Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napięcia

Featured Replies

Napisano

Czy koledzy posiadający 1.6 oraz FES mogliby się podzielić napięciami aku i altka (z wyłączonymi odbiornikami prądu typu nawiew, radio itp)? Niemal ciągle mam alternator failure, wkurzać mnie już to zaczyna. Aku ma rok, przed odpaleniem FES pokazuje 12,1 a po odpaleniu 14,1. Dla mnie te wartości są ok, ale może się mylę?

Napisano

Nie marudź tylko weź do łapki miernik i zmierz.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie marudź tylko weź do łapki miernik i zmierz.

> Pozdrawiam BAS

Miernik się chwilowo przeniósł na lepszy świat. FES raczej wie co mówi, chcę tylko porównać wyniki.

Napisano

> Miernik się chwilowo przeniósł na lepszy świat. FES raczej wie co mówi, chcę tylko porównać wyniki.

Zarówno FES jak i Examiner zaniżają wartość napięcia.

Najtańszy miernik w markecie kosztuje 10zł(wiem bo regularnie kupuję jak padają mi kable).

Co do napięć to norma mówi, że napięcie przy pracującym silniku niezależnie od obciążenia ma być nie mniejsze niż 13,8V a nie większe niż 14,4V.

Sprawny i naładowany akumulator ma mieć po nocy 12,7V, po jeździe z oczywistych względów będzie miał więcej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Mi przy pełnym obciążeniu miernik powiedział 13,7 ( klima, ogrzewanie szyby, światła). Mierzyli mi kolesie w Fiacie i powiedzieli, że jest ok

Napisano

> Mi przy pełnym obciążeniu miernik powiedział 13,7 ( klima, ogrzewanie szyby, światła). Mierzyli mi

> kolesie w Fiacie i powiedzieli, że jest ok

Bo oni tak zawsze mówią.

Ostatnio oddali(dostali z zielonym, ale robili testy) mi auto z czarnym "oczkiem" czyli porządnie rozładowany akumulator, wytłumaczono mi, że mam się nie przejmować tym bo na testerze wyszło OK.

Oczywiście po powrocie do domu akumulator spędził weekend pod prostownikiem, naładował się do 100%(mam aerometr), jest zielono oczko i wszystko jest ok.

Zielone "oczko" robi się czarne(piłeczka tonie) jak poziom naładowania spadnie poniżej ~50% pojemności.

Oczywiście była to bzdura, że mam tak jeździć bo jazda z niedoładowanym akumulatorem powoduje jego zasiarczanie...

Jak masz 13,7V to naładuj porządnie akumulator i obserwuj.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Co do napięć to norma mówi, że napięcie przy pracującym silniku niezależnie od obciążenia ma być

> nie mniejsze niż 13,8V a nie większe niż 14,4V.

> Sprawny i naładowany akumulator ma mieć po nocy 12,7V, po jeździe z oczywistych względów będzie

> miał więcej.

Podepne się bo od niedzieli też mam problem z chyba akumulatorem.

Czy w/w wartości napięcia są dla wszystkich modeli takie same a w szczególności chodzi mi o silnik 1,2. Od soboty przy porannym odpaleniu komp zaczął pokazywać błedy abs i asr ale po chwili pracy po ponownym odpaleniu było już chek ok. Lecz dzisiaj wogóle już nie zakręcił. Po chwilowym ladowaniu dużym prądem zapalił. Pomiar ładowania marketowym miernikiem pokazał od 14,2 na luzie do 13,7 z pełnym obciążeniem łącznie z wentylatorem chlodnicy i klimą. Aku w spoczynku ma ok 12v a po chwili po włączeniu radia lub świateł spada do 11v, a w momeńcie zapłonu spada do 9v.

Czy te symptomy oznaczają koniec aku czy szukać gdzieś indziej. Nadmienie że komunikat alternator fail pojawił się raz podczas prób odpalenia i za sekunde zgasł i więcej się nie pojawił.

Dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

Napisano

> Czy w/w wartości napięcia są dla wszystkich modeli takie same

Te wartości są normą dla wszystkich samochodów z 12V instalacją bez względu na silnik, model czy markę.

