Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlugo kreci

Featured Replies

Napisano

Witam,

pierwszy problem z zonina Brava, to dlugie krecenie rozrusznikiem, az z bolami odpali. Bravka, to model rocznikowy 1996 z silnikiem 1.6 chyba 90KM. Tzw. marchewa (czujnik cisnienia paliwa? Co to wlasciwie jest?) zapala sie po przekreceniu kluczyka i gasnie po paru sekundach. Nie jestem pewien co do pompy - zapalalem tak dopiero pare razy i wydaje mi sie, ze jej nie slysze. Glosna jest wewnatrz samochodu? Jak juz odpali, to jedzie bez problemu. Jak zgasze i nawet po pol godzinie odpalam - tez daje rade. Dopiero jak dluzej postoi, to znow ma problem.

Nieszczelnosc w ukladzie paliwowym? Filtr paliwa? Pompa? Regulator cisnienia? Wtryski zapchane (auto ma LPG)? Paliwo (byla rezerwa, dotankowalem 15l) stare? Swiece? Cewka?

Jak i co moge sprawdzic sam, poza wymiana filtra paliwa? Gdzie mozna sprawdzic i za ile cisnienie paliwa na pompie?

Zona cisnie, bo chce juz jezdzic, a nie chce miec gdzies po drodze problemow z odpaleniem.

Napisano

> Witam,

> pierwszy problem z zonina Brava, to dlugie krecenie rozrusznikiem, az z bolami odpali. Bravka, to

> Tzw. marchewa (czujnik cisnienia paliwa? Co

> to wlasciwie jest?) zapala sie po przekreceniu kluczyka i gasnie po paru sekundach.

To kontrolka wtrysku. Objaw jak najbardziej prawidłowy. Gorzej, jak nie zgaśnie.

> Nie jestem pewien co do pompy - zapalalem tak dopiero pare razy i wydaje mi sie, ze jej nie slysze.

> Glosna jest wewnatrz samochodu?

Powinno być słychać wyraźne buczenie z tyłu, przez ok 1 sekundy. Spróbuj się wsłuchać. Ale skoro udaje Ci się odpalić auto (zakładam, że odpalasz na benzynie) to powinna działać.

Jak juz odpali, to jedzie bez problemu. Jak zgasze i nawet po

> pol godzinie odpalam - tez daje rade. Dopiero jak dluzej postoi, to znow ma problem.

> Nieszczelnosc w ukladzie paliwowym? Filtr paliwa? Pompa? Regulator cisnienia? Wtryski zapchane

> (auto ma LPG)? Paliwo (byla rezerwa, dotankowalem 15l) stare? Swiece? Cewka?

> Jak i co moge sprawdzic sam, poza wymiana filtra paliwa? Gdzie mozna sprawdzic i za ile cisnienie

> paliwa na pompie?

> Zona cisnie, bo chce juz jezdzic, a nie chce miec gdzies po drodze problemow z odpaleniem.

Ja bym postawił na układ wysokiego napięcia (kable, świece, tudzież cewka). Może Koledzy coś innego Wymyślą.

Napisano
  • Autor

> To kontrolka wtrysku. Objaw jak najbardziej prawidłowy. Gorzej, jak nie zgaśnie.

Co to oznacza wtedy?

> Powinno być słychać wyraźne buczenie z tyłu, przez ok 1 sekundy. Spróbuj się wsłuchać. Ale skoro

Poslucham przy najblizszej okazji.

> Ja bym postawił na układ wysokiego napięcia (kable, świece, tudzież cewka).

Ok, swiece moge sobie sprawdzic - czy nie sa wypalone, uwalone sadza - przeczyscic, sprawdzic przerwe (jaka powinna byc?). Ale jak sprawdzic swiece i cewke bez wymiany na nowe?

p.s. Brava ma zalozony gaz

Napisano

> Co to oznacza wtedy?

W zasadzie wszystko, najlepiej pójść na jakiś examiner.

> p.s. Brava ma zalozony gaz

Moja też. I też czasem dłużej kręci, ale na ciepłym.

Napisano
  • Autor

Wyglada na to, ze wymiana swiec pomogla zdecydowanie. Cos tam jeszcze pomarudzi, ale juz po odpaleniu. Stawiam na filtr paliwa.

Napisano
  • Autor

> Wyglada na to, ze wymiana swiec pomogla zdecydowanie. Cos tam jeszcze pomarudzi, ale juz po

> odpaleniu. Stawiam na filtr paliwa.

No niestety nie do konca. Dzis rano znow musialem trzy razy probowac. Ostatnia szansa przed wymiana pompy, to filtr paliwa.

Napisano
  • Autor

> No niestety nie do konca. Dzis rano znow musialem trzy razy probowac. Ostatnia szansa przed

> wymiana pompy, to filtr paliwa.

Pompa jednak, a teraz szukam zamiennika:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=283940837

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Pompa jednak

A jednak chyba nie. Wymienilem pompe i nadal to samo. Co prawda jest mozliwe, ze druga pompa jest taka sama, ale malo prawdopodobne. Filtr wymieniony, paliwo zatankowane nowe, pompa nowa - co i jak jeszcze mozna zdiagnozowac?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.