Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F 1.6 - skrzynia biegow z vectry 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam. Szybkie pytanie. Czy ta skrzynia z Vectry 1.6 92r podejdzie do astry c16nz 92r? Nie wiem przy jakim 1.6 byla ta skrzynia, ma z dolu ,,okno:" tak jak moja, ale nie wiem czy moze sa jeszcze jakies roznice Mam F13 i ta skrzynia tez F13?

Z mojej skrzyni wewnatrz zostala tylko sieczka.....

Czy ktos potrafi mi na to odpowiedziec? lub ewentualnie zasugerowac sie zdjeciem?

283923953-1078340354.jpeg

post-118493-14352508762009_thumb.jpeg

Napisano

podejść podejdzie ok.gif

różnica może być (ale nie musi) w wartości PG i/lub przełożeń poszczególnych

biegów... wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki za info, ja na mojej skrzyni jeszcze zrobilem prawie 3 tys km, nie mialem czasu aby wymienic, naprawic gdyz nie zjechalem do Polski, dopiero zakonczylem trase serwisowa w Belgii i tu odwiedzilem znajomego mechanika. Skrzynia jest zajechana totalnie, z oleju zrobil sie ,,metalowy majonez" jak na korku z magnesem...

Jutro ta skrzynia z Polski wyjedzie do mnie do Belgii i w sobote wyjade do Polski. Tutaj skrzynia kosztuje 250-300 euro.. angryfire.gif

Napisano

>Tutaj skrzynia kosztuje 250-300 euro..

O fak...czterokrotnie drozsza... facepalm.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wymiana 250 do 350 euro, a ze bede wymienial u znajomego w warsztacie to w zamian 3 butelki polskiej wodki, za udostepnienie warsztatu po 18 cool.gif

Napisano

> Wymiana 250 do 350 euro, a ze bede wymienial u znajomego w warsztacie to w zamian 3 butelki

> polskiej wodki, za udostepnienie warsztatu po 18

Ceny, coz...przystepne... spineyes.gif, a roboty na 2 godziny...Tez chcialbym tak zarabiac...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jeszcze we Francji zalalem zwyklym olejem silnikowym skrzynie, aby dokulac do tej Belgii. Juz przed Bruksela musialem jechac mniej niz 100kmh oslabiony.gif

Skrzynie ta kupilem za 70zl z 14dniowa gwarancja plus 50zl dla busiarza, ktory jedzie przez Antwerpie. Auto po przebiegu 193tys km uderzone w tyl, skrzynia niby pracowala cicho i biegi wcodzily bezproblemowo.

Taki maly offtop:

przyklad: polak pracuje u turka w warsztacie samochodowym, oglasza sie na portalach za ma warsztat i naprawia auta, przyjmuje w godzinach wieczornych, oczywiscie sami polacy. Przykladowo zamiast 120 bierze 80 euro, jak jest juz warsztat zamkniety. 60 euro bierze dla siebie a 20 oddaje dla swojego szefa turka. Trzeba czekac w kolejce aby zrobic auto...

Sa tez polskie warsztaty np w Holandii www.cartechsupport.nl, poczatkowo planowalem tam wymienic ale przypomnialem o koledze, ktory ma warsztat w Antwerpii.

Napisano

Jeśli będzie taka możliwość, to ja bardzo chętnie przygarnę fotki z sekcji food.gif

Napisano
  • Autor

Mam zdjecia, ale tutaj nie mam kabla do aparatu aby zgrac fotki. Jak bede w Polsce to owszem, przesle.

Napisano

> Jeśli będzie taka możliwość, to ja bardzo chętnie przygarnę fotki z sekcji

Ja tez smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ja tez

> Pozdrawiam

Tak myslalem, ze tez bedziesz chcial. wink.gifok.gif

Napisano

> przyklad: polak pracuje u turka...

ech, do czego to doszło... sciana.gif

wybaczcie ot...

Napisano

>Skrzynia jest zajechana totalnie, z oleju zrobil sie

> ,,metalowy majonez" jak na korku z magnesem...

Dzisiaj badalismy AF GSI C20XE na okolicznosc lomotow dobiegajacych ze skrzyni biegow...Badanie przeszlo nasze oczekiwania, ale potwierdzilo domysly...

Fotek nie mam, beda w tym tygodniu, ale do rzeczy. Olej (jesli moge go tak jeszcze nazwac) powinien miec barwe co najwyzej brunatna, a do zludzenia przypominal lakier metalic w kolorze mojego wozu (szary metalic), pierwszy raz widzialem cos rownie fascynujacego. Widok byl tak niesamowity, ze zostawilem spora probke w celu udokumentowania zjawiska. Po zdjeciu pokrywy mechanizmu roznicowego ukazal sie ow mechanizm, niestety mocno niekompletny. Satelity zostaly doslownie zmielone (nie wylamane, jak to powszechnie w skrzyniach F18 sie dzieje...), zeby poobrabiane na gladko, mechanizm doslownie poszedl w rozsypke...

Skrzynia F16...coz, efekt bardzo brutalnego traktowania...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Tak jak u mnie, ale czy to ostre traktowanie...