> spoczynku ma ok 12v a po chwili po włączeniu radia lub świateł spada do 11v, a w momeńcie

> zapłonu spada do 9v.

Sprawdź poziom elektrolitu ewentualne braki uzupełnij wodą demineralizowaną, następnie ładowanie prostownikiem przez 72h z otwartymi korkami w akumulatorze aż do momentu jak napięcie mierzone przy podpiętym prostowniku będzie pomiędzy 16,2V a 16,4V.

Akumulator ładujemy odłączony od samochodu.

Powyższe tyczy się typowych akumulatorów samochodowych, w których da się otworzyć cele.

W przypadku akumulatorów hermetycznie zamkniętych należy stosować prostownik z ograniczeniem napięcia, wtedy niestety nie da się w prosty sposób stwierdzić miernikiem czy się naładował bo prostownik dba, żeby napięcie nie było wyższe niż 14,5V.

Nie zdziw się, że po ponownym podpięciu naładowanego akumulatora stilo sypnie fajlurami dot. ASR/ESP, jest to normalne, błędy same znikną po przejechaniu kilku metrów.

> Czy te symptomy oznaczają koniec aku czy szukać gdzieś indziej.

Najpierw porządnie naładuj akumulator i obserwuj.

Generalnie przy tej ilości odbiorników, które masz w każdym współczesnym samochodzie, przy jeździe głównie po mieście możesz zapomnieć, że akumulator zawsze będzie naładowany.

Raz na pół roku niestety trzeba sprawdzić stan akumulatora i go doładować.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Generalnie przy tej ilości odbiorników, które masz w każdym współczesnym samochodzie, przy jeździe

> głównie po mieście możesz zapomnieć, że akumulator zawsze będzie naładowany.

Ok. Sobotnie ciężkie zapalenie mogło być po tym jak autko stało nie odpalane ponad tydzień ale w sobote jak i poniedziałek zrobiłem trase ok. 100km po 50 w każdą strone i to raczej trasa nie miasto.

Powinien się troche doładować czy nie.

Napisano

> Czy koledzy posiadający 1.6 oraz FES mogliby się podzielić napięciami aku i altka (z wyłączonymi

> odbiornikami prądu typu nawiew, radio itp)? Niemal ciągle mam alternator failure, wkurzać mnie

> już to zaczyna. Aku ma rok, przed odpaleniem FES pokazuje 12,1 a po odpaleniu 14,1. Dla mnie

> te wartości są ok, ale może się mylę?

Napięcie znamionowe w instalacji samochodowej 12V ma wynosić 14,2V +/- 0,4V czyli w praktyce od 13,8-14,6V.

Zwykle najczęsciej jest ono między 13,8V a 14,2V.

I jest to prawidłowe w naszej strefie klimatycznej.

Napięcie to nie powinno sie zmieniać o więcej niz 0,2V (spadki napięć na przewodach) po właczeniu dużych odbiorników pradu, czyli światła mijania, ogrzewanie szyby, etc.

Naładowany w 100% akumulator w stanie jałowym (po wyjęciu z auta bez podłaczonych prostownikow, odbiornikow) ma mieć 12,8V. Niższe wartości źle o nim świadczą.

Rada praktyczna: przy zakupie akumulatora zawsze należy mieć ze sobą miernik uniwesalny (chocby taki z tesco za 9zl) i zmierzyc napiecie akumulatora, ktory chcemy kupic. Ma ono wynosic conajmniej 12,8V. Takie napięcie świadczy to o tym że: akumulator jest zalany prawidłowym elektrolitem (1,28g/cm^3) oraz ze jest naładowany w 100% i niezasiarczony długim składowaniem. Ja osobiście zawsze wybieram akumulator który ma najwyższe napięcie w stanie jałowym.

Pozdrawiam!

Napisano

> Powinien się troche doładować czy nie.

Sprawdź gęstość elektrolitu i będziesz miał jasność. IMO podłącz pod prostownik.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Sprawdź gęstość elektrolitu i będziesz miał jasność. IMO podłącz pod prostownik.

Nie napisał ile ma lat, jak 5-6 to niech idzie do sklepu po nowy, bo staremu już nic nie pomoże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.