Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co ile rozrząd pytanie o 2 auta:)

Featured Replies

Napisano

Wiec pytanie jak w temacie:

1) Leon 1M symbol silnika AUQ

2) Lupo 3L

Pozdrawiam tongue.gif

Napisano

> Wiec pytanie jak w temacie:

> 1) Leon 1M symbol silnika AUQ

> 2) Lupo 3L

> Pozdrawiam

z tego co pamiętam - pierwszy po 90kkm

a potem co 60kkm

Napisano
  • Autor

> z tego co pamiętam - pierwszy po 90kkm

> a potem co 60kkm

Dlatego zapytalem bo tak mi sie wydaje niestety wg mechanika twierdzi ze w leonie jezeli rozrzad robiony byl w serwisie przy 90tys to teraz abym zrobil dopiero przy 180tys,

Napisano

> Dlatego zapytalem bo tak mi sie wydaje niestety wg mechanika twierdzi ze w leonie jezeli rozrzad

> robiony byl w serwisie przy 90tys to teraz abym zrobil dopiero przy 180tys,

ilości km są takie, jak pisałem wcześniej. VAG generalnie nie odbiega tutaj od innych producentów.

Napisano

> ilości km są takie, jak pisałem wcześniej. VAG generalnie nie odbiega tutaj od innych producentów.

Znaczy od jakich producentów nie odbiega VAG? To raczej od silnika zależy co ile robić rozrząd a nie od tego czy to VAG czy nie VAG

Kogo nie zapytasz to ci inaczej powie. U mnie np powinno się robić co 90 tylko że u nas tak to juz jest że zaraz ktoś powie "dla świętego spokoju robie co 60". Dla świętego spokoju można robić nawet rozrząd co 10k jak ktoś ma chęć i kase. Jak masz chęć to rób co 60k. Ja robię w moim co 90k.

W ramach ciekawostki wg dokumentacji z ASO w Niemczech 1 rozrząd w moim VW był robiony przy 120k.

Napisano

chodziło mi o to, że inni producenci samochodów także często podają wartości 60kkm jako wartość km odpowiadającą wymianie.

co do paska to w oryginale był chyba Conti (z logo VW) pompa nie wiem ale polecam Dolz, co do rolek to Reuville (choć to tylko 'pakowacz' jednak w środku porządne części są)

Napisano

Przykładowo paski firmy GATES są rekomendowane przez samego producenta na 60 kkm. Oczywiście można śmigać dalej, ale producent nie daje 100%, że wszystko będzie git.

Oryginalny fabryczny rozrząd wg ASO i książki obsługi: zalecany po 90 kkm, maksymalnie do 120 kkm. Każdy następny już max 90 kkm.

Znam takich, co kupują używane samochody z nieznanego pochodzenia, wykręcają na nich po nawet 90kkm, a rozrządu nie ruszają, kwestia szczęścia chyba smile.gif

Napisano

> Przykładowo paski firmy GATES są rekomendowane przez samego producenta na 60 kkm. Oczywiście można

> śmigać dalej, ale producent nie daje 100%, że wszystko będzie git.

a którykolwiek producent daje Ci 100% pewności, że w trakcie tych choćby 60kkm wsio będzie ok? lepiej dmuchać na zimne, i wymieniać tak, jak "sprawdzony sposób" nakazuje wink.gif

Napisano

> a którykolwiek producent daje Ci 100% pewności, że w trakcie tych choćby 60kkm wsio będzie ok?

> lepiej dmuchać na zimne, i wymieniać tak, jak "sprawdzony sposób" nakazuje

Równie dobrze może paść po 15k. Jak padnie po 15 czy 60 to znaczy że został źle zamontowany albo był lewy... Jak się robi "po bożemu" to raczej nie ma prawa się nic stać... No ale zawsze jest szansa 1 na milion że "coś wyskoczy"

Napisano

> W ramach ciekawostki wg dokumentacji z ASO w Niemczech 1 rozrząd w moim VW był robiony przy 120k.

W Niemczech statstyczny Heinrich robi 90% trasy na autobahnie, w PL trzeba serwisować auto zgodnie z zaleceniami do eksploatacji w trudych warunkach wink.gif

Napisano

> Równie dobrze może paść po 15k.

to właśnie na myśli miałem wink.gif

>Jak padnie po 15 czy 60 to znaczy że został źle zamontowany albo

> był lewy...

no nie tak do końca, bo np. zęby będą się nieco bardziej w którymś miejscu ścierać, ale do tych 60kkm są w stanei 'do użytku'. Wszystko ma jakąś tam trwałość przecież

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.