 0,035-0,05mm (w zależności od źródła).

Więc wychodzi na to, że luz tłoka w cylindrze spowodowany jest prawdopodobnie przez zużyte pierścienie (bo wzdłuż bloku również jest luz), ale to z kolei wyrobiło cylinder owalnie.

Teraz pytanie do kogoś z praktyką, czy przy takiej owalizacji:

- tylko szlif i nadwymiarowe tłoki (czyli w praktyce pewnie nowy silnik)

- warto zaryzykować samą wymianę pierścieni i liczyć że się jakoś dotrze

- spokojnie można wymienić pierścienie i jeździć.

Silnik jest w rajdówce, przebiegi więc niewielkie ale burzliwe.

Jakieś tam zużycie oleju jest dopuszczalne.

Generalnie to nie jest apteka, chodzi o to żeby jeździło, nie dymiło i się nie rozpadło.

Napisano
  • Autor

> Zmierzyłem średnicę tłoka i mierzona wzdłuż bloku wynosi 70,80mm, a w poprzek 0,14-0,20mm więcej

> Pomiary suwmiarką, noniusz 0,02mm, starałem się dokładnie, wyniki były powtarzalne.

> No więc widać że się cylinder zrobił na jajo, znacznie przekraczające tolerancję 0,035-0,05mm (w

> zależności od źródła).

Mierzyłem cylinder, a pisałem tłok...

W ogóle to te pomiary coś mi grubo nie takie wyszły, bo z jakimś błędem systematycznym wynikającym zapewne z problemów z wepchnięciem suwmiarki na miejsce przy pomiarach w poprzek bloku.

Bo dziś wyciągnąłem silnik z samochodu i jednak z tym owalem nie jest tak źle jak pisałem.

Wyciągnę najpierw tłoki i pomierzę dokładnie całe cylindry.

Napisano

cylindry pomierz "średnicówką" jak nie masz pożycz z jakiegoś warsztatu mierzy się w 3 miejscach góra środek i dół jak wyniki wyjdą poza skalą to do szlifu + nowe tłoki i pierścienie

Napisano
  • Autor

> cylindry pomierz "średnicówką" jak nie masz pożycz z jakiegoś warsztatu mierzy się w 3 miejscach

> góra środek i dół jak wyniki wyjdą poza skalą to do szlifu + nowe tłoki i pierścienie

Pomierzyłem średnicówką i jednak jest wszystko ok.

Odchyłki nie przekraczają 1/3 tolerancji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.