Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za buczenie/huczenie?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taką zagadke -z okolic przednich kół wydobywa mi sie czasami takie dość głośnie huczenie/buczenie. Dzieje sie to nawet przy bardzo małych prędkościach (20km/h) wiec przegub, łozysko raczej odpada. Co to moze być? Alternator? Coś jeszcze?

Napisano

1. krecenie kierownica lewo-prawo cos zmienia?

2. wcisniecie lekko hamulca cos zmienia?

3. moze elektrowentylator chlodnicy?

Napisano
  • Autor

> 1. krecenie kierownica lewo-prawo cos zmienia?

> 2. wcisniecie lekko hamulca cos zmienia?

> 3. moze elektrowentylator chlodnicy?

Musze sprawdzić dokładnie. Choć wydaje mi sie ze 1 i 2 nie. A co jesli to 1 albo 2? Generalnie bardziej huczy przy mniejszych predkosciach.

Napisano

Mi ostatnio jak się włączył wentylator chłodnicy to nie wiedziałem co się dzieje, ale generalnie pierwsza myśl była taka, że wkręciłem jakiegoś kota w pasek klinowy. A było to właśnie przy niewielkiej prędkości jak toczyłem się po nierównej drodze prowadzącej do domku znajomego. Nie sądziłem, że wentylator może tak piszczeć...

Napisano
  • Autor

> Mi ostatnio jak się włączył wentylator chłodnicy to nie wiedziałem co się dzieje, ale generalnie

> pierwsza myśl była taka, że wkręciłem jakiegoś kota w pasek klinowy. A było to właśnie przy

> niewielkiej prędkości jak toczyłem się po nierównej drodze prowadzącej do domku znajomego. Nie

> sądziłem, że wentylator może tak piszczeć...

Się zastanawiam nad opcją czy to nie wentylator... Tylko ze to raczej nie piszczenie a buczenie/huczenie. I co to znaczy - jakieś łozysko w nim czy całość do wymiany?

Napisano

> I co to znaczy - jakieś łozysko w nim czy całość do wymiany?

czasami wentylatory maja spinki metalowe na smigle do wywazenia. jak spadna ze starosci, to wibruje cala chłodnica.

Napisano

> Się zastanawiam nad opcją czy to nie wentylator... Tylko ze to raczej nie piszczenie a

> buczenie/huczenie. I co to znaczy - jakieś łozysko w nim czy całość do wymiany?

w wentylatorze w kropku nie ma łożysk. Wirnik chodzi w tulejkach. Jak się przytrze / zapiecze to i piszczy.

Napisano

> Się zastanawiam nad opcją czy to nie wentylator... Tylko ze to raczej nie piszczenie a

> buczenie/huczenie. I co to znaczy - jakieś łozysko w nim czy całość do wymiany?

Prosto jest to sprawdzić, na postoju auto chodzi aż wentylator się włączy i wtedy będziesz wiedział czy hałasuje czy nie. Naprawa jest banalnie prosta, rozbierasz na części pierwsze, czyścisz, smarujesz smarem miedziowym tulejki góra - dół i załatwione. Ostatnio robiłem takie coś w MKI bo wył wiatrak niemiłosiernie, teraz jest błoga cisza biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

To chyba jednak nie wiatrak. Po piewsze wiatrak na postoju zawsze pracuje cichutko a po drugie to nagłe buczenie potrafi wystapić kiedy silnik jest schlodzony długą jadzą na trasie i wentylator sie nie włącza.

Zauwazyłem ze ma to związek z wysprzęgleniem (po zmianie biegu, równiez jezda na cut offie - czyli hamowanie silnikiem) - czy to mozliwe ze to jednak sprzegło???? Buczenie potrafi byc dosc glosne - ze az sie ludzie ogładaja

A moze skrzynia mowi papa? frown.gif

Napisano

a jak wciskasz sprzeglo, to sie znika/pojawia sie ten dzwiek?

moze lozysko oporowe...

Napisano
  • Autor

> a jak wciskasz sprzeglo, to sie znika/pojawia sie ten dzwiek?

> moze lozysko oporowe...

No wiec udało mi się w końcu namierzyć co to. Za którymś razem zdążyłem wyskoczyć jak samochód jeszcze buczał otworzyłem machę i wiatrak jednak się kręcił, dzwięk ewidentnie wydobywał sie z niego a po tym jak wiatrak sie zatrzymał, dzwięk ustał. Dzięki wszystkim za pomoc

Chyba zrobię podmianke z poloneza. Jeden z kolegów proponował smar miedziowy ale wg mnie to chyba nie pomoze na wyrobioną tulejkę. Z braku smaru naoliwiłem wiatrak i nic to nie dało- dzwięk nadal od czasu do czasu sie pojawiał.

Nie wiem tylko czy ładowac się w polonezową używke czy lepiej kupic polonezowy nowy za około 100 PLN - i tak 2 razy taniej od oryginału Punto...

Napisano

ale u mnie był taki sam problem, buczał wiatrak, gdy rozebrałem go na części pierwsze to okazało się że z tulejką ok, tylko syfu pełno, wyczyściłem, nasmarowałem smarem miedziowym i śmiga, warto spróbować i tak nic nie tracisz, jak się nie uda to kupisz nówkę i tyle.

Napisano
  • Autor

> ale u mnie był taki sam problem, buczał wiatrak, gdy rozebrałem go na części pierwsze to okazało

> się że z tulejką ok, tylko syfu pełno, wyczyściłem, nasmarowałem smarem miedziowym i śmiga,

> warto spróbować i tak nic nie tracisz, jak się nie uda to kupisz nówkę i tyle.

Spróbuje przesmarować.... A ten syf to gdzie był - w silniczku?

Napisano

> Spróbuje przesmarować.... A ten syf to gdzie był - w silniczku?

głównie na tych tulejkach od wirnika, dobrze wyczyść i nasmaruj ale smarem miedziowym bo on nie spływa i dedykowany jest do dużych temperatur.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kupiłem używkę z poloneza za 20 pln z kosztami przesyłki, bo czyszczenie mojego wiatraka niestety nic nie dało -piszczał dalej. I tu uwaga - polonezowy wiatrak mimo takiej samej wtyczki ma odwrotnie kabelki. Trzeba przełozyć aby kręcił sie w dobrą stronę - to taka uwaga dla tych co bedą sie chcieli bawić w przyszłości w podmiankę, aby sprawdzili kierunkek nadmuchu (musi wiać na silnik) smile.gif

Bardzo przydatny jest tu jakiś fejs ktory umozliwia podłączenie auta do kompa i uruchomienie testowe wiatraka np Euroscan/fiatecuscan.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.