Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie się popsuło - ale co się popsuło?

Featured Replies

Napisano

Jest tak. Zapalam silnik. Kontrolka ładowania nie gaśnie. Jak dodam gazu tak koło 3 tysi to gaśnie, ale napięcie na aku zaledwie 12.5V przy wyłączonych odbiornikach.

Na jałowych obrotach gdy się świeci kontrolka ładowania ledwo 12V jest, a nawet zapalało się 11.95. Aku jest na pewno sprawny ok.gif Oczywiście chodzi trochę jakoś nierówno zapewne przez to kiepskie napięcie.

Co mogło paść z największym prawdopodobieństwem? Regulator sam może czy raczej coś z altkiem?

Napisano

> Jest tak. Zapalam silnik. Kontrolka ładowania nie gaśnie. Jak dodam gazu tak koło 3 tysi to gaśnie,

> ale napięcie na aku zaledwie 12.5V przy wyłączonych odbiornikach.

> Na jałowych obrotach gdy się świeci kontrolka ładowania ledwo 12V jest, a nawet zapalało się 11.95.

> Aku jest na pewno sprawny Oczywiście chodzi trochę jakoś nierówno zapewne przez to kiepskie

> napięcie.

> Co mogło paść z największym prawdopodobieństwem? Regulator sam może czy raczej coś z altkiem?

ja bym regulator własnie obstawiał

Napisano

> Jest tak. Zapalam silnik. Kontrolka ładowania nie gaśnie. Jak dodam gazu tak koło 3 tysi to gaśnie,

> ale napięcie na aku zaledwie 12.5V przy wyłączonych odbiornikach.

> Na jałowych obrotach gdy się świeci kontrolka ładowania ledwo 12V jest, a nawet zapalało się 11.95.

> Aku jest na pewno sprawny Oczywiście chodzi trochę jakoś nierówno zapewne przez to kiepskie

> napięcie.

> Co mogło paść z największym prawdopodobieństwem? Regulator sam może czy raczej coś z altkiem?

Maiłem to samo i regulator nie pomógł, jakiś babol był w uzwojeniu.

Napisano

> Miałem to samo, wytarła się szybciej jedna szczotka i ładował tylko jedną

Oooo. To zupełnie tak samo jak ja. Wymiana regulatora ze szczotkami i wszystko gra. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Wymieniony regulator napięcia ze szczotkami. Jednej szczotki już niewiele było przy starym no a może też i regulator padł. Teraz ładuje już.

Tylko jeszcze takie pytanie. Z tyłu na tym nowym regulatorze jest napisane 14V. Zapalam silnik, wszystkie odbiorniki wyłączone, obroty jałowe, napięcie jest 13.95 i leciutko się waha. Zapalę mijania to lekko spada do około 13.8. No ale jak włączę ogrzewanie tylnej to spada do jakiś 13.5 chyba. Jest to ok? Generalnie widać, że jak się włączy ogrzewanie tylnej to ma niezły wpływ na napięcie. No ale może to tak ma być? Na starym regulatorze miałem 14.4V na jałowych, ale może są różne wersje tych regulatorów i TTTM niewiem.gif

Dodatkowe INFO!!!!!!!!!! Nie trzeba odkręcać wcale łapy i opuszczać silnika. Można dojść płaskim kluczem. U mnie były oryginalne jeszcze śruby i obie są tej samej długości waytogo.gif Mimo to ta górna jest odkręcona do końca i akurat opiera się wtedy na łapie i już da się wymontować altka. Oczywiście spiłowałem ją sobie trochę żeby łatwiej było ją włożyć przy montażu. Także demontaż poszedł dosyć sprawnie, gorzej było z założeniem zlosnik.gif

Napisano

> Wymieniony regulator napięcia ze szczotkami. Jednej szczotki już niewiele było przy starym no a

> może też i regulator padł. Teraz ładuje już.

> Tylko jeszcze takie pytanie. Z tyłu na tym nowym regulatorze jest napisane 14V. Zapalam silnik,

> wszystkie odbiorniki wyłączone, obroty jałowe, napięcie jest 13.95 i leciutko się waha. Zapalę

> mijania to lekko spada do około 13.8. No ale jak włączę ogrzewanie tylnej to spada do jakiś

> 13.5 chyba. Jest to ok? Generalnie widać, że jak się włączy ogrzewanie tylnej to ma niezły

> wpływ na napięcie. No ale może to tak ma być? Na starym regulatorze miałem 14.4V na jałowych,

> ale może są różne wersje tych regulatorów i TTTM

Mi kolega, który wymieniał regulator, powiedział, że na początku ładowanie może być słabsze, bo szczotki się muszą ułożyć. U mnie też jest w granicach 13.8V.

Napisano

Niedawno przerabialem temat:) Niestety wymiana regulatora nie pomogla. Wymienilem alternator i ladowanie mam dokladnie takie samo. 13.9

Niestety dalej cos szwankuje ale to juz w innym watku:)

Odnosnie wyjmowania alternatora. Nigdy nie odkrecalem lapy itp. Odpowiedni zestaw kluczy i smiga smile.gif Zawsze zdejmuje nadkole jedna srubka od dolu druga od gory i idzie.. Troche sily wystarczy:)

Napisano

Poczekaj troche az sie szczotki uloza potem pomierz, ale 13,9 to i tak za malo, musial bys miec wlasnie cos kolo 14,4 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tzn co? Dalej mam się martwić? Czy na pewno to wina tych szczotek i to się dotrze?

Napisano
  • Autor

..........się zesr popsuło frown.gif Chyba dzisiaj znowu gada wyciągnę i mam jedną koncepcję jeszcze co może być nie halo, jak to nie pomoże to oddaję jutro dziada do elektryka.

A kupiłem go ze dwa lata temu jako regenerowany na allegro i dużo nie ma nakręcone frown.gif Łożyska jeszcze super działają.

Wpisywać napięcie ładowanie icon_rolleyes.gifirked.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.