Czesto jazda 140-160kmh przez dluzszy czas co dla skrzyni z duzym przebiegiem jest juz dosyc meczace. U mnie olej mial konsystencje majonezu ze wzgledu na zawartosc opilkow

Napisano

> O fak...czterokrotnie drozsza...

> Pozdrawiam

pomysl, ze euro to zlotowka i jest juz normalnie zeby.GIF

Napisano

> Skrzynia F16...

wcale się nie dziwię że się rozsypała....

kto to widział F16 z c20xe... icon_eek.gif

Napisano

> wcale się nie dziwię że się rozsypała....

> kto to widział F16 z c20xe...

F18 padla by jeszcze szybciej niz F16...Jaka wlasciwie powinna tam byc, bo nie moge na szybko odnalezc wlasciwych informacji...Moze odpale EPC...

AF GSI z 93 roku.

Pozdrawiam

Napisano

> Jaka wlasciwie powinna tam byc

w GSi powinna być F20...

P.S. moja F16 trzyma się całkiem nieźle ale to nie ten motor hehe.gifhehe.gif

Napisano

> w GSi powinna być F20...

> P.S. moja F16 trzyma się całkiem nieźle ale to nie ten motor

Tak wlasnie sie domyslalem, bo nie zdarzylem sprawdzic, na moim kompie EPC dziala sezonowo, czyli jak chce...

Przy C20NE skrzynie F16 nie stwarzaly problemow, nawet montowalismy takowe do VB z X20XEV (po zamontowaniu nie bylo istotnych roznic podczas jazdy), bo byly zdecydowanie tansze niz F18 (co dla wlasciciela wozu bylo najwazniejsze: F16 kosztowala ok 400 PLN, F18 ok 800 PLN...), w ktorych notorycznie padaja satelity mechanizmu roznicowego...

Pozdrawiam

Napisano

bo F16 to takie "mocniejsze" F13 i tak jak silniki z którymi te skrzynie były montowane (nz-ty) są nie do zabicia...

proste, tanie i niezawodne... wink.gif

Napisano
  • Autor

> bo F16 to takie "mocniejsze" F13 i tak jak silniki z którymi te skrzynie były montowane (nz-ty) są

> nie do zabicia...

> proste, tanie i niezawodne...

Moja nie wytrzymala. grinser006.gif

Jutro skrzynia wyrusze do mnie z Polski, tylko zamontowac i wracac. smile.gif

Napisano

> proste, tanie i niezawodne...

Wot, tiechnika ok.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Moja nie wytrzymala.

> Jutro skrzynia wyrusze do mnie z Polski, tylko zamontowac i wracac.

Bo woz Twoj ma juz przebieg ponadnormatywny, wykraczajacy poza unijne standardy...

A na marginesie, myslalem o tym przypadku wczoraj i wykombinowalem, ze wymiana oleju, napiszmy, co 70 kkm przy przebiegach typowo autostradowych moglaby jej zywot przedluzyc...

Jeno pogratulowac, ze tyle przejechal, a jezdzic bedzie ok.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jeno pogratulowac, ze tyle przejechal, a jezdzic bedzie

> Pozdrawiam

Ze skrzynia zostanie mi dostarczony takze olej, nie pamietam juz ile go tam sie wlewalo a zmienialem ten olej. Trzy litry powinno wystarczec? jak dobrze pamietam cos okolo 2, mierzac przez ten korek z boku skrzyni. hmm.gif

W sierpniu pierwsze miesto do ktorego jade to Aveiro w Portugalii, wczesniej oczywiscie przeglad musze zrobic u siebie w warsztacie. wink.gif

Napisano

> Moja nie wytrzymala.

sensei już odpisał w temacie ale ja i tak dodam od siebie:

to nie wina skrzyni tylko jej "obsługantów"... zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Trzy litry powinno wystarczec? jak dobrze pamietam cos okolo 2, mierzac

> przez ten korek z boku skrzyni.

Jak skrzynia do 1.6, to 1,6 l oleju spineyes.gif

A tak po prawdzie, to do F13 wchodzi wlasnie 1,6 l oleju.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czyli nie za malo, w zapasie bede mial. wink.gif

Koncepcja wymiany oleju co 70tys km w skrzyni, napewno jest dobra. ok.gif

Napisano

> Dzisiaj badalismy AF GSI C20XE na okolicznosc lomotow dobiegajacych ze skrzyni biegow...Badanie

> przeszlo nasze oczekiwania, ale potwierdzilo domysly...

> Fotek nie mam, beda w tym tygodniu,

Fotka pierwsza, ktora podeslal mi kumpel, bo akurat owa popelnil telefonem (ja posiadam staroswiecki aparat telefoniczny i taki ma byc...)...

To co znajduje sie w misce w dolnej partii zdjecia, to "olej" spuszczony ze skrzyni...

283938483-olejwskrzyni.jpg

Pozdrawiam

post-94197-14352508801159_thumb.jpg

Napisano

> Oj, niecodzienny kolor

> Chcę więcej

Bedziesz widzial wiecej, skrzynia juz rozstala sie z samochodem, jak znajde jutro czas, to wyjme zmielony mechanizm roznicowy...

