Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek z układu klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zaobserwowałem ostatnio wyciek z okolicy wejścia przewodów od sprężarki klimatyzacji do parownika. Mimo, że klimatyzacja działała poprawnie, zgłosiłem się do ASO (Viamot Kraków - ul. Zakopiańska). Kierownik serwisu zakwalifikował jakieś oringi do wymiany. Umówiłem się na naprawę - cała operacja miała trwać max 1,5 godziny. Po wizycie w serwisie na wymianę okazało się , że są jakieś problemy.... jednak kierownik serwisu nie chciał powiedzieć z czym nie mogą sobie poradzić - na obecność na hali napraw nie zgodził się. Naprawa trwała 3 godziny po czym dowiedziałem się, że nie są pewni czy za wyciek nie jest winny zawór rozprężny ale obecnie go nie mają, więc nie mogli wymienić. Na moje pytanie czy taki wyciek nie spowoduje uszkodzenia sprężarki odpowiedział, że absolutnie nie gdyż wycieka czynnik chłodzący a sprężarka smarowana jest olejem.

Obecnie dalej obserwuje delikatne zapocenie w miejscu wycieku - jest to ciecz wg. mnie oleista, koloru żółto-zielonego. Tu mam pytania:

- czy ta ciecz to olej do smarowania sprężarki czy też czynnik chłodzący?

- czy praca sprężarki ze zbyt niskim poziomem płynów/ciśnieniem nie spowoduje w efekcie awarii lub zmniejszenia żywotności sprężarki?

-czy jest jakiś czujnik, który nie pozwoli załączyć sprężarki po spadku ciśnienia płynu w układzie?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tak przede wszystkim to zawór rozprężny nie jest przy sprężarce

Więc wyciek przy sprężarce ma sie nijak do zaworu rozprężnego

> Obecnie dalej obserwuje delikatne zapocenie w miejscu wycieku - jest to ciecz wg. mnie oleista,

> koloru żółto-zielonego. Tu mam pytania:

Olej z kontrastem - się bierze lampę UV i dzięki kontrastowi widac znacznie lepiej gdzie wycieka

> - czy ta ciecz to olej do smarowania sprężarki czy też czynnik chłodzący?

Olej to olej, czynnik to czynnik to co ci wylata to i olej i kontrast albo olejo - kontrast

Jak widac kontrast tak że go widzisz bez lampy to i czynnik konkretnie wylata

> - czy praca sprężarki ze zbyt niskim poziomem płynów/ciśnieniem nie spowoduje w efekcie awarii lub

> zmniejszenia żywotności sprężarki?

Będzie się wraz ze spadkiem ilosci czynnika załączać na coraz dłużej i dłużej

A jak Ci oleju nie uzupełnią przy nabijaniu to i jak dobrze pójdzie w dłuższej perspektywie zatrzeć sie może

> -czy jest jakiś czujnik, który nie pozwoli załączyć sprężarki po spadku ciśnienia płynu w układzie?

Tak - zawór trójdrożny bodajże - jeśłi ciśnienie w układzie spada poniżej ileś tam - sprężara się w ogóle nie załączy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.