Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gasnący silnik, C14NZ ben/LPG

Featured Replies

Napisano

Zacznę od początku, jakiś czas temu z silnika wydobywał się stukot, im więcej obrotów tym głośniejszy, nawet na postoju, okazało się, że wydmuchało mi uszczelkę od głowicy, została ona profesjonalnie wymieniona u mechanika.

Po krótki czasie zauważyłem, że spada mi moc silnika przy większej prędkości, tak przy 110-120km/h zaczyna samochodem szarpać, takie pojedyncze szarpnięcia, jakby silnik strzelał, problemy z podjazdem pod dłuższe wzniesienie, niezbyt strome przy 80km/h na 4 biegu slinka.gif z początku było tak tylko na gazie.

Teraz dość, że "strzela" czy ponad 100 na gazie czy benzynie to jeszcze jadąc na gazie przy prędkości 60km/h gaśnie mi silnik po wciśnięciu sprzęgła, na benzynie przy ok 80km/h, przy zmianie biegu z 3 na 4 lekko szarpnie samochodem, na postoju silnik chodzi, nie gaśnie, chodzi w miarę równo na niskich obrotach.

Podczas jazdy na benzynie słyszę lekkie granie na garnkach, na postoju i po zwiększeniu obrotów nie słyszę tego dźwięku, tylko podczas jazdy na benzynie, na LPG nie słyszę tego grania (dziwne).

Kable, świece, palec, sonda, filtr powietrza są nowe.

W zimę miałem problemy z odpaleniem go, mówiono mi, że trzeba by wymienić kopułkę, nie zrobiłem tego bo nie było mnie na to stać w tamtym okresie, poza tym po wymianie palca problem zniknął.

Opisane usterki mogą wskazywać na problemy z elektryką?, a może to zawory?, znowu uszczelka? czy panewka?? slinka.gif

Napisano

> W zimę miałem problemy z odpaleniem go, mówiono mi, że trzeba by wymienić kopułkę, nie zrobiłem

> tego bo nie było mnie na to stać w tamtym okresie, poza tym po wymianie palca problem zniknął.

To nie rozwiązuje problemu. Z własnego doświadczenia wiem że wymiana palca musi być z kopułką. Ona też się "wypala"

Daj nową. To nieduży pieniądz.

Napisano

... sprawdź czy pasek rozrządu nie jest założony o ząbek ŹLE ...

Napisano

Skoro byla robiona uszczelka na poczatek sprawdzilbym ustawienia paska rozrzodu, jak byl zle zalozony to silnik bedzie dzwonic a moc pokaznie spadnie.Jezeli pasek jest ok to sprawdz wyprzedzenie zaplonu, u mnie w zime jak byl zle ustawiony zaplon to za chiny ludowe nie chciala odpalac.Mam taki sam silnik jak Ty wiec moze z czyms trafisz.

Pozdrawiam

Napisano

> Podczas jazdy na benzynie słyszę lekkie granie na garnkach

Taki dźwięk jakby ktoś sypał kamykami na blachę (przypomina dzwonienie zaworów w maluchu) w momencie kiedy podczas jazdy depniesz w pedał?

Jeśli tak, to masz zbyt wczesny zapłon. W silnikach z kopułką zawsze po zrzucaniu rozrządu trzeba sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu. Z doświadzczenie wiem, że za każdym razem mniejsza lub większa regulacja jest niezbędna. Nie potrzebujesz lampy, można wyregulować "na słuch" : KLIK (możesz przeczytać cały wątek wink.gif )Możesz też ten: KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

dzięki za info, w weekend w wolnej chwili sprawdzę ten wydech i udam się do znajomego, żeby sprawdził pasek 270751858-jezyk.gif

co do tych "kamyczków" to występują one tylko na benzynie i tylko podczas jazdy, gdy samochód stoi i wrzucę mu obroty to ten dźwięk nie występuje, czy to nadal może być oznaką źle ustawionego zapłonu?

No i co z tym gaśnięciem silnika przy 60 po wciśnięciu sprzęgła? slinka.gif

Napisano

> co do tych "kamyczków" to występują one tylko na benzynie

Gaz ma wyższą LO. Często jest tak, że przy niewiele za wczesnym zapłonie zaleje się Pb98 i kamyczki znikają.

> i tylko podczas jazdy, gdy samochód stoi i wrzucę mu obroty to ten dźwięk nie występuje, czy to nadal może być oznaką źle ustawionego zapłonu?

Dokladnie tak. Spalanie stukowe z powody zbyt wczesnego zapłonu występuje wylącznie pod obciążeniem

Pozdroofka

Napisano

> No i co z tym gaśnięciem silnika przy 60 po wciśnięciu sprzęgła?

A dzieje sie to tylko przy dokladnie 60, powyzej, czy ponizej, na LPG, czy na noPB, czy na tym i na tym? Bo przyczyny moga byc rozne, moze byc uszkodzony impulsator w zegarach a moze wystarczy tylko lekka modyfikacja ukladu dolotowego powietrza.Napisz cos wiecej o tym problemie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A dzieje sie to tylko przy dokladnie 60, powyzej, czy ponizej, na LPG, czy na noPB, czy na tym i na

> tym? Bo przyczyny moga byc rozne, moze byc uszkodzony impulsator w zegarach a moze wystarczy

> tylko lekka modyfikacja ukladu dolotowego powietrza.Napisz cos wiecej o tym problemie.

> Pozdrawiam

na LPG i benzynie, na LPG od 60 w gore, na benzynie do 80 w gore, jak samochod stale sie rozpedza to przy 100-110 km nie czuc juz tej, jakby to powiedziec, sily odsrodkowej, ktora wgniata w fotel, raczej jaby samochod zwolnil choc predkosc nadal powoli rosnie i tez roznie przy 110-120 szarpie samochodem, jakby strzelal czy cos i dalej nic, nie rozpedza sie tylko zwalnia.

sprawdzilem palec, filtr powietrza, modol, pasek rozrzadu, wszystko jest ok, wydech tez, wymienie jeszcze kopolke i zobacze jak bedzie zachowywal sie samochod, chociaz kopolka wyglada na idealna...

Napisano

> na LPG i benzynie, na LPG od 60 w gore, na benzynie do 80 w gore, jak samochod stale sie rozpedza

> to przy 100-110 km nie czuc juz tej, jakby to powiedziec, sily odsrodkowej, ktora wgniata w

> fotel, raczej jaby samochod zwolnil choc predkosc nadal powoli rosnie i tez roznie przy

> 110-120 szarpie samochodem, jakby strzelal czy cos i dalej nic, nie rozpedza sie tylko

> zwalnia.

> sprawdzilem palec, filtr powietrza, modol, pasek rozrzadu, wszystko jest ok, wydech tez, wymienie

> jeszcze kopolke i zobacze jak bedzie zachowywal sie samochod, chociaz kopolka wyglada na

> idealna...

A kat wyprzedzenia zaplonu sprawdziles?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.