Kolor "oleju" zaprawde zacny...co ciekawe, kola zebate walka glownego i posredniego sa nienaruszone. jako ze mechanizm roznicowy juz widzialem, przy skrzyni zamontowanej na samochodzie, dzisiaj jednak owa zdemontowalismy i "rzucilem okiem" na wnetrznosci po wyjeciu wybieraka...jestem ciekawy, czy tryb atakujacy przetrwal tortury...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Skrzynia wymieniona, biegi wchodza lekko, przy ruszaniu cisza,auto niema dragn, ale jak jade to cos dudni sciana.gif. Opony i kola wywazone, gumy wachaczy cale, polosie dobre, nic nie blokuje kol, lekko sie obracaja, brak luzu na lozyskach. Mimo tego cos dudni najbardziej przy skrecie, wczesniej auto podskakiwalo na tamtej skrzyni a teraz dudnienie angryfire.gif, wszystko sprawdzilem co bylo mozliwe, nie czuc luzu na lozyskach przednich ale wyraznie slysze ze to cos z przodu. Czy to moze jednak lozysko mimo tego ze luzu brak? nie mam pojecia co jest grane ? nie ukrywam ze juz to nmnie irytuje, nawet jak jade 5 czy 10kmh to slysze takie jakby szuranie a pozniej dudnienie, skrzynia na 100 procent dobra.

beksa.gifbeksa.gifbeksa.gif

Napisano

Na poczatek wypadaloby poluzowac mocowania poduszki tylnej (opierajacej sie na ramie pomocniczej)j i lewej (od strony skrzyni biegow), pobujac calym zespolem napedowym i dokrecic), byc moze nie trafil na swoje miejsce...

Jesli nie, nadal obstawiam przeguby wewnetrzne, jesli nie zostaly wymienione...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Powyzsza operacja byla wykonana, obie polosie zmienione. Teraz rozmawialem mechanikiem z opel serwis i podobno w dwurzedowych lozyskach moze wystepowac taki objaw, jednak dla mnie troche to dziwne gdyz luzu nie wyczuwam, a podobno mimo tego lozysko moze byc do wymiany. Chyba jednak wrzuce auto na lawete dla znajomego i u siebie rozbiore to wszystko dokladnie, tutaj nie chce za bardzo przeszkadzac dla znajomego, gdyz on ma tez swoje roboty.

I tak jak wroce to mam prze.... u zonki, pobyt i tak przeciagniety o 3 tygodnie kara.gif

Napisano

Mnie tez to dziwi, bo luz w dwurzedowym lozysku objawia sie huczeniem narastajacym wraz z predkoscia podczas jazdy po prostej drodze, cichnie na zakretach.... Wszystkie lozyska przednie, ktore wymienialem (a moge liczyc w dziesiatkach sztuk) dawaly powyzsze objawy, bez dudnienia...Nawet w moim wozie testuje od dluzszego czasu uszkodzone lozysko z prawej strony, ma ewidentny luz po podniesieniu pojazdu, huczy, ale dudnienia nie ma...Nakretki przegubow dokrecone, tak mniemam...

Pozdrawiam

Napisano

> I tak jak wroce to mam prze.... u zonki, pobyt i tak przeciagniety o 3 tygodnie

Ja mam "permanent prze...b" za przedluzanie remontu mieszkania o okres o wiele dluzszy niz podales (wzgledy technologiczne)....a to chyba gorsze...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Tak jest dokrecone nakretki wink.gif, wszystko jest tak jak trzeba, sprawdzalem. Jeszcze jutro poswiece dzien, moze cos zaradze. Pojutrze kolega bedzie wracal laweta do Polski takze w razie czego zabierze auto i mnie. spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Problem rozwiazany, poluzowalem poduszke od strony skrzyni biegow i ta duza na saniach, kawalek przejechalem sie, zapanowala cisza, dokrecilem i jest git. zlosnik.gif

Chyba byl problem w tym ze w skrzyni blokowala sie poloska i stad ten halas, nie moga swobodnie sie poruszac, minimalnie ale jednak przeciez tam ma luz, a tak to nie miala.... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ciesze sie, ze problem rozwiazany

> Pozdrawiam

Ta skrzynia pracuje duzo ciszej, przy predkosciach 140-170kmh jest duzo ciszej w aucie, na tamej skrzyni juz od ponad roku slyszalem zbyt duzy halas przy wiekszych predkosciach, jednak nie domyslalem sie ze to moze byc powodem jej uszkodzenia, awaria skrzyni byla coraz blizej. . .

2 sierpnia mam kolejny wyjazd tym razem tylko 1 punkt docelowy - Aveiro, Portugalia, tydzien czasu i powrot, pozniej juz ja zostane przeniesiony na serwis tylko w Polsce, moj wniosek zostal pozytywnie rozpatrzony winner.gif

Sprzedam tez raczej AG,lub tez jest inna opcja, auto bedzie uzytkowane przez ojca zlosnik.gif. Teraz na zachodzie mozna w naprawde nieskiej cene kupic AH np 1.9cdti, decyzja zapadnie w tym tygodniiu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.