Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

potrzebna instrukcja ustawienia rozrządu 1,2 16v 86ps

Featured Replies

Napisano

witam jak w tytule potrzebna mi taka instrukcja żeby sprawdzić ustawienia rozrządu w moim silniku

Napisano

jak masz blokady to w czym problem ???????

Napisano

> witam jak w tytule potrzebna mi taka instrukcja żeby sprawdzić ustawienia rozrządu w moim silniku

potrzebne są blokady ... na pisak i znaki trochę ryzykowne przy 16 V ... a z blokadami jak w każdym innym ...

Napisano

Kup blokady na Alledrogo. Wydatek rzędu 100-150 zł a sam będziesz mógł sobie rozrząd zmienić. Czyli już po pierwszej wymianie powinno się zwrócić ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kup blokady na Alledrogo. Wydatek rzędu 100-150 zł a sam będziesz mógł sobie rozrząd zmienić. Czyli

> już po pierwszej wymianie powinno się zwrócić

czyli blokuję wałki ustawiam koło zamachowe na znaku i to już wszystko ??

czy na zamach jest osobna blokada??

ewentualnie czy zamach można zamontować inaczej (przekręcić) i znaki będą w innym miejscu??

mam rozebrany silnik znaki zrobiłem sam na kołach ale chciałbym to sprawdzić żeby być pewnym po złożeniu

blokady jestem w stanie załatwić (chyba)

Napisano

> Kup blokady na Alledrogo. Wydatek rzędu 100-150 zł a sam będziesz mógł sobie rozrząd zmienić. Czyli

> już po pierwszej wymianie powinno się zwrócić

Żadne blokady nie są potrzebne

Napisano

> czyli blokuję wałki ustawiam koło zamachowe na znaku i to już wszystko ??

> czy na zamach jest osobna blokada??

> ewentualnie czy zamach można zamontować inaczej (przekręcić) i znaki będą w innym miejscu??

> mam rozebrany silnik znaki zrobiłem sam na kołach ale chciałbym to sprawdzić żeby być pewnym po

> złożeniu

> blokady jestem w stanie załatwić (chyba)

3 razy zmieniałem rozrząd w swojej 16v bez blokady. Ustaw znaki i wymieniaj, tylko pamiętaj żeby potem odpowiednio ustawić koło pasowe względem koła zębatego na wale!!!

BTW, żeby w silniku 1.2 16v wystąpiła kolizja, to musi być przesunięcie o 3 ząbki

Napisano

> Żadne blokady nie są potrzebne

zgadza się, ale on wyraźnie napisał że nie jest pewien znaków które sobie wcześniej naniósł

Napisano

> zgadza się, ale on wyraźnie napisał że nie jest pewien znaków które sobie wcześniej naniósł

Ustawia znaki na kole zamachowym, sprawdza na kole wałka rozrządu czy się zgadza... a jeśli nie ma pewności, to ustawi tylko na kole wałka i zrobi znaczek na kole, na wale.

Ot cała polityka

Napisano

> zakładasz z góry że każde 16v ma fabryczne znaki, może on ich nie ma i musiał nanieść swoje

znaki są na kole zamachowym (widoczne po zdjęciu prostokątnej zaślepki na skrzyni biegów), na kole wałka rozrządu, na kole pasowym paska klinowego. Nie zakładam, jestem pewien

Napisano

> Żadne blokady nie są potrzebne

technologicznie są potrzebne blokady i mierniki do ustawienia tłoków ( są ustawione w linii a nie I w GMP) a na wale znacznik 0 pokazuje ,że tłok I cylindra jest w GMP co nie jest właściwe dla ustawienia rozrządu w fazie

piszesz,że potrzeba przestawienia o 3 zęby by doszło do kolizji ....... OK

to znaczy ,że przestawienie o 1-2 zęby nie robi różnicy ??? a faza ???

ok.gif

kolega pisze ,że składa silnik a nie tylko wymienia dziewiczy pasek więc myślę,że

będzie mu łatwiej jak będzie miał blokady i wzorniki ok.gif

Napisano

> czyli blokuję wałki ustawiam koło zamachowe na znaku i to już wszystko ??

blokujesz wałki na koło nie patrz tylko na ustawienie tłoków ! PIERWSZY MA IŚĆ W GÓRĘ A DRUGI W DÓŁ ( a nie odwrotnie !!!!!!!!) i tak je ustawić w linii

> czy na zamach jest osobna blokada?? ---- nie

musisz mieć wzorniki które wkręcasz w miejsce świec I i II cylindra i ustawiasz je w linii

( w 16v do ustawienia fazy wszystkie tłoki są w jednej linii !!!!) oczywiściw w odpowiednim miejscu po to są te wzorniki ok.gif

> ewentualnie czy zamach można zamontować inaczej (przekręcić) i znaki będą w innym miejscu?? ------------ nie

> mam rozebrany silnik znaki zrobiłem sam na kołach ale chciałbym to sprawdzić żeby być pewnym po

> złożeniu

> blokady jestem w stanie załatwić (chyba)

i bardzo dobrze ,że chcesz to mieć ustawione wzorcowo

Napisano

> technologicznie są potrzebne blokady i mierniki do ustawienia tłoków ( są ustawione w linii a

> nie I w GMP) a na wale znacznik 0 pokazuje ,że tłok I cylindra jest w GMP co nie jest

> właściwe dla ustawienia rozrządu w fazie

> piszesz,że potrzeba przestawienia o 3 zęby by doszło do kolizji ....... OK

> to znaczy ,że przestawienie o 1-2 zęby nie robi różnicy ??? a faza ???

> kolega pisze ,że składa silnik a nie tylko wymienia dziewiczy pasek więc myślę,że

> będzie mu łatwiej jak będzie miał blokady i wzorniki

zgadzam się, oczywiście, ale naprawdę żadna blokada nie jest potrzebna...

chyba gdzieś powinien być mój manual z wymiany UPG i tam wszystko opisałem.

A wałki rozrządu ustawia na znaki, które są ledwie widoczne po odkręceniu (imbus) zaślepek na pokrywie wałków

Napisano
  • Autor

> zgadzam się, oczywiście, ale naprawdę żadna blokada nie jest potrzebna...

> chyba gdzieś powinien być mój manual z wymiany UPG i tam wszystko opisałem.

> A wałki rozrządu ustawia na znaki, które są ledwie widoczne po odkręceniu (imbus) zaślepek na

> pokrywie wałków

w takim razie sprawdzę czy znak na zamachu oraz blokada wałków pokrywa się z moimi znakami

niestety blokad nie załatwię a kupować nie chcę no chyba ze znaki się nie pokryją

Napisano

napisz czy Ci się udało palacz.gif

Napisano
  • Autor

> napisz czy Ci się udało

silnik gada ale padł mi wtrysk (znaczy urwałem wtyczkę przez nie uwage frown.gif )